SVETSKI PROBLEM

Upozorenje UN povodom katastrofalne suše

Glad u Severnoj Koreji

Ujedinjene nacije odobrile pomoć od 6,3 miliona dolara da bi se smanjila oskudica u žitu, pirinču, kukuruzu i drugim osnovnim namirnicima

Sankcije i najgora suša u poslednje gotovo dve decenije preti da ozbiljno ugrozi više miliona ljudi u Severnoj Koreji dok rukovodstvo zemlje i dalje ulaže ionako oskudna sredstva u svoje raketne i nuklearne programe, upozorile su agencije Ujedinjenih nacija i ostale organizacije koje su bile u kontaktu sa osiromašenom nacijom.

Piše: M. K.

Pjongjang 23. avgust 2017. 22:04

 Glad u Severnoj Koreji

Foto:HOW HWEE YOUNG epa

Zbog suše koja je ovog leta pogodila useve, Severna Koreja neće moći da prehrani veliki deo svog stanovništva, uključujući vojsku, koju čini milion pripadnika, saopštile su organizacije, preneo je Gardijan.

Iako je pod rukovodstvom Kim Džong Una za neke građane Severne Koreje poboljšan životni standard, veliki deo 25 miliona stanovnika zemlje će imati poteškoća da obezbedi dovoljno hrane, a mnogi će biti u opasnosti da zbog sankcija izgube posao, rekao je Džiro Išimaru, ekspert za severnokorejska pitanja i autor japanskih dokumentaraca, koji predvodi mrežu građana-novinara u Severnoj Koreji. “Prvo, ima previše vojnika koje treba prehraniti”, rekao je Išimaru koji je s

Gardijanom razgovarao u svojoj kancelariji u Osaki, gradu na zapadu Japana.

“A korupcija je uzela maha, tako da dok visoki vojni oficiri uzmu svoj deo sledovanja hrane da bi ga prodali na privatnom tržištu, gotovo ništa neće ostati za obične vojnike”, upozorio je Išimaru, koji je ranije ovog leta na granici s Kinom razgovarao s nekoliko svojih izvora o uslovima života u Severnoj Koreji. “Jedan od njih (od tih izvora) mi je rekao da se priča o ratu sa SAD, ali da su mnogi severnokorejski vojnici u lošoj formi i nisu u stanju da se bore”, rekao je.

Išimaru je izrazio bojazan da stavljanje akcenta na lansiranju raketa i na rastućim tenzijama između Pjongjanga i Vašingtona znači da se prenebregavaju problemi običnih građana Severne Koreje. “To je upravo ono što Kim Džong Un želi – da projektuje sliku snage, da su narod i on jedno te isto. U jednoj običnoj zemlji bi bilo nereda zbog oskudice hrane, ali ne i u Severnoj Koreji”, rekao je Išimaru.

Zbog nemogućnosti zemlje da obezbedi dovoljno osnovnih životnih potrepština, uspostavljeno je privatno tržište hrane i garderobe proizvedene u Kini, koje zvaničnici tolerišu, pa čak i podstiču. “Vlasti dozvoljavaju da tržište radi jer znaju da bi u suprotnom došlo do urušavanja države”, dodao je on.

UN, koje strahuju zbog mogućnosti izgladnjivanja stanovništva i širenja raznih bolesti nakon što je Severna Koreja pogodila najveća suša od 2001, odobrile su pomoć od 6,3 miliona dolara da bi se smanjila oskudica u žitu, pirinču, kukuruzu i drugim osnovnim namirnicima.

Rodong Sinmun, zvanični list vladajuće Radničke partije Koreje, izvestio je da su inicirane “preventivne bitke” protiv “strašne suše” koja je počela u maju. U okviru prošlomesečnog specijalnog upozorenja Organizacija UN za hranu i poljoprivredu je procenila da su prinosi ranih sorti u Severnoj Koreji gotovo za trideset odsto manji nego u istom periodu prošle godine. “Hitno je potrebna kiša da bi se izbegla značajna smanjenja prinosa žitarica tokom glavne sezone 2017. Ako se suša nastavi, situacija s hranom će se dodatno pogoršati”, navodi se u izveštaju UN i dodaje da je u ovom trenutku od suštinskog značaja da poljoprivrednici dobiju prikladnu i blagovremenu pomoć jer veći deo stanovništva zemlje zavisi od poljoprivrede.

Zvaničnici UN su rešeni da spreče glad koja je sredinom 1990-ih pokosila čak milion stanovnika Severne Koreje, naglašava se u izveštaju, preneo je Gardijan. Išimaru je prošle nedelje lično video “očito neuhranjene” vojnike kako peru svoje uniforme u reci Jalu u blizini granice s Kinom. “Suša, u kombinaciji sa sankcijama, će do proleća sledeće godine povesti Severnu Koreju u pogrešnom pravcu. Ovo su zaista teška vremena za običan narod”, zaključio je Išimaru.

povezane vesti

Odgovori