Svetislav Basara

Prevazilaženje neprevaziđenog murdarluka

Pinki je imao čast da vidi Tita licem u lice, ja sam imao sreću da vidim dr Srđu Jankovića bez maske.

    
Prevazilaženje neprevaziđenog murdarluka 1Foto: Stanislav Milojković

I to – gde? U mojoj omiljenoj smrdari, Blicu. Verovatno je u pitanju arhivski snimak. Bilo kako bilo, s maskom ili bez nje, imam utisak da je dr Janković poštenjačina koji se iz plemenitih pobuda obreo u potpukovniji paravojnih, parapolitičkih, a bogme i paranormalnih – što reko Visoki – „stručnjaka“.

Dr Janković je prethodno na nekom televizoru izjavio da postoji „kriza poverenja“ u krizni štab i da bi ta kriza trebalo da „bude prevaziđena“, što me je – ne znam zašto – podsetilo na druga Čung Vonga i njegovu „ocenu“ da se događaju stvari koje ne bi trebalo da se događaju.

Must see prekjučerašnjeg dana bila je KZŠ KŠ kao pokušaj „prevazilaženje krize poverenja“. Neuspeli kako će se pokazati. Živ, međutim, nisam bio da sačekam 15 h PM.

Sa malim zakašnjenjem – koje omladinci zovu lupanje čežnje – na kriznu scenu su istrčali visoka predsednica vlade i KŠ, Brnabićka, dr Janković (s maskom) i dr Stevanović.

Prvi korak ka prevazilaženju krize – upadljivo odsustvo crvenih epidemioloških krpa – Kisićke, potpukovnika koji je stavljen u pričuvu i dr Pulomologovića koji je stavljen u Visoki Čmar – bio je učinjen. Bilo je preostalo je da se napravi još 100.000 koraka od kojih nije napravljen nijedan.

Istini za volju, bilo je nekih pomaka. Za razliku od marta i aprila – kada je penila, lupala rukom o astal, arlaukala, siktala i pretila – Brnabićka je ovoga puta sitnu vunicu prela, molila, preklinjala i strpljivo odgovarala ne novindžijska pitanja, što ne znači da povremeno nije ispaljivala diskretne dubare u smeru ionako polumrtve opozicije.

U jednom je trenutku čak zavapila, citiram po sećanju – „zašto bismo mi lagali, kakvu korist bismo imali od toga“ – na šta sam ja ekranu televizora – u nadi da će ekran preneti Brnabićki moje reči – rekao sledeće: „Zato što ste patološki lažovi koji lažu i kad im to pravi štetu.“

Šteta je učinjena, da vidimo kako stoji stvar s kontrolom štete. Odmah da kažem – loše. Brnabićkini apeli da „svi mi zajedno“ „treba“ (opet drug Čung Vong) da „istrajemo u borbi protiv čume“ i bla, bla, bla, odzvanjali su prazninom, odbijali se od zidove i izazivali grohotan smeh vrabaca pod strehom Federalne Pustoline.

Nisu se, naime, oni kojima se Brnabićka obraćala – tj. svi mi, tj. narod – odmetnuli od vladajuće partaje, partajine vlade i partajinog kriznog štaba – nego su partaja, vlada i krizni štab i pre epidemije podigli neprobojnu blindiranu ogradu između njih i nas. Komedijant slučaj je u međuvremenu udesio da ovoga puta neprijatnije bude sa vladajuće strane ograde, ali – što reko naš TV narod – tražili ste gledajte, rodili ste ga sad ga ljuljajte iliti u najkraćem – tko vas jebe, kako bi to postavio moj blaženopočivši drug Rino.

Epilog – Pokušaj vađenja trnja iz krizne mindže je propao. Ali spas je tu, nadohvat ruke. Samo kupite poslednji Alo koji vam „poklanja“ molitvu protiv korone.

    

Komentari (21)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Ovaj krizni štab više nikada neće zadobiti poverenje gradjana. Nijednu svoju grešku nisu hteli da priznaju, a krivicu su često svaljivali na narod. Gubitak poverenja je u velikoj meri bio i posledica odnosa predsednika Republike prema uvedenim merama.

  1. Može biti da krizni štab više neće zadobiti poverenje tzv. građana, ali ni tzv. građani više neće imati nikoga da na njega prebace krivicu.

 2. „Zato što ste patološki lažovi koji lažu i kad im to pravi štetu.“
  Pravo objašnjenje! Budimo realni, ovo je objašnjenje i za raspade 2-3 Jugoslavije (kraljevine, sfrj i srj). A Turci kažu da je to bio razlog i za raspad Otomanske imperije. Verovatno i Srbije 1914…

  1. Osim kao pojavni i prateći simptom nečeg krajnje ružnog i odvratnog.
   A Basara danas baš osvežavajući. Znači, može, čim se otkači od naizgled večne, nepresušne i isto toliko jalove „JeX-Guzijan-Boškić“ teme!

 3. To što nam AV radi nije nikakva istoriska retkost. Nije ni retkost da narod ćuti i trpi dok on ili bolesni diktator ne crknu.
  Ima i izuzetaka koji potvrđuju pravilo da izuzetaka ne može biti.
  Biće bolje jer ne može biti gore!

 4. Evo, Base, da ti ispričam jedan vic! Pojavio se na nebu iznad poljane orao, pa je zečica utrčala pod jedan žbun. Tu se našao miš koji je na muški način iskoristio ukazanu mu priliku. Na to mu zečica reče: „Neka, neka, mijo, ali ne je*eš to ti, nego onaj gore“!Evo ti, Base, pa smoči!

 5. Na pomenutoj KZŠ KŠ novinarka je pitala Anu Brnabić dokle se stiglo sa razvojem vakcine protiv Kovid19, iako su bili prisutni dvojica prof dr, infektolog i imunolog.
  Zna novinarka „ko kosi, a ko vodu nosi“, naša tužna stvarnost.

 6. Ako se Basara seća kako se vadi trnje iz mindže, onda mu svaka čast na memoriji sećanja. Ipak je to bilo davno, davno, kada su izlasci u strnjike bili u modi.

 7. Predhodni dani su pokazali da nismo nacija drkadzija (osim zandarmerije & Co).
  Vucic postaje irelevantan.
  Mladi zahtevaju promenu sistema.
  Gde ces vise.
  B.t.w.
  Glupacima,Basara nije Vucicev covek.

 8. Nadam se, Base, da si shvatio poentu ispričanog vica. Moglo se Brnabićki i kriznom štabu da prošli put podignu neprobojnu ogradu između njih i nas, koja je (ruku na srce) dala dobre rezultate. (Uostalom tako su radile sve vlade i krizni štabovi u svetu), ali sada može samo da se bira između dve opcije: da se umre od zaraze ili od gladi. Zato Brnabićka sitnu vunu prede, jer se sve prepušta našoj svesti i savesti, našoj nepouzdanoj osobini, koja je u velikoj meri, dovela do ovoga.

 9. A kada će pisac nešto da kaže o uhapšenim, prethodno prebijenim građanima? Kada će taj fenomen protesta neorganizovanih veče 30000, …eee? E’a posle prebijanja logično se osuli su se ljudi

 10. Basara,stvari stoje ovako.Pokojni Rino jeste tvoj drug ali ti nisi njegov uspeo nikada da budes koliko god da si se upinjao siromasak da to postanes.

 11. Može Čung Vong kriznog štaba, dr. Janković s maskom, da tvrdi kako se dešavaju stvari koje ne treba da se dešavaju, kada nema u tom štabu Mao Ce Tunga da objasni kako sve ono što se događa i mora da se događa.

 12. Možda je sa vladajuće strane ograde sada neprijatnije nego u aprilu, ali je sa one druge strane teže. Sada je na toj strani odgovornost za sve postupke koji miogu da poboljšaju i pogoršaju stanje i ne može više da se krivica za obolevanje i umiranje prebaci na drugu stranu.

 13. Base,ima li neka molitva,za prestanak samovolje Vrhunskog virusa,nije
  vazno koliko kosta.Dajem celu penziju,ako nam kazes,makar to bili “crni”
  rezimski toaletoidi.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares