Trump je šokirao svet

The Guardian: Trump u najnovijem intervjuu svojim izjavama opet šokirao svijet

Screenshot: YouTube/Fox News

IAKO je predsjednik SAD-a skoro već četiri godine, uz česte komentare koji su znali začuditi ili podijeliti javnost, Donald Trump je ponovno uspio šokirati svijet.

U intervjuu s Chrisom Wallaceom (Fox News Sunday) izjavio je, među ostalim, da ga nije briga što vojska ima za reći o preimenovanju njenih baza i da je identifikacija slona bio jak dokaz njegove mentalne stabilnosti, piše The Guardian.

Intervju je već sam po sebi privukao pažnju jer je emitiran na Fox Newsu, mreži koja je od nedavno zahladila svoje odnose s Trumpom. Tako je za vrijeme razgovora, koji se održao u petak u Bijeloj kući, američki predsjednik rekao da nije veliki obožavatelj Foxa.

“Bit ću iskren s Vama, nisam veliki obožavatelj Foxa”, rekao je Trump nakon što ga je Wallace upitao o “zajedljivim tvitovima” koje je o njemu objavio Trump.

Bio je to jedan od nekoliko njegovih iznenađujućih komentara.

“Ne gubim na izborima, to su lažne ankete”

Wallace je prikazao rezultate ankete za Fox News na kojoj se vidi da je Trump izgubio osam bodova od demokratskog kandidata Joea Bidena. Trump je također bio lošiji od Bidena po pitanju reakcije na pandemiju, problema rasizma i rješenja za gospodarstvo.

“Ne gubim na izborima, to su lažne ankete”, odvratio je Trump.

Predsjednik SAD-a ne samo da je negirao podatke anketa već je i odbio reći hoće li prihvatiti rezultate predsjedničkih izbora u studenom u slučaju da bude gubitnik.

“Moram vidjeti. Gledaj, moram vidjeti. Ne, neću samo reći da. Neću reći ni ne, nisam ni prošli put”, kazao je Trump.

Anthony Scaramucci, Trumpov bivši direktor odjela za komunikacije, napisao je na Twitteru nakon ove Trumpove izjave: “Intervju Chrisa Wallacea je zapravo oglas za kampanju Bidena.“

“To je slon”

U spomenutim anketama Fox Newsa ispitanici su upitani smatraju li da su Biden i Trump mentalno sposobni obnašati funkciju predsjednika. 47% ispitanika odgovorilo je potvrdno za Bidena, a 43% potvrdno za Trumpa. S druge strane, 51% je odgovorio da Trump nije mentalno sposoban za tu funkciju, a 39% da nije ni Biden.

Trump (74) je na rezultate anketa predložio da Biden (77) odmah prođe kognitivno testiranje. Predsjednik je, naime, prošlog tjedna rekao kako je “s peticom položio” jedan test. Mnogi pretpostavljaju da se to odnosi na kognitivnu procjenu iz 2018. Istu procjenu prošao je i Wallace (72).

“To nije neki težak test. Pokažu vam sliku i pitaju što je na njoj, a na njoj je slon“, kazao je Wallace. Trump je na to rekao da Wallace podcjenjuje ovo testiranje koje koriste mnogi liječnici.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

“Kladim se da nisi mogao sve riješiti. Zadnjih pet pitanja je pogotovo teško”, kazao je Trump.

“Ne zanima me što kaže vojska”

Nakon što su se diljem Sjedinjenih Država počeli odvijati prosvjedi protiv rasizma i policijskog nasilja, Pentagon je krenuo razmišljati o preimenovanju vojnih baza koje nose imena konfederacijskih vođa.

“Ne zanima me što kaže vojska. Ja bih o tome trebao donijeti odluku”, kazao je Trump.

“Vidjet ćete na kraju da sam u pravu”

Intervju se dodatno zahuktao kada se počelo govoriti o pandemiji koronavirusa tijekom koje se do sada zarazilo više od 3,7 milijuna Amerikanaca, a umrlo njih 143.000.

Wallace je u više navrata ukazao na značajan broj mrtvih u SAD-u, na što je Trump odgovorio da Sjedinjene Države “imaju jednu od najnižih stopa smrtnosti na svijetu”.

“To nije istina”, kazao je Wallace.

Prepirka se nastavila i Trump je od svoje tajnice Kayleigh McEnany zatražio da mu donese podatke o stopama smrtnosti u raznim zemljama. Nakon toga je mahnuo papirom i rekao: “Nadam se da ćete to pokazati u eteru, jer ovo govori o kakvim se lažnim vijestima radi.”

“Mislim da ne propagiramo lažne vijesti”, rekao je Wallace, a zatim pustio videokompilaciju Trumpovih komentara u kojima on umanjuje opasnost od covida-19 i govori da će ovaj virus u nekom trenutku “nestati”.

“Vidjet ćete na kraju da sam u pravu. Nestat će. Ja ću to ponovno reći – nestat će i bit ću u pravu.”

Wallace je na to upitao američkog predsjednika jesu li onda njegove prijašnje tvrdnje da će koronavirus uskoro nestati bile lažne jer se pandemija i dalje širi SAD-om.

“Ne mislim tako, znaš zašto? Jer sam u pravu, vjerojatno više od bilo koga drugog”, odgovorio je Trump i dodao kako zaštitne maske mogu uzrokovati probleme i da SAD ima tako velik broj slučajeva zaraze zbog povećanog testiranja.

Kazao je da glavni stručnjak Bijele kuće liječnik Anthony Fauci širi paniku, a na komentar da u Sjedinjenim Državama dnevno od covida-19 umire oko 1000 ljudi je rekao da su “stvari takve kakve jesu”.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori