Peščanik

Nekategorizirano

Kako od dece napraviti ljude

Prebijen je učenik romske nacionalnosti sedmog razreda od strane grupe učenika osmog razreda srpske nacionalnosti. Prebijeni učenik je nosio srpsku zastavu, što su nasilnici shvatili kao uvredu.

Lažna inauguracija

Pitanje je da li je Aleksandar Vučić uopšte inaugurisan, to jest da li je stupio na dužnost predsednika Srbije. Takođe, koliko nas još inauguracija čeka, ako ćemo u ovih mesec dana imati čak dve.

Reketiranje Vučića

Pojavio se kandidat za vođu opozicije, koji ima medijsku imperiju čiji je temelj dnevna štampana stvar Kurir. Aleksandar Rodić, dakle, pojava koja se u politici više puta orijentisala po vetru ili mahovini.

Nije u našoj nadležnosti

Komisija za kontrolu državne pomoći je utvrdila da je vladina uredba o privlačenju direktnih investicija sasvim u redu i da Komisija više neće razmatrati ugovore koje vlada zaključuje sa investitorima.

Ustavno fantaziranje

Kaže se da ratovi stvaraju države, a države vode ratove. Za razliku od toga, EU je izrasla iz tržišnog projekta. Pri čemu države mogu da stvore tržište, ali tržište ne može da stvori državu.

Loša vest

Vest o tome da je Maja Gojković, aktuelna predsednica Narodne skupštine, imenovana za predsednicu UO Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost je paradigmatična.

Jedan razlog protiv

Pre nekoliko dana Blic je na naslovnoj strani imao tekst pod naslovom „Pet razloga zašto Ana Brnabić treba da postane premijer“. Prvi razlog, po Blicu, je to što je Ana Brnabić – žena…

Kakistokrate

Možemo da ozvaničimo kakistokratiju, pa da nam u Ustavu piše da je ovde na delu vladavina najgorih. Onda bi dovođenje najnekompetentnijih na najodgovornija mesta bilo po zakonu.

Ministar i njegovi stratezi

Pre nego što se uvedu pravne mere za „zaštitu“ ćirilice, trebalo bi razmisliti i o propisu po kome bi svima koji o ćirilici, jeziku, identitetu i kulturi pojma nemaju trebalo zabraniti da o tome javno govore.

Živjeti vječno

Izgleda da starenje nije kao kompjuterski program, već više lista pravila o propadanju. Ali uvjerenje da je starenje nekako isprogramirano opstojava u algoritmičnim umovima Silicijumske doline.


Ivan Čolović – intervju

Nacionalizam je ideologija elite i u tom smislu daleko od naroda. A populizam je strategija kojom se narod ubeđuje da vitalno zavisi od identiteta, koji je za njega mnogo važniji od hleba.

Krađa krađe

Novosti – ‘Moja je opcija da se demokratskin puten omogući kriminal, a HDZ-ova je da se kriminalnim puten onemogući demokracija’, kaže Željko Kerum u razgovoru za Novosti.


Phantom of Bujanovac

Ivica Dacic said that the only reason Jonuz Musliu won’t be “arrested” is the fact that Aleksandar Vucic “makes sure that his actions don’t cause additional damage or turn Musliu into a victim”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *