Rusija pokazuje zube?

Rusija kaže da će zahladiti odnosi s Njemačkom ako bude novih sankcija

Foto: EPA

RUSIJA je upozorila Njemačku da ne ustraje na uvođenju dodatnih sankcija protiv Rusije zbog hakiranja Bundestaga 2015., rekavši da bi to moglo loše utjecati na odnose dvije zemlje.

“Inicijativa njemačke vlade da se na razini Europske unije uvedu sankcije protiv Rusije zbog kibernetičkih napada je loša vijest po rusko-njemačke odnose”, rekao je zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Vladimir Titov za agenciju Interfax.

“Moskva žali zbog toga što Njemačka u ovoj novoj spirali restrikcija protiv Rusije nastupa kao lokomotiva i inicijator”, rekao je Titov.

“Sve optužbe su neutemeljene”

On je rekao kako Berlin, usprkos ponovljenim zahtjevima, Moskvi nije predočio dokaze koji upućuju na sudjelovanje ruskih državljana u hakerskom napadu na Bundestag 2015.

“Sve optužbe su neutemeljene, bez dokaza da je Rusija upletena u ove napade”, kazao je Titov.

Njemačka je početkom lipnja svojim partnerima iz EU predložila uvođenje sankcija protiv Rusije, na temelju novog tzv. alata za kibernetičku diplomaciju (Cyber Diplomacy Tool) koji Europskoj uniji omogućuje diplomatsku reakciju na kibernetičke napade.

Njemačko državno odvjetništvo je u svibnju podiglo optužnicu protiv ruskog državljanina Dmitrija Badina da je kao dio jedne grupe, koja je podređena Obavještajnoj službi ruske vojske (GRU), odgovoran za hakerski napad na računalnu mrežu Bundestaga.

Tom prilikom je kopirana velika količina elektronske pošte između ostalog i iz računala kancelarke Angele Merkel.

Merkel je nedavno objasnila kako postoje “jaki dokazi” za rusku upletenost u ovaj napad.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori