5G mreža

Europska komisija poručila da članice EU moraju imati različite dobavljače za 5G

Ilustracija: EPA

ČLANICE EU moraju hitno poduzeti korake kako bi diverzificirale dobavljače za 5G mrežu, poručila je Europska komisija, čime želi smanjiti prisutnost kineskog Huaweija u Europi, dok SAD pritišće EU da poput Britanije onemogući Huaweiju učešće u izgradnji 5G mreže.

Europska unija je u studenom prošle godine odlučila da će zauzeti oštar stav po pitanju dobavljača za 5G kako bi smanjila sigurnosne rizike nove generacije mobilne mreže, koju se smatra ključnom za rast ekonomije i kompetitivnosti.

Strategija uključuje smanjenje ovisnosti zemalja i telekomunikacijskih operatera o jednom dobavljaču.

Najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme Huawei natječe se s finskom Nokijom i švedskim Ericssonom.

Postignut je određeni napredak, no još je potrebno odraditi puno posla, poručila je Komisija.

“Napredak je nužan kako bi se smanjio rizik ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima, a također uzimajući u obzir cilj smanjenja ovisnosti na razini Unije”, poručila je Komisija u izvještaju o napretku 27 članica EU.

“Izazovi su identificirani kako bi se osmislile i implementirale prikladne strategije za diverzifikaciju dobavljača za pojedinačne mobilne operatere ili na nacionalnoj razini zbog tehničkih ili operacionalnih teškoća”, dodaje se.

Francuska uvodi de facto zabranu Huaweiju

Nedostatak interoperabilnosti i veličina zemlje također su navedeni kao neki od problema.

Francuska, pridružujući se Britaniji, uvodi de facto zabranu Huaweiju za sudjelovanje u projektu omogućavanja 5G mreže, rekli su izvori za Reuters ovoga tjedna.

Washington tvrdi da Peking može iskoristiti kompaniju sa sjedištem u Shenzenu za špijuniranje, što Huawei odbacuje.

Dužnosnici EU kažu da uklanjanje visokorizičnih dobavljača i dodatni troškovi neće poremetiti uspostavu 5G mreže širom Unije te da će se Ericsson i Nokia moći nositi s potražnjom.

“Ako pogledate situaciju širom svijeta, Nokia i Ericsson imaju velik udio na svjetskom tržištu, što se tiče ugovora potpisanih širom svijeta o omogućenju 5G-a. Te dvije kompanije zajedno imaju više od 50 do 60 posto, 65 posto. Mislim da europski dobavljači mogu omogućiti ono što je potrebno, ne samo za Europu već i za veći dio svijeta”, rekao je jedan od dužnosnika.

Komisija je također zatražila od 13 članica EU da, bez odgode, usvoje mehanizam nadzora izravnih stranih ulaganja.

Taj mehanizam omogućuje vladama EU da interveniraju u slučajevima izravnih stranih ulaganja u strateške tvrtke, pogotovo ako su u to uključena strana poduzeća koja kontrolira ili ih financira država.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori