Šta je to DEKLARACIJA O LJUDSKIM PRAVIMA?

Nekategorizirano

Могерини: Декларација о људским правима ујединила свет

Поводом Дана људских права, висока представница ЕУ за спољну политику и безбедност Федерика Могерини је изјавила да су се пре 70 година, државе чланице УН окупиле да би усвојиле Универзалну декларацију о људским правима, истичући да је овај искорак ујединио свет након највеће трагедије у историји човечанства.

“Од тада смо постигли знатан напредак. Универзална декларација се показала као камен темељац међународног права о људским правима на основу којег су многе земље изградиле снажну и отпорну структуру за заштиту људских права. Данас је број оних који живе у одговарајућим условима људских права већи него икада раније у историји човечанства. Седамдесета годишњица Универзалне декларације прави је тренутак да се подсетимо како су људска права имала свеобухватан утицај на наша друштва”, навела је Федерика Могерини.

Федерика Могерини (архивска фотографија)

Федерика Могерини (архивска фотографија)

У изјави коју је дала у име ЕУ, Могерини је додала да је управо из овог разлога Европска унија, заједно са земљама партнерима из различитих делова света, покренула иницијативу “Успешне приче о људским правима”, које показују свету да промоција и поштовање људских права јачају темеље наших друштава и омогућују њихов развој.

“Иако те приче у нама могу будити наду и оптимизам, људска права не можемо узимати здраво за готово. Свесни смо тога с којим се проблемима људи широм света суочавају: с кршењима људских права, угрожавањем демократије и смањивањем простора за деловање цивилног друштва”, указала је Могерини.

Од доношења Универзалне декларације, цивилно друштво и активисти у области људских права допринели су промоцији и заштити људских права кроз мирољубив дијалог и изградњу плуралистичких демократија.

Могерини напомиње да се у свету све више појачава притисак на слободу говора и цивилни сектор, кроз насилне нападе, присилне нестанке и репресивне режиме, пренела је Фена.

Подршка активистима у области људских права 

“ЕУ наставља и даље снажно да подржава цивилно друштво и наставићемо с напорима да делујемо и супротстављамо се узнемиравању и застрашивању цивилног друштва, укључујући организације жена и младих. Подршка активистима у области људских права, укључујући људска права жена, јесте у самом средишту спољне политике ЕУ и области људска права и један од њених главних приоритета. ЕУ је водећи светски донатор локалним организацијама цивилног друштва, са износом од више од две милијарде евра сваке године, а што чини две трећине укупне глобалне подршке”, наводи се у изјави Могерини.

Данас, додаје се, ЕУ такође потврђује чврсто опредељење мултилатералном систему људских права као платформи путем које међународна заједница најбоље може одговорити на кршење људских права и тражити одговорност, на међународном и на регионалном нивоу.

“Кроз примену међународног оквира људских права унутар наше Уније, придржавамо се истих стандарда које очекујемо од својих партнерских земаља широм света. То значи и да континуирано настојимо побољшати ситуацију у подручју људских права и у Унији и изван ње. На тај начин настављамо поштовати обавезу коју смо преузели пре 70 година, у чијем средишту лежи основна чињеница да се сва људска бића рађају слободна и једнака и да сви морамо деловати у духу поштовања и солидарности”, закључила је Могерини.

 

БРОЈ КОМЕНТАРА 4ПОШАЉИ КОМЕНТАР

(понедељак, 10. дец 2018, 06:35)
anonymous [нерегистровани]

Bravo

Posle pobede ljudskih prava u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji, itd., Evropska unija ima u planu da ostvari ljudska prava u jos nekoliko zemalja Istocne Evrope i bliskog Istoka. Kako izgleda moglo bi se desiti da im “zuti prsluci” malo odloze planove.

(понедељак, 10. дец 2018, 03:16)
anonymous [нерегистровани]

“Trla baba lan da joj prodje dan”

G-djo Mogerini:
Zao mi je sto nemozete da osetite parvo znacenje ove Srpske poslovice koju sam citirao u naslovu. Govorite o ljudskim pravima? Primili ste Hrvatsku u clanstvo EU. Zamolio bi vas da se pozabavite polozajem prognanih Srba iz Hrvatske kao i o onoj manjini koja jos uvek samo prezivljava tamo. Drugi primer: Polozaj Srpske manjine na Kosovu posle vaseg (EU) priznanja drzave Kosovo. Sad znate sta sam hteo da vam kazem u mom naslovu.

(понедељак, 10. дец 2018, 01:43)
anonymous [нерегистровани]

Dede Morgerini

pogledaj u svoje dvorište i sa rijeci predji na dela,prilika ti je Severina Mitrovica i skup u Austriji,gdje je dvjema sudionicama skupa uskraćeno pravo da govore o kršenju ljudskih(srpskih ) prava na Kosovu.

(понедељак, 10. дец 2018, 00:16)
anonymous [нерегистровани]

Istina

Kakva su danas prava srba Na Kosovu pa u Hrvatskoj.Nikakva,ravna nuli. Najgore je to što ova gospodja sve to zna a ništa ne preduzima nego priča bajke. A našoj delegaciji na tom samitu iskljucuju mikrofone kad su hteli da kažu kako je srbima Na Kosovu… Teško onome koji traži milost od te demokratske Evrope. Dušan

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *