N1 za danas

Diplomate u čudu: Cela ambasada se povlači samo pred rat

Dan posle povlačenja zaposlenih u ambasadi Srbije u Skoplju, javnost je ostala uskraćena za detalje okolnosti pod kojima je Beograd povukao tako drastičan diplomatski potez. Vlasti u Skoplju demantuju da si imale obaveštajnih aktivnosti prema srpskim institucijama i zvaničnicima.

Izvor: N1

Srpski šef diplomatije Ivica Dačić kaže da se radi o poruci da Beograd zna šta se Makedonija dogovara i šta se dogovorila. O diplomatskom incidentu između Srbije i Makedonije sutra, tačno u podne, telefonom će razgovarati predsednik Aleksandar Vučić i premijer Makedonije Zoran Zaev.

Dan pošto je ključ u bravu stavljen na vrata srpske ambasade u Skoplju jer je Makedonija, tvrde srpske vlasti, ofanzivno delovala prema Srbiji, stiže zvanični demanti.

Makedonska vlada nije prisluškivala srpske institucije i zvaničnike. Niti smo imali nameru, niti smo dali nalog za prisluškivanje”, rekao je ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov.

To što su Makedonci radili – prijatelji ne rade, ponavlja ministar spoljnih poslova Srbije: “Neće biti lako ni vlastima u Makedoniji da znaju da mi znamo za sve to što se dešavalo, a u šta je uključen strani faktor. Mi znamo sve šta su odlučili, šta rade i šta će raditi”.

Ipak, zarad mira i stabilnosti, srpske vlasti već sledeće nedelje vraćaju deo zaposlenih u ambasadi, u septembru i ambasadorku. To pozdravlja zamenik Zorana Zaeva i tvrdi neće biti ishitrenih zaključaka makedonske Vlade.

“Nećemo brzati ni sa kakvim odlukama u tom pravcu, čekaćemo da dobijemo sve detalje u odnosu na to pitanje. Važno je da dve strane imaju pozitivnu volju da se stvari vrate u uobičajene odnose”, rekao je Bujar Osmani, zamenik premijera Makedonije.

Dok se ne vrate, Srbi koji žive u Makedoniji, ali i oni koji letuju u Grčkoj, na tlu Makedonije ostali su bez zaštite sopstvene zemlje. Ministarstvo spoljnih poslova poziva ih da se u slučaju nezgode ili bilo kakve pomoći, obrate Konzularnom odeljenju u Beogradu, da građani, kažu, ne bi trpeli zbog političkih poteza. Ovaj jučerašnji, diplomatsku struku ostavio je u čudu. Ne bi im bilo ništa neobično da je iz Skoplja povučena samo ambasadorka.

“Ja nisam čuo, osim u kriznim situacijama, da se povuče cela ambasada. Te krizne situacije su ivica konflikta, rata. Ja u svojoj karijeri i čitajući o tome, nisam čuo da neko povuče celu ambasadu sve do vratara”, kaže Radomir Diklić, bivši ambasador Srbije.

Makedonski mediji šale se na račun tabloida u Srbiji

Srpski mediji tvrde da znaju zašto – da su “makedonske službe pratile i zastrašivale diplomate iz Srbije”, da su prisluškivali i samog Vučića, te da je “Zaev ovim objavio rat Srbiji”. S druge strane podsmeh makedonskih medija, na naslove odgovaraju naslovom “Jednom i mi njih da špijuniramo”. To se, tvrde srpski tabloidi, radi u saradnji sa zapadni službama.

I Zapad i Istok bore se za geopolitičke sfere uticaja, Makedonija je sigurno jedna od njih, za N1 kaže bivši šef BIA Andreja Savić.

N1: Da li se taj uticaj spoljnih faktora vrši preko obaveštajnih službi?

“Kako da ne! To je jedan od najznačajnijih instrumenata spoljnopolitičkog delovanja. Uobičajeno je da su ključni instrumenti u ostvarivanju strateških, političkih prioriteta – medijski prostor, diplomatija i obaveštajne zajednice”, navodi Savić.

Tuk na luk – mogao bi da bude jedan od instrumenata u sferi diplomatije. Ukoliko Makedonija glasa za prijem Kosova u UNESCO, sledeći stav većine članica EU, po tom istom stavu mogla bi da postupi i Srbija i poništi raniju odluku i Makedoniju prizna kao “bivšu jugoslovensku republiku”.

TAGOVI: MAKEDONIJA , AMBASADA , DIPLOMATE

KOMENTARA 61

POSLEDNJI KOMENTARI

ruji

Nasa ambasada radi za ruske interese, to je problem. Agent BIA poslat u Skupstinu da pomogne svrgavanju izabrane vlasti… Isto su pokusali i u CG.

72 7 

Vox1

Dnevno političke potrebe.

35 3 

Pedja

Da li mi imamo premijera?😂😂😂

66 2 

IZDVAJAMO

VESTI

Ambasada Srbije, Skoplje

  • Diplomate u čudu: Cela ambasada se povlači samo pred rat

VESTI

Aleksandar Vulin

  • Vulin o Vučićevim slikama u vojsci: Jačanje kulta države

REGION

dženana

  • Požar stigao do nogu reporterke N1 dok je izveštavala

LIFESTYLE

pomračenje sunca, sad

  • Izveštavanje o Zemlji kao ravnoj ploči – kakve su posledice?

SHOWBIZ

koncert architects

  • Pevač prekinuo koncert: Video sam da napadaš devojku, odlazi

Odgovori