Kina najavila protunapad Velikoj Britaniji

Kina najavila protunapad Velikoj Britaniji zbog suspenzije sporazuma s Hong Kongom

Foto: EPA

KINA je u utorak priopćila da će snažno odgovoriti na britansku suspenziju sporazuma o izručenju s Hong Kongom te pozvala vladu u Londonu da smjesta ispravi svoje pogreške.

Ministar vanjskih poslova Dominic Raab u ponedjeljak je u parlamentu kazao da će sporazum biti suspendiran odmah te da će se na Hong Kong također proširiti i embargo na naoružanje, a radi se o eskalaciji spora s Kinom zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti koji je Peking uveo u toj bivšoj britanskoj koloniji.

“Nećemo razmotriti reaktiviranje tih aranžmana dok ne dobijemo i ne budu na snazi jasne i robusne smjernice, koje će biti u stanju spriječiti da se Britanija zloupotrebi u okviru novog zakonodavstva na polju nacionalne sigurnost”, izjavio je Raab.

Kinezi prijete snažnim protunapadom

Kina je pak danas najavila “snažan protunapad na pogrešne britanske poteze”.

“Kina poziva Ujedinjeno Kraljevstvo da se odrekne svojih fantazija o nastavku kolonijalnog utjecaja na Hong Kong i smjesta ispravi svoje pogreške”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin.

Po njegovim riječima, London krši međunarodno pravo i standarde.

London je zabrinut zbog nemira u Hong Kongu, koji je vraćen Kini 1997. i također smatra da Kina nije bila posve iskrena o izbijanju pandemije koronavirusa.

Britanski premijer Boris Johnson naredio je prošloga tjedna da se oprema Huaweija izbaci iz britanske 5G mreže do kraja 2027.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori