AKTUELNO

Nekategorizirano

ŠPANIJA U PROBLEMU

Madrid, prema najavama, suspenduje nadležnosti Katalonije

Autonomija pod skalpelom

Prema Članu 155 španskog Ustava iz 1978, koji nikada nije bio primenjivan, vlada će morati da podnese formalnu tužbu protiv Pućdemona i da preda svoj predlog Senatu na raspravu i odobrenje

Španska vlada je saopštila da će suspendovati autonomiju Katalonije i nametnuti direktnu vlast pošto je predsednik ove pokrajine Karles Pućdemon odbio da odustane od otcepljenja, a danas je prošao rok koji mu je Madrid dao da se izjasni da li je proglasio nezavisnost.

Piše: D. Jakobi

Madrid, Barselona 19. oktobar 2017. 23:43

 Autonomija pod skalpelom

Foto: EPA/EFE ALBERTO ESTEVEZ

Do preduzimanja ovih mera bez presedana trebalo bi da dođe pošto je Pućdemon izjavio da će proglasiti nezavisnost ako centralna vlast ne pristane na pregovore.

Kako prenosi Gardijan, u pismu upućenom španskom premijeru Marijanu Rahoju u četvrtak ujutro, Pućdemon je napisao da su razgovori jedini način da se kriza reši. Katalonski lider je optužio špansku vladu da hoće da uguši pokret za nezavisnost, čija su dvojica vođa po odluci višeg suda od početka ove nedelje u pritvoru bez mogućnosti kaucije, i rekao je da će primena Člana 155 španskog Ustava i nametanje direktne vlasti iz Madrida samo pogoršati stvari. “Suspenzija proglašenja nezavisnosti je još na snazi. Španska država ima pravo da odluči da upotrebi Član 155 ako dobije odobrenje od Senata”, napisao je Pućdemon. “Ako španska vlada nastavi da odbija dijalog i vrši pritisak, katalonski parlament bi mogao, ako smatra za potrebno, da sprovede glasanje o formalnom proglašenju nezavisnosti”, dodao je on.

U saopštenju španske vlade izdatom juče ujutro kaže se da Pućdemon, u roku koji je imao do juče, ponovo nije hteo da se izjasni da li je nezavisnost proglašena ili nije, i dodaje: “na hitnom sastanku u subotu, kabinet će odobriti da se određene mere iznesu pred Senat kako bi bili zaštićeni interesi svih Španaca, uključujući građane Katalonije, i da bi se povratio ustavni poredak u autonomnoj pokrajini”. Osim toga, vlada u Madridu je optužila Pućdemona da “namerno i sistematski traži sukob institucija, iako to nanosi veliku štetu koegzistenciji i katalonskoj ekonomiji”.

Prema Članu 155 španskog Ustava iz 1978, koji nikada nije bio primenjivan, vlada će morati da podnese formalnu tužbu protiv Pućdemona i da preda svoj predlog Senatu na raspravu i odobrenje. Zbog toga će biti potrebno da prođe bar nekoliko dana pre nego što bude moguće da se preduzmu konkretni koraci. Ove nedelje je portparol španske vlade rekao da Član 155 nije osmišljen tako da ukine autonomiju Katalonije nego da osigura da se njena samouprava pridržava zakona. “Ne radi se o tome da ćemo primeniti Član 155 u potpunosti ili preuzeti svaku funkciju vlade ili ministarstava. Jasno je da će katalonska vlada izgubiti mnoga svoja ovlašćenja, ali ne sva. To je slučaj u kojem se primenjuje skalpel, a ne sekira”.

U teoriji, primena ovog člana bi mogla da se izbegne tako što bi katalonska vlada raspisala vanredne regionalne izbore bez proglašenja nezavisnosti. Međutim, ministar spoljnih poslova Katalonije Raul Romeva je rekao da takav potez ne dolazi u obzir. “Iz naše perspektive izbori nisu opcija”, rekao je Romeva u sredu u Briselu. Iako Pućdemon tvrdi da je nezakoniti referendum održan 1. oktobra, kada se 90 odsto glasača podržalo nezavisnost, dao njegovoj vladi pravo da oformi suverenu državu, on je ignorisao Rahojev zahtev da razjasni da li je proglasio nezavisnost. Umesto toga, predložio je da primena proglašenja nezavisnosti bude odložena za dva meseca, da bi za to vreme dve strane mogle kroz razgovore da dođu do rešenja problema.

U sredu je Rahoj dao Pućdemonu poslednju priliku da “smiri situaciju” i da se “ponaša u skladu sa interesima svih Španaca i Katalonaca”. Govoreći u parlamentu, Rahoj je od Pućdemonovih kolega zatražio da ga ubede da “ne pravi dodatne probleme” koji bi “naterali vladu da donese odluke koje bi bilo bolje da nikada ne donese”.

Napetost je dodatno porasla kada je španski sud odredio pritvor za dva istaknuta lidera pokreta za nezavisnost – Hordija Sančesa i Hordija Kuiksarta – koji su pod istragom zbog navodne pobune, zbog čega su u utorak održani protesti širom Katalonije. Istog dana, španski Ustavni sud je saopštio da je poništio katalonski zakon koji je omogućio referendum, uz obrazloženje da pravo na “promociju i proglašenje otcepljenja” dela zemlje nije odobreno Ustavom.

povezane vesti

BEZ ODGOVORA

Pitanja na koja Vučić ne sme da odgovori

Da li poznaje Nenada Kovača, zvanog Neša Roming, kuma njegovog kuma Nikole Petrovića, nekadašnjeg finansijera DS, a posle toga finansijera SNS koji im je isplatio dugove za dnevni list “Pravda”?

 5

19. oktobar 2017. 15:00

Pitanja na koja Vučić ne sme da odgovori

Koju funkciju u SNS i državi ima Andrej Vučić, koji obilazi sve odbore SNS i privrednike po Srbiji, kadrira, preti, ucenjuje i reketira?

Odakle potiče fotografija na kojoj se nalaze Milo Đukanović i on sa Muhamedom Dahlanom, lažnim investitorom u “Beogradu na vodi? – umešanim u razne sumnjive međunarodne poslove?

Kakva je priroda njegovog odnosa sa Stankom Subotićem Canetom, koji je u vreme njegove vlasti oslobođen svih optužbi pred srpskim sudovima?

Kakva je priroda njegovog odnosa sa Mlađanom Dinkićem, koji još uvek sedi u Vladi Srbije kao koordinator saradnje sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima?

Zašto ne sme da donese Zakon o ispitivanju porekla imovine svih političara i tajkuna od 1990. do danas?

Ko su “kompletni idioti” iz vrha beogradske vlasti koji su rušili objekte u Savamali noću pod fantomkama?

Kada će Siniša Mali podneti ostavku pošto je prošlo leto 2017. kada je to po Vučićevom obećanju trebalo da uradi?

Da li su nekadašnje ministarke Ana Brnabić i Zorana Mihajlović, aktuelna predsednica i potpredsednica Vlade Srbije, prošle bezbednosnu proveru službi bezbednosti jer su članovi stranih organizacija koje imaju obaveštajni karakter stranih agentura?

Kada će podneti ostavku na mesto koordinatora svih tajnih službi bezbednosti u Srbiji, kao što je obećao, ili kada će navesti primer druge države u svetu gde je predsednik i šef svih tajnih službi ista ličnost?

Info služba Dveri

 

komentari (5)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Верица Петровић

19. oktobar 2017.

То је ваша пројекција да он не сме да одговори на та питања. Питајте га па нас убедите да не сме!

Zli Zo

19. oktobar 2017.

Draga Verice, odavno su ova pitanja postavljena javno, ali odgovora nema. A pitati nesto ovako Aleksandra Vucica je nemoguce, jer on ne razgovara ni sa kim osim sa podobnim novinarima, ne ucestvuje u emisijama i kojima gostuju predstavnici opozicije (tamo salje Martinovica da blebece u beskonacno, kako se ovakva pitanja ne bi mogla cuti – videli smo ovo u poslednjem upitniku). Jedino se secam da je ucestvovao u nekoj razmeni misljenja sa nadom macurom i jelenom karleusom, ali i to nije bilo tako skoro. Pozdrav, Zli Zo

Doktor

19. oktobar 2017.

Novinar pita Vučića: – Da li je tačno da vi na pitanje uvek odgovarate pitanjem? Vučić: – Ko to kaže?

Dusica

19. oktobar 2017.

Moj komsija Vucic i ja se sasvim dobro slazemo i druzimo .

😷

19. oktobar 2017.

Kriminalna država.

Svečanosti i pozivi

Vlast i opozicija sutra na različite načine obeležavaju Dan oslobođenja Beograda

Aeromiting u Batajnici, protest i koncert na Trgu republike

Centralna svečanost u okviru obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Drugom svetskom ratu, pod nazivom “Sloboda 2017”, počeće sutra u 12 sati na aerodromu u Batajnici.

Piše: Marija Stojanović

Beograd 19. oktobar 2017. 20:56

Aeromiting u Batajnici, protest i koncert na Trgu republike

0203foto FoNet MOD

Prisustvovaće najviši srpski zvaničnici, predvođeni predsednikom države Aleksandrom Vučićem, i ruski ministar odbrane Sergeja Šojgu.

Opozicioni Pokret slobodnih građana, koji predvodi Saša Janković, zakazao je za 19 časova skup na Trgu republike, sa kojeg će, kako je najavljeno, poslati zahteve vlasti da organizuje fer i demokratske izbore. Takođe, Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd održaće u 20 sati na Trgu republike protestni koncert.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da će na manifestaciji “Sloboda 2017” biti prikazan deo sposobnosti Vojske Srbije. Kako se navodi, javnosti će prvi put biti predstavljeni novi avioni mig 29 i savremena oprema vojnika po konceptu 1500.

“U statičkom delu prikaza biće predstavljeni novi proizvodi Odbrambene industrije Srbije. U letačkom delu prikaza učestvovaće avijacija Vojske Srbije, a završetak programa obeležiće nastup ruske akro-grupe “Striži”. Prikazu sposobnosti Vojske Srbije prisustvovaće najviše državno i vojno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Republike Srbije”, navodi se u saopštenju.

Svečani doček ruskog ministra odbrane organizuje se na aerodromu “Nikola Tesla”, a zatim će se Šojgu sastati sa svojim srpskim kolegom Aleksandrom Vulinom u zgradi starog Generalštaba. Šojgu i Vulin će položiti vence na Spomenik oslobodiocima Beograda i na Spomenik sovjetskom vojniku na Novom groblju, a posetiće i Hram Svetog Save, gde će razgovarati sa patrijarhom Irinejom.

Očekuje se da ruski ministar sa srpskim zvaničnicima razgovara o razvoju vojnotehničke saradnje, isporuci šest migova, kao i oklopne tehnike i tenkova, te o statusu Srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu. Ruski migovi, podsetimo, počeli su da u delovima stižu u Srbiju 2. oktobra.

Pored centralne svečanosti na aerodromu u Batajnici, u Narodnom pozorištu u Beogradu u 17 sati organizuje se svečana akademija, na kojoj će govoriti ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Na protestu Pokreta slobodnih građana govoriće Ana Janković, predsednica Odbora PSG za ljudska i manjinska prava, Srbijanka Turajlić, profesorka Univerziteta u penziji, glumac Sergej Trifunović i Saša Janković, koji je za Danas rekao da će “ako treba, govoriti i sa žardinjera”. Na skup su pozvani “svi ljudi koji žele slobodni Beograd”, a svoj dolazak najavio je Vuk Jeremić, lider Narodne stranke, partije u nastajanju. Podsetimo, na protestu Jankovića i Jeremića održanom 6. oktobra postavljeno je pet zahteva u vezi sa izbornim uslovima, dok će današnji skup biti završen šetnjom takozvanom “medijskom trasom” do RTS-a, gde će biti predati stari i novi zahtevi.

Inicijativa Ne da(vi)mo Beograd saopštila je da organizovanjem protestnog koncerta “slavi ideju grada koji pripada svima, solidarnost, jednakost, antifašizam i slobodarski duh Beograda na koji smo ponosni”… Kako je najavljeno, na koncertu će nastupiti Jarboli, Horkestar, Mravi, Trnje i MC Cjofo i DJ Flip.

Uputstva za građane

Ministarstvo odbrane saopštilo je da se mole građani koji žele da posmatraju prikaz “Sloboda 2017” da na aerodrom Batajnica dođu u periodu od devet do 11 sati. “Ulaz na aerodrom će biti omogućen na kapijama 1, 1A i 2, koje će biti obeležene, a nalaze se na putu Batajnica – Nova Pazova (ulaz neće biti moguć kod Vazduhoplovnog zavoda “Moma Stanojlović”). Zbog opšte bezbednosti, saobraćaj od centra Batajnice do Nove Pazove, kao i isključenje sa auto-puta kod Novih Banovaca ka Batajnici će biti zatvoreni za privatna vozila. Linije gradskog prevoza biće pojačane iz centra Batajnice i Nove Pazove do aerodroma. Napominjemo da parking na aerodromu i ispred aerodroma Batajnica nije moguć”, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, građani koji stignu u Batajnicu BG vozom moći će da koriste i posebne lokalne linije GSP, koje će polaziti sa železničke stanice i iz centra Batajnice i prevoziti putnike direktno do vojnog aerodroma. “U saradnji sa Gradom uvedene su kružne šatl linije na tom potezu. Molimo građane koji dolaze da posmatraju Prikaz “Sloboda 2017″ da slede uputstva predstavnika MUP-a i Vojske Srbije”, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

povezane vesti

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *