Nedjelja, studeni 17, 2019

IZBOR VESTI

Nekategorizirano

Ovde su ostali samo oni koji su diplome potvrdili sa dva svedoka i to overili u sudovima?

Dinić: Srbiju napusti 300 lekara godišnje

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je danas da Srbiju napusti oko 300 lekara godišnje u potrazi za boljim poslom

Direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić izjavio je danas da Srbiju napusti oko 300 lekara godišnje u potrazi za boljim poslom i istakao da je neophodno preduzeti mere kako bi se sprečilo da u trenutku kada uđe u EU dođe do masovnog odliva lekara.

“Srbija ima 30.000 lekara i neki indirektni podatak koji mi koristimo kada pričamo o odlasku lekara jeste neki sertifikat dobre prakse koji Lekarska komora izdaje – godišnje se izda oko 700 tih sertifikata, ali polovina tih sertfikata se izdaje za neki rad vikendom koji lekari obavljaju u BiH i Crnoj Gori, a ako bi mogli da damo neku slobodnu projekciju govorili bismo da negde oko 300 lekara napušta zemlju”, rekao je Dinić za RTS.

Kako je rekao, neki lekari se vraćaju u Srbiju, jer odlaze na radno angažovanje po ugovoru na godinu dana i dodao da će na predstojećem Međunarodnom forumu Lekarske komore Srbije, na kojem se raspravlja o aktuelnim temama s drugim komorama iz Evrope, biti reči o tome kako sprečiti odlazak lekara.

“Da se ne bi dogodio neki scenario koji se desio u Bugarskoj ili Rumuniji, gde se desio masovni odliv lekara, zato imamo i goste iz Slovenije koji će nam reći kakav je njihov primer, pošto kod njih nema toliko izražene migracije lekara i da nam daju neke savete”, navodi Dinić.

Prema njegovim rečima, Srbija u ovom trenutku ima relativno dobru situaciju, ali je neophodno preduzeti mere da se spreči veći odlazak lekara.

“Ukupni broj lekara se održava na tom nivou koji je aposlutno zadovoljavajući. Verovatno ulaskom u EU ili snižavanjem kriterujuma za odlazak, kao što je Nemačka već uradila, mi moramo da preduzmemo određene mere”, rekao je Dinić.

Upitan da kaže šta može da se preduzme, Dinić kaže da misli da su neke mere već učinjene.

“Mislim da je u ovom trenutku to već prepoznato, postoji već značajno ulaganje u infrastrukturu i opremu što bi trebalo da dovede do nekih boljih uslova rada, najavljeno je i povećanje plata kojem se svi nadamo”, rekao je Dinić.

Pored toga, smatra on, potrebno je poboljšanje statusa lekara u društvu.

Odgovarajući na pitanje kako Srbija da konkuriše zemljama koje mogu da ponude mnogo veće plate lekarima, Dinić kaže da su lekari spremni da za znatno manji novac nego što im ponude te zemlje, ostanu i rade u Srbiji.

“Verujem da lekari kada bi znali da su najplaćeniji članovi društva, s obzirom na nivo odgovornosti posla koji rade, u krajnjem slučaju i edukacije u koju su uložili, a svi znamo koliko traje školovanje lekara, mislim da bi to bilo nešto pozitivno i da bi to motivisalo kolege da ostanu”, navodi Dinić.

Pored toga, on ističe da je važno zapošljavanje mladih lekara i skraćivanje perioda traženja posla.

Dinić je ocenio i da velike stručnjake u Srbiji ima ko da zameni i dodaje da je obaveza celokupnog društva da se lekarima najpre omoguće uslove rada.

“Prvo da mogu da proizvedu svoje naslednike, a njihova obaveza je da od svih nas koji smo mlađe kolege prepoznaju one koji mogu da ih naslede i da im pruže to znanje i edukaciju da bi upravo nastavili u tom smislu”, navodi Dinić i dodaje da Srbija ima odličnu školu mediicne.

Zahtevi se umnožavaju

18:38h ► 21:35h Beograd

Završen protest uz zahtev za smenu Zlatibora Lončara

Završen protest uz zahtev za smenu Zlatibora LončaraFoto: Beta/ Emil Vas

U Beogradu je večeras održan 12 po redu protest “Jedan od pet miliona” uz novi zahtev – smena ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučića i “svite” sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacije u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Psiholog Žarko Trebješanin rekao je da Srbiji ne trebaju novi Slobodan Milošević, ni Josip Broz Tito i da građani ne žele da “sjaše kurta, a uzjaše murta”.

“Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše. Upravo zato smo na ulici što nam je dozlogrdio kult vođe. Umesto kulta vođe nama je potreban jedna uređena država gde postoji istinska podela vlasti umesto svemoćnog pojednica”, rekao je Trebješanin.

On je istakao da su Srbiji potrebne moćne ugledne institucije i efikasni mehanizmi kontrole vlasti umesto samovolje jednog čoveka vladavina prava, a umesto nepravde pravda.

Potpredsednica Demokratske stranke i odbornica u Skupštini Vršca Dragana Rakić obavestila je okupljene da je osnovana Asocijacija slobodnih odbornika koju čini 687 odbornika lokalnih samouprava iz čitave Srbije koji su, kako je navela, udružili snage da usmere delovanje na još jaču borbu protiv “diktatorskog režima” Aleksandra Vučića.

Posle održanih govora više hiljada građana krenulo je u protestnu šetnju centralnim gradskim ulicama. U Terazijskom tunelu koji su nazvali “Vučićev tunel laži” lepili su nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput “U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar”, “Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine”, “O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim” što je izjava iz 2018. godine.

Potom “Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje”, “Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima” i “Pa jedini koji ne vređa nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, to sam ja”.

Ispod svake izjave napisano je velikim slovima “laž”.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a i Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ispred zgrade RTS-a raširen je transparent “Tunel laži Aleksandra Vučića” i upaljene baklje.

Foto: Beta/ Emil Vas

Organizatori protesta su ispred RTS poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu “gori oni koji šire te laži”.

Te nalepinice su izlepljene i ispred zgrade u kojoj je smešten REM, a organizatori protesta su istakli da REM ne radi svoj posao da dozvoljava da brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom “sipaju laži”. Pitali su da li članica REM-a Olivera Zekić samoproklamovani portparol Vučića i Srpske napredne stranke ili treba da bude portparol građana.

Ispred Skupštine Srbije, gde je protest završen, raširen je transparent “Sloboda, istina, pravda”

Građani su i na večerašnjem protestu mogli da potpisuju “Sporazum sa narodom”.

Po završetku protesta zaposleni u Gradskoj čistoći su počeli da čiste ulice i da skidaju nalepnice iz Terazijskog tunela što je naišlo na negodovanje jednog broja onih koji su došli na protest pa su im zviždali, a potom oblepili i jedno od vozila komunalaca.

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili brojne transparente na kojima između ostalog piše “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutiraš”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “1244 razloga Kosova je Srbija” i veliki transparent “Asocijacija slobodnih odbornika”, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Večeras su održani protesti u još nekoliko gradova poput Kragujevca, Prokuplja, Brusa i Sombora, kao i u Pasjanima na kosovu.

Prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu.

Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su dopunjavani.

Traženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Upućen je poziv na dogovor i zahtev opoziciji da iznese konkretan plan šta će učiniti da promene sistem u Srbiji da bi vlast bila servis građana.

Građani su u subotu, 16. februara, mogli da potpišu “Sporazum sa narodom” koji sadrži sedam tačaka kojima su se lideri opozicionog Saveza za Srbiju obavezali kako će se ponašati pre i posle eventualne pobede na izborima, što mogu da učine i na večerašnjem protestu.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim većim gradovima u Srbiji, među kojima su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac.

autor: APizvor: Beta

Da li ima profesora koji nije u šetnji?

Trebješanin: Ne treba nam novi Vučić, Milošević, Broz – svi apsolutisti su isti

Trebješanin: Ne treba nam novi Vučić, Milošević, Broz - svi apsolutisti su istiIzvor: N1

Psiholog dr Žarko Trebješanin je rekao, na protestu Jedan od pet miliona u Beogradu, da predsednika Aleksandara Vučića može da zameni bilo ko ko je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne samo u ličnom. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz – svi apsolutisti su isti, rekao je dodajući da je narodu dozlogrdio kult vođa.

Dr Trebješanin je rekao da danas sa svih strana stižu zahtevi za ostavkom Aleksandra Vučića, a istovremeno čuje se i pitanje ko će da ga zameni, ko je taj ko može njega da probedi, “kao da nam treba Supermen”. “Ovo pitanje je promašeno, izgovaraju ga zaplašeni ljudi, ne shvatajući da je ono namerno podmetnuto. To pokazuje podanički mentalitet… Nama ne treba neki veliki vođa, veliki tata koji će, tobože, da nas štiti i vodi za ruku”, poručio je Trebješanin okupljenima.

Odgovor na to pitanje je – ko može da ga zameni je bilo ko, samo ako je sposoban da uspešno vodi državu u interesu svih, a ne samo u svom, ličnom interesu, naveo je. “Nije bitan vođa, bitan je delotovoran sistem, koji je u službi građana. Ne treba nam novi Vučić, Milošević, novi Broz – svi apsolutisti su isti… Mi ne želimo da sjaše Kurta, a uzjaše Murta. Mi jednostavno nećemo da nas bilo ko jaše! Upravo smo na ulici, jer nam je dozlogrdio kult vođe”, rekao je psiholog.

On dodaje da su građanima Srbije, umesto svemoćnog pojedinca, potrebne moćne, ugledne institucije i efikasni mehanizmi sprečavanja samovolje vlasti, a da nam je umesto mišljenja jednog čoveka potrebna vladavina prava.

Živimo u izopačenom društvu, gde su uspostavljene naopake vrednosti, gde umesto kulture ovde vlada nekultura i primitivizam, po uzoru najgoreg, najnečovečnijeg rijaliti programa, koji je postao simbol beščašća, moralnog i duhovnog sunovrata Srbije, istakao je psiholog.

Jedan od najvažnijih zadataka nove vlasti je izgradnja građanske svesti, rekao je Trebješanin i dodao da mora da se razvije racionalno i kritičko mišljenje, argumentovano zastupanje ličnog stanovništva, poštovanje ličnosti i mišljenja oponenata – dakle, razvijanje kulture dijaloga i tolerancije, jer to je, kako je istakao, najveći temelj demokratskog društva i odbrana od autokratskih tendencija.

POVEZANE VESTI

KOMENTARI (8)

Milutin

Bravo profesore i hvala!

obrni okreni

Svugde vam je ljudi isto. Ovde se svi krste sto se mucka,a ja kazem ljudi mucka sa porezom i Ronaldo,Murinjo,Mesi sto su zaradili do sada stotine miliona eura ,a nece da mucka sirotinja. Kod Tita isto niko nije smeo da pomisli da napise nesto protiv njega jer bi leteo ekspresno na goli otok.Moze doci i Neron da vlada Srbijom ali kada imate uredjen sistem i kada su vam nosioci izvrsne i sudske vlasti izvan politike onda mozemo pricati o zdravim osnovama za izgradnju jake drzave.

Svetozar

Pametno misli .

Koje vam je omiljeno godišnje doba?

Zakuvalo se globalno?

Pristalice vlasti i opozicije na ulicama, Maduro prekida odnose s Kolumbijom

Pristalice vlasti i opozicije na ulicama, Maduro prekida odnose s KolumbijomIzvor: Tanjug/AP Photo/Eduardo Verdugo

Rivalske demonstracije održavaju se u glavnom gradu Karakasa, gde je hiljade ljudi izašlo na ulice, dok opozicione vođe pokušavaju da unesu humanitarnu pomoć u zemlju, uprkos protivljenju predsednika Nikolasa Madura.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro objavio je da prekida diplomatske odnose sa Kolumbijom u jeku tenzija oko prebacivanja humanitarne pomoći u zemlju. Maduro je naložio diplomatama Kolumbije da napuste Venecuelu u roku od 24 časa. On je ovo izjavio dok je opozicioni vođa Huan Gvaido pokušao da unese međunarodnu humanitarnu pomoć u Venecuelu iz Kukute, grada u Kolumbiji na granici sa Venecuelom.

Maduro odbacuje da postoji humanitarna kriza i kaže da je Gvaido marioneta Sjedinjenih Država, koje žele da kolonizuju Venecuelu i koriste njenu naftu. Gvaido je tokom dana imao više javnih pojavljivanja pored predsednika Kolumbije Ivana Dukea, kritičara Madura i bliskog saveznika SAD.

Maduro je tražio odobrenje od okupljene mase svojih vernih pristalica koji su izašli na ulice u Karakasu.

“Rešio sam da prekinem političke i diplomatske odnose sa fašističkom vladom Kolumbije, čiji ambasador i konzuli imaju 24 šasa da napuste Venecuelu. Napolje oligarsi”, rekao je Maduro svojim pristalicama, od kojih su mnogi nosili crvene majice, boje socijalističke partije Venecuele.

Venecuela, Nikolas MaduroIzvor: Tanjug/AP Photo/Boris Vergara

Maduro je izašao na binu igrajući sa svojom suprugom. On je rekao da nikad neće da se preda i da će braniti nezavisnost Venecuele svojim životom ako bude potrebno.

Jedan očevidac rekao je da su pripadnici nacionalne garde Venecuele, koji deluju po naređenju Madura, zapalili kamione sa humanitarnom pomoći kada su prešli na teritoriju Venecuele iz Kolumbije. Venecuelanci su jurnuli da spasu kutije hrane i lekova iz zapaljenih kamiona zaustavljenih na mostu prema Kolumbiji.

Maduro je obećao da će blokirati sve isporuke pomoći, smatrajući da je to uvod u stranu vojnu intervenciju. Madurova vlada je u petak naredila zatvaranje granice u državi Tahira koja se graniči sa Kukutom, u Kolumbiji.

Jedanaest vojnika i dva policajca dezertirala su danas i prešli u Kolumbiju u Kukuti, gde su rasle tenzije na granici zatvorenoj zbog humanitarne pomoći, javila je kolumbijska služba za migracije. Jedan od vojnika predstavio se kao major Hugo Para.

Pre mesec dana opozicioni vođa Huan Gvaido, predsednik parlamenta proglasio se privremenim predsednikom zemlje i obećao da će svrgnuti Madura i održati nove izbore da se vrati demokratija.

POVEZANE VESTI

KOMENTARI (1)

Nevreme u Srbiji

VIVA KARAKAS, VIVA VENECUELA!

Terazijski tunel oblepljen porukama

Na protestu u Beogradu građani oblepili Terazijski tunel neispunjenim obećanjima

Na protestu u Beogradu građani oblepili Terazijski tunel neispunjenim obećanjimaIzvor: Tanjug/ Filip Krainčanić

U Beogradu je održan još jedan građanski protest protiv vlasti predsednika Srbije Aleksandra Vučića, pod parolom “Jedan od pet miliona”. Okupljenima su se obratili predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić, psiholog dr Žarko Trebješanin i predstavnica Asocijacije nezavisnih odbornika Dragana Rakić.

Protest je održan uz novi zahtev – smena ministra zdravlja Zlatibora Lončara zbog loše situacije u zdravstvu i zbog posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića i delegacije u vreme sezone gripa sterilnom bloku na hematološkom dečijem odeljenju u Institutu za majku i dete.

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić rekao je Lončar i njegove kolege sa instituta nisu smele da dozvole posetu Vučića i “svite” sterilnom bloku zarad politilčke kampanje i istakao da tada nije poštovan ni jedan medicinski protokol kojim se štiti zdravlje te dece.

On je kazao da je situacija u zdravstvu katastrofalna i na ivici kolapsa i da se samo nadljudskim naporima zaposlenih uspeva održati rad zdravstvenog sistema.

Izvor: N1

Protestna šetnja je krenula drugim putem u odnosu na prethodnih jedanaest subota – Uzun Mirkovom, pored Kalemegdana, Brankovom, ka Terazijskom tunelu, koji je, kako je i bilo najavljeno, izlepljen Vučićevim neispunjenim obećanjima, pa dalje pored Skupštine i RTS.

U Terazijskom tunelu koji su nazvali “Vučićev tunel laži” lepili su nalepnice ispisane obećanja predsednika Srbije Aleksadra Vučića koja nije ispunio.

Među nalepnicama kojima je tunel oblepljen su i izjave Vučića poput “U predstojećim reformama penzioneri neće platiti ni jedan jedini dinar”, “Od Tenisa očekujte 500.000 svinja do početka 2016.godine”, “O rešenju za Kosovo govoriću krajem marta, najkasnije početkom aprila imaću dovoljno hrabrosti o tome da govorim” što je izjava iz 2018. godine.

Potom “Informacije o ubistvu Olivera Ivanovića objavićemo za dve nedelje”, “Gotovo svim funkcionerima oduzećemo pravo da koriste rotaciju na službenim automobilima” i “Pa jedini koji ne vredja nikoga, jedini koji ne govori loše, koji ne govori o drugima, to sam ja”.

Ispod svake izjave napisano je velikim slovima “laž”.

Te nalepnice izlepljene su i na vrata zgrade RTS-a i Regulatornog tela za elektronske medije (REM). Ispred zgrade RTS-a raširen je transparent “Tunel laži Aleksandra Vučića” i upaljene baklje.

Organizatori protesta su ispred RTS poručili direktoru RTS-a Draganu Bujoševiću i uredniku Nenadu Lj. Stefanoviću da su od onih koji lažu “gori oni koji šire te laži”.

protestIzvor: Tanjug/Filip Krainčanić

Te nalepinice su izlepljene i ispred zgrade u kojoj je smešten REM, a organizatori protesta su istakli da REM ne radi svoj posao da dozvoljava da brojne televizije sa nacionalnom frekvencijom “sipaju laži”. Pitali su da li članica REM-a Olivera Zekić samoproklamovani portparol Vučića i Srpske napredne stranke ili treba da bude portparol građana.

Ispred Skupštine Srbije, gde je protest završen, raširen je transparent “Sloboda, istina, pravda”.

plakati u tuneluIzvor: N1

Građani su i na večerašnjem protestu mogli da potpisuju “Sporazum sa narodom”.

Po završetku protesta zaposleni u Gradskoj čistoći su počeli da čiste ulice i da skidaju nalepnice iz Terazijskog tunela što je naišlo na negodovanje jednog broja onih koji su došli na protest pa su im zviždali, a potom oblepili i jedno od vozila komunalaca. Ljudi koji su se tu našli vikali su im “UA”.

čistoća i tunelIzvor: N1

Okupljeni su duvali u pištaljke i nosili brojne transparente na kojima izmedju ostalog piše “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutiraš”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “1244 razloga Kosova je Srbija” i veliki transparent “Asocijacija slobodnih odbornika”, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Kako javlja reporterka N1, ovoga puta na protestu nije bilo levog bloka.

sporazum s narodomIzvor: N1

Dragana Rakić je na protestu obavestila građane da je danas formirana Asocijacija slobodnih odbornika. Ona je podsetila da su odbornici bili od samog početka pod pritiskom SNS, da je do prekomponavanja vlasti došlo pritiscima, ucenama i pretnjama. Oni koji su rekli ne, do danas su mnogo toga pretrpeli, dodala je, navodeći da su bili izloženi pretnjama, pritiscima, ucenama, fizičkim maltretiranjima, pretnjama otkazima, medijskom linču…

“Večeras je sa vama 687 odbornika koji su rekli “ne” Vučićevoj diktaturi”, navela je. Kolika je cena toga, svako od nas zna, pogotovo oni koji dolaze iz malih sredina, jer je Srbija puna “malih Vučića”, istakla je.

Ne nasedajte na vlast da su svi političari isti, nismo isti, ima nas koji nećemo nikad odustati jer sloboda nema cenu, ima i nas koji smatramo da politika može da bude častan posao, dodala je.

transparentIzvor: N1

Na platou su bili postavljeni štandovi na kojima građani mogli da potpišu “Sporazum sa narodom”. Okupljeni su nosili brojne transparente na kojima je, između ostalog, pisalo “Sloboda se osvaja na slobodnim izborima”, “Nije Ustav krpa da ga šutiraš”, “Mi smo uz narod, ne uz sadašnje i bivše lopove”, “1244 razloga Kosova je Srbija” i veliki transparent “Asocijacija slobodnih odbornika”, koju je osnovalo oko 700 odbornika iz parlamenata lokalnih samouprava iz čitave Srbije.

Podsetimo, prvi protest protiv nasilja pod nazivom “Stop krvavim košuljama” održan je u Kruševcu 30. novembra 2018. zbog napada na jednog od osnivača Saveza za Srbiju, lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i još dvojicu aktivista u tom gradu. Od 8. decembra protesti se organizuju svake subote u Beogradu, a zahtevi su se dopunjavali.

Zatraženo je da RTS protestima posveti pet minuta u svojim informativnim programima, da javni medijski servis jednako izveštava o svim političkim opcijama, i da generalni direktor RTS-a Dragan Bujošević i urednik Informativnog programa Nebojša Lj. Stefanović podnesu ostavke.

Građani zahtevaju da se pronađu počinioci i nalogodavci ubistva predsednika Građanske inicijative SDP Olivera Ivanovića, i da ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović podnese ostavku.

Protesti se četvrtkom, petkom i subotom održavaju i u drugim gradovima u Srbiji, kao što su Niš, Novi Sad, Kragujevac, Čačak, Smederevo, Negotin, Šabac, Trstenik, Kruševac, Vranje, Subotica, Pančevo, Užice, Gornji Milanovac, Aranđelovac, Kraljevo.

Proteste “Jedan od pet miliona” podržao je određen broj profesora nekoliko fakulteta Univerziteta u Beogradu, kulturnih radnika, advokata, Sindikat lekara i farmaceuta…

Građani su na prošlonedeljnom protestu mogli da potpisuju “Sporazum sa narodom”,koji su predstavnici 34 opozicione političke organizacije potpisali, a svojim potpisom garantovali su njegovo sprovođenje. Sporazum sa narodom, kako poručuje opozicija, nije koalicioni sporazum već most između građana na protestima i već postojećih ideja političkih stranaka i organizacija.

POVEZANE VESTI

KOMENTARI (87)

Ma daaa aapalina Kmi kmik

Oj botovi jel’ vam žao, rastanak vam se primakao?

Slobodan

Zbog nas koji ne zivimo u Beogradu slobodni mediji kao sto je N1 bi mogli da nam opisu koliko se protesti brojcano uvecavaju u odnosu na pre mesec dana ili u odnosu na prve proteste. To nigde nema na rezimskim stanicama. Molim vas i da objavite koliko je opala podrska Vucicu i SNSu od kada su poceli protesti jer oni ne smeju da objave istinu.

Moravac

Nema povlačenja, nema predaje do Vučićevog odlaska!

Gvaido objavio ulazak prvog kamiona pomoći u Venecuelu iz Brazila

Društvo

Gvaido objavio ulazak prvog kamiona pomoći u Venecuelu iz Brazila

Opozicioni vođa Huan Gvaido objavio je danas da je prvi kamion humanitarne pomoći ušao u Venecuelu preko brazilske granice, uprkos naređenju predsednika Nikolasa Madura da se ta granica zatvori.

    
Foto: Beta/AP

„Pažnja Venecuelo, zvanično objavljujemo da je prvi tovar humanitarne pomoći ušao preko naše granice sa Brazilom. To je veliki uspeh Venecuelo“, napisao je Gvaido preko Tvitera.

Maduro demantuje da postoji humanitarna kriza i naložio je zatvaranje granica Venecuele da bi se blokirao ulazak humanitarne pomoći koju smatra da je samo izgovor za vojnu intervenciju.

Gvaido se danas uputio u mesto Kukuta na granicu sa Kolumbijom gde je uskladištena pristigla humanitarna pomoć iz SAD. On je rekao da stoji među više tona pomoći ali Madurova vlada ne dozvoljava da udje u Venecuelu.

Maduro je zatvorio granice sa Kolumbijom i vojnici nacionalne garde danas su se sukobili sa demonstrantima.

U drugom gradu koji se graniči sa Kolumbijom venecuelanski vojnici suzavcem su rasterali demonstrante koji su pokušali da dodju do mosta Simon Bolivar u gradu San Antonio Tahira da traže da se dozvoli ulazak humanitarne pomoći, prenose novinari agencije Frans pres.

Gvaido se pre mesec dana proglasio privremenim predsednikom zemlje i obećao da će prekinuti, kako je rekao, tiraniju predsednika Madura.

Povezani tekstovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *

shares