Apple

Ovo je 10 najvrjednijih brendova na svijetu, prvo mjesto i dalje drži Apple

Foto: EPA

VRIJEDNOST brenda Netflix porasla je tijekom godine dana za 72 posto, na 26,7 milijardi dolara, prema novoj Forbesovoj ljestvici najvrjednijih svjetskih robnih marki, na kojoj je na prvom mjestu kao i prošle godine Apple s vrijednošću od 241,2 milijarde dolara.

Google je drugi s vrijednošću robne marke od 207,5 milijardi dolara, a među prvih pet redom su i Microsoft (162,9 milijardi dolara), Amazon (135,4 milijarde dolara) i Facebook (70,3 milijarde dolara).

Listu prvih deset čine još Coca-Cola, Disney, Samsung, Louis Vuitton i McDonald’s.

Prošle godine u prvih deset bila je Toyota, no ove godine je izgubivši na vrijednosti za sedam posto zauzela 11. mjesto. Louis Vuitton, koji ranije nije uvrštavan u prvih deset najskupljih marki, poskupio je za 20 posto i zauzeo deveto mjesto.

Među prvih deset robnih marki po vrijednosti, samo su Facebook i Samsung izgubili 21, odnosno pet posto, dok su ostale marke poskupjele.

Netflix je u godinu porastao za najvećih 72 posto i nalazi se na 26. mjestu.

Značajan rast vrijednosti brenda ostvarili su i Chanel (42 posto), Amazon (40 posto), Microsoft (30 posto) i PayPal (24 posto).

Ukupna vrijednost 100 najskupljih marki je 2,54 bilijuna dolara. Više od 50 njih pripada američkim tvrtkama, 10 ih je iz Njemačke, devet iz Francuske, iz Japana šest, a iz Švicarske pet.

Na popisu su najviše zastupljene marke tehnoloških tvrtki, njih 20, a 14 marki pripada tvrtkama za financijske usluge, 11 automobilskom sektoru, a osam sektoru prodaje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori