Smene

UZUS traži smene ministara, Stefanoviću besmisleno da odgovara na ista pitanja

Izvor: N1

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUS) podnelo je zahtev predsednici vlade Ani Brnabić da pokrene proceduru za smenu ministara Nebojše Stefanovića, Siniše Malog i Milana Krkobabića. Stefanović kaže da mu je besmisleno da odgovara na ista pitanja o vezama njegovog oca sa preduzećem GIM.

Zbog utvrđenog neakademskog ponašanja Siniše Malog prilikom izrade doktorske disertacije, sukoba interesa koji je u slučaju Milana Krkobabića utvrdila Agencija za borbu protiv korupcije i umešanosti oca Nebojše Stefanovića u aferu Krušik, Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti predalo je zahtev Ani Brnabić da oni budu razrešeni. Rok za to je, kako kažu, 15 dana.

“Smatramo da su građani poslednja linija odbrane ustavnog poretka. Možda zvuči paradoksalno, ali mi zapravo tražimo da oni primene zakon”, poručio je predsednik UZUS-a Savo Manojlović.

Član Demokratske stranke Srđan Milivojević kaže da ukoliko ne bude došlo do razrešenja, Udruženje će kao i u slučaju Aleksandra Obradovića prikupiti 30.000 potpisa građana kojima će zahtevati razrešenje ministara.

Jedan od prozvanih, Nebojša Stefanović, kaže da na pitanja o aferi Krušik više neće da odgovara. Iako je javno trvdio da njegov otac nema nikakve veze sa firmom GIM koja trguje oružjem, dokumenta koja je BIRN objavio pokazuju da je Branko Stefanović posećivao Krušik kao predstavnik te firme, a zatim, kao savetnik GIM-a, išao i na poslovni put u Saudijsku Arabiju i Italiju.

“Nikoga ni u čemu nisam obmanuo nikada u životu, nikada nikoga nisam ni lagao niti sam učinio ili počinio bilo kakvo krivično delo bilo kada. Za to sam spreman uvek da odgovaram i neka nadležni državni organi rade svoj posao. Postaje mi besmisleno da na svakoj konferenciji za štampu neko postavlja isto pitanje da bih ja dao isti odgovor i da bi to toga dana bila tema. O mom radu ima pravo da sudi predsednik i kao predsednik Srbije i kao predsednik SNS, Vlada, narodni poslanici, građani Srbije”, poručio je ministar unutrašnjih poslova.

A predsednik Srbije Aleksandar Vučić na pitanje o vezama Branka Stefanovića sa GIM-om, nedavno je odgovorio kontrapitanjem: “pa šta?”. Vučić je dodao i da je u Krušiku teška sitaucija zbog prljave kampanje koja se vodi protiv te fabrike.

Milan Ćulibrk, urednik NIN-a koji je pisao o ovoj aferi, kaže da je u pitanju zamena teza.

“Naša jedina namera je bila da sačuvamo državnu imovinu u Krušiku, jer je to imovina svih građana Srbije koja se čerupa za korist pojedinaca. Dakle, mi smo se sve vreme borili za državne interese, a ispade da su i predsednik i premijerka, i ministri zapravo više vodili računa o privatnim interesima nekih pojedinaca nego državnoj imovini svih građana Srbije”, kaže Ćulibrk.

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti podnelo je i zahtev resornom ministarstvu da sa funkcije direktora Koridora Srbije bude smenjen Zoran Babić, koji je, kako je naveo, zbog saobraćajne nesreće na naplatnoj rampi Doljevac u kojoj je poginula Stanika Gligorijević, 1. februara podneo neopozivu ostavku.

Odgovori