Orban uzdrman?

Tisuće Mađara prosvjeduju zbog Orbanovog udara na portal koji ga kritizira

Foto: EPA

PORTAL Index.hu, vodeći mađarski neovisni portal, danas je napustilo više od 60 novinara zbog smjene trojice glavnih urednika. Razlog je pritisak Orbanove vlade na portal koji je jedan od njegovih najvećih kritičara.

Mađari su reagirali i izašli na ulice u znak protesta protiv Orbanove vladavine. Tisuće ljudi okupilo se na ulicama Budimpešte kako bi dali podršku tamošnjem Indexu.

U ogromnoj povorci hodali su prema Orbanovom uredu uzvikujući pritom “Slobodna zemlja, slobodni mediji”.

Orbanov pritisak na medijske slobode

U izjavi na portalu, novinari, koji čine dvije trećine kreativnog osoblja, kažu da odlaze jer predsjednik Upravnog odbora nije prihvatio njihov zahtjev da se Szabolcs Dull vrati na čelo Indexa. Dullova smjena povećala je strahovanja mađarskih novinara da nacionalistička vlada Viktora Orbana jača pritisak na medijske slobode.

“Godinama govorimo da po našem mišljenju postoje dva uvjeta za neovisan rad Indexa: nema vanjskog utjecaja na sadržaj koji Index objavljuje ni na sastav (osoblja) i strukturu”, rekli su novinari.

“Smjena glavnog urednika jasno je upletanje u sastav uredništva i to možemo vidjeti jedino kao pokušaj pritiska.”

Ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto rekao je na konferenciji za novinare u Portugalu da je njegova vlada izložena “neistinitim optužbama” u pogledu medijskih sloboda.

“Kako bi država intervenirala u odluke medija koji je u privatnom vlasništvu?” zapitao je Szijjarto o Dullovoj smjeni.

Index u Mađarskoj najkritičniji prema Orbanovoj vladi

Portal Index, koji je u Mađarskoj smatran najvećim medijem kritičnim prema vladi, prije mjesec dana postavio je tzv. “barometar neovisnosti” koji mjeri “opasnost” pokušaja da se izvana utječe na sadržaj koji objavljuje.

U srijedu je Laszlo Bodolai, ravnatelj ustanove koja posjeduje portal Index.hu Zrt., rekao da je Dull nesposoban kontrolirati unutarnje napetosti koje rastu zbog pokušaja da se utječe na novinare portala.

“To vodi neredu i padu prihoda jer pada interes oglašivača”, rekao je Bodolai.

“Politička neovisnost Indexa nije ugrožena”, ustvrdio je.

Orbanov čovjek kupio više od polovice dionica Indexa

Agencija AFP prenijela je ranije ovaj tjedan da su problemi počeli kada je Miklos Vaszily, poslovni čovjek blizak Orbanovoj vladi, kupio 50 posto dionica Indexa i tako dobio veliki utjecaj.

Dull vjeruje da je smijenjen zbog kolumni koje je pisao na portalu o pokušaju vanjskih utjecaja i upozorenja na barometar koji mjeri neovisnost Indexa.

Posljednjih godina većina neovisnih medija poput Indexa je ili zatvorila svoja vrata ili su ih otkupili provladini saveznici, ili su se priklonili vladajućima.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori