ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA BUJANOVAC

ODBOR ZA LJUDSKA PRAVA BUJANOVAC svim Pravoslavcima želi prijatno Badnje veče

Božićno otrežnjenje

Božićna poruka Petra Jovanovića

Po meni Srbiji je nužna  dramatičnost za jedno ozbiljno otrežnjenje, otrežnjenje koje će biti lekcija za sve, i da to otrežnjenje bude u skladu sa pravoslavnim principima.Prijatno Badnje veče

 

Ciča zima za građane više gradova u Srbiji je mačji kašalj.

U Srbiji sve hladnije i snežnije: Padavine se nastavljaju, a od Božića nam stižu sibirske noći .

Zima sve jače udara a protestanti sve glasniji?

 

“Jedan od pet miliona” u Beogradu, NS i Kragujevcu VIDEO

Beograd — Peti protest protiv nasilja pod sloganom “Jedan od pet miliona” održan je u Beogradu. Protestne šetnje održane i u Novom Sadu i Kragujevcu.

IZVOR: B92, BETA, PRVA 

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Okupljeni u Beogradu nosili su transparente “Počelo je”, “Ti brojiš, mi odbrojavamo”, a prisutni su i dobošari.

Protest je počeo minutom ćutanja za preminulog Dragoslava Šekularca.

Glumac i jedan od organizatora protesta “Jedan od pet miliona” Branislav Trifunović pozvao je večeras ganeralnog direktora Radio televizije Srbije Dragana Bujoševića da se povuče sa funkcije, jer sramoti novinarsku profesiju i poručio mu da “nije srpski ćutatati”.

Trifunović je na početku skupa pročitao pismo upućeno Bujoševiću u kome se navodi da je Bujošević odgovoran gradjanima, a ne svojim ličnim interesima, interesima vlasti i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Glumac Radoslav Milenković rekao je da su gradjani koji dolaze na protest hrabri i da je njihova jedina želja da žive u normalnoj zemlji gde zakon važi za sve i gde od rada može da se prehrani porodica. On je naveo da protesti i zahtevi nisu politika već potreba da se živi u zemlji u kojoj vladaju znanje i rad.

Okupljeni na protestu “Jedan od pet miliona” ispred zgrade Radio televizije Srbije zatražili su da se sa funkcija povuku generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i glavni i odgovorni urednik informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović.

Sa kamiona je pročitano otvoreno pismo u kome ih pozivaju da se povuku sa funkcija jer svaki dan umesto činjenica emituju na javnom medijskom servisu laži i klevete predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kako je rečeno, njihova dužnost kao novinara je da emituju istinu i da se odupru cenzuri i svakoj vrsti pritiska.

“Laž nije drugo mišljenje”, čulo se sa kamiona uz povike “Nije srpski ćutati” što je naziv emisije koju je nekada vodio i uređivao Dragan Bujošević. Ispred RTS upaljene su baklje i raširen je transparent “Počelo je”, a puštani su špica za Dnevnik i delovi govora Aleksandra Vučića kao i najave spikera o Vučićevim aktivnostima. Kao i prethodne subote u Takovskoj ulici učesnike protesta dočekao je velik transparent “Dosovski režim oslobodio je 2.000 albanskih terorista, a srpske generale prodali Hagu”.

Prvi protesti u Beogradu su inicijalno organizovani zbog napada na lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista, kada je zatraženo da vlast prestane sa nasiljem protiv neistomišljenika i da se pronađu nalogodavci napada.

Zahtevi su prošireni, traži se pet minuta na RTS-u za proteste, jednako izveštavanje o svim političkim opcijama na javnom medijskom servisu, pronalazak počionilaca i nalogodavaca ubistva predsednika inicijative SDP Olivera Ivanovića i nalogodavaca napada na novinara Milana Jovanovića.

Na poslednjem protestu 29. decembra zatražena je i ostavka ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prvog protesta u Beogradu 8. decembra rekao da neće podleći pritisku ulice, makar na proteste izašlo pet miliona ljudi, da bi posle izjavio da je spreman da sasluša nezadovoljne građane, ali da neće da podleže pritiscima opozicije.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Protestnu šetnju “Resetuj Srbiju” organizovalo je u Novom Sadu pedesetak građana na poziv organizacije Narodna inicijativa. Oni su kazali da su proteste organizovali kako bi se i u Novom Sadu osetila “groznica subotnje večeri”.

Okupili su se na Trgu Republike kod nedavno podignutog spomenika kralju Petru Prvom, a potom su prošetali centralnim gradskim pešačkim ulicama. Nosili su transparent “Da ovi odu, a da se oni ne vrate”, kao i uvredljiv transparent na račun seksualnog opredeljenja predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić.

Protest “Budi jedan od pet miliona – Kragujevac” završen je večeras oko 19 časova na Đačkom trgu ispred Prve kragujevačke gimnazije, a sledeće okupljanje najavljeno je za subotu 12. januar.

Okupljanje je počelo na platou ispred nekadašnje robne kuće Beograd odakle je velik broj građana pošao u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. Okupljeni su duvali u pištaljke i trube, ali transparenata nije bilo.

Protest je organizovan u znak solidarnosti sa građanima koji subotom protestuju u Beogradu pod parolom “Jedan od pet miliona”.

U Nišu se okupilo nekolo stotina ljudi, a na protest je pozvao doktor Saša Živić, profesor Medinskog fakulteta u Nišu.

Kako je rekao, nezadovoljan je opštim stanjem u Srbiji, odlaskom mladih lekara. Najavio je da će podržati građanski protest 11. januara koji organizuje pokret mladih “Za Niš bez straha“.

Foto: B92/Ljiljana Pavlović

Ovo je dokaz da u Srbiji nesme biti komentara?

Redakcijski komentar

Udar na Madžara

Neverovatno kako je nekoliko preciznih ocena stručnjaka o stanju ekonomije u Srbiji uzdrmalo vlast i prateće im botove.

    

Veća prašina ne bi se digla ni da je profesor emeritus Ljubomir Madžar rekao „Car je go“, a ne samo to da je Srbija najsporije rastuća privreda u Evropi, da je u vrhu korumpiranih država u svetu, da ima najniži dohodak po stanovniku i da statistika ne pruža validne podatke za analizu stanja. Objasnio je i još po nešto što je, u celini, stvorilo opako drugačiju sliku o ekonomiji zemlje od one koju vlast pokušava da nam prikaže.

Najpre je, istog dana kada je intervju objavljen na sajtu Danasa, reagovala premijerka Ana Brnabić lično, čak sa dva tvita i jednim odgovorom na „neprijateljski“ komentar. Potom je, dan kasnije, dala za medije širu izjavu verovatno procenjujući da pridružena armija botova nije odradila svoj posao. Istina je da su zdušno kliktali na sajt Danasa, ali su komentari intervjua sa Madžarom bili – pa, onako… Zato je premijerka morala ponovo da se vrati na zadatu temu. „Srbija najsporija? Tako je, uračunali i minus prethodne vlasti“, rekla je ona i nekako zaboravila da je upravo taj minus iz prethodnog perioda i omogućio sadašnjoj vlasti da na tako nisku startnu poziciju ostvari bilo kakav rast. I pored toga, novim pokazateljima nije dostignut evropski ni regionalni prosek. Konačno, ekonomski rast se obračunava u odnosu na prethodnu godinu, u ovom slučaju prema rastu iz 2017. kada nije uspeo da stigne do dva odsto jer je podbacila proizvodnja uglja a loše vremenske prilike prepolovile prihode iz agrara. Na tako nisku osnovicu, uz bolje vreme i više uglja, nije bilo teško da se ostvari nekakav rast. Veruje se da će kad prođe državnu statistiku, na godišnjem nivou dostići čak 4,4 odsto.

A profesor Madžar govorio je o upravo takvoj manipulaciji podacima, ukazao na nepouzdane statističke pokazatelje, što, uzgred, pominju gotovo svi ekonomski stručnjaci, računajući tu i državni Fiskalni savet. Svi oni imali su polemiku sa Republičkim zavodom za statistiku, koja je i ovih dana ponovo pokrenuta. Sada je, posle premijerke i direktor RZS Miladin Kovačević govorio za medije isključivo kroz komentar stavova iz intervjua sa Madžarom. Verovatno je u nekom štabu procenjeno da ni posle dva obraćanja javnosti, ni premijerka nije bila dovoljno ubedljiva, pa se krenulo „strukom na struku“.

U poduhvat „Osporavanje Madžara“ tako se uključila čitava mašinerija iz establišmenta vlasti, i još uvek sevaju bombastične izjave date agencijama, dnevnim listovima, televizijama. Akcija ide dotle da je, kao poslednji u nizu bisera, poslat i demanti jednog – redakcijskog komentara.

 

Povezani tekstovi

    

Komentari (2)

 

 

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Po cenu da budem bot…

    Ovo je cirkus. Dakle, prethodna garnitura je doprinela sadašnjem „rastu“ tako što je tad bio pad privrede, i tako su stvorili nisku, pogodnu bazu za rast? Neverovatno!

    A takođe su doprineli tako što su povećali penzije za 10% u SRED krize kako bi privoleli prokleti PUPS i SPS da uđu u tu vladu. Kada su inače izgubili izbore… I kad para za to povećanje nije bilo.

    Kao što ovaj rast sada verovatno nema veze sa sns, možda ni tadašnji pad nema sa ds, ali ova diskusija je genijalna. Sa obe strane.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares