EU kupuje ograničenu zalihu remdesivira

EU kupuje ograničenu zalihu remdesivira i odmah traži novu dozu

Foto: EPA

EUROPSKA komisija priopćila je u srijedu da se dogovorila o kupnji ograničene zalihe remdesivira, lijeka protiv covida-19, s američkim proizvođačem lijeka Gileadom kako bi se zadovoljile kratkoročne potrebe europskih pacijenata i nada se da će uspjeti još naručiti kasnije.

Remdesivir je jedini lijek do sada odobren u EU za uporabu protiv covida-19, ali gotovo su sve dostupne zalihe već kupile Sjedinjene Države.

Europska komisija složila se platiti 63 milijuna eura za kupnju dovoljno doza za liječenje oko 30.000 pacijenata, navodi se u izjavi.

Ovom nabavom riješit će se samo trenutne potrebe, već se radi na nabavci nove doze

Sjedinjene Države u lipnju su potpisale sporazum s Gileadom za više od 500.000 tretmana liječenja, što čini većinu proizvodnje do rujna.

Komisija je rekla da će ovom nabavom “riješiti samo trenutne potrebe” te dodala da već radi na tome da osigura nove doze od listopada.

Čini se da je plaćena svota od 2340 američkih dolara po pacijentu, za što je Gilead rekao da će naplaćivati u bogatijim zemljama.

U većini EU zemalja prošao vrhunac epidemije

Vrhunac pandemije covida-19 u većini europskih zemalja je prošao, međutim novi val proteklih dana nagnao je zemlje da ponovno uvedu ograničenja.

Premda je broj hospitalizacija u Europi u porastu, on ostaje daleko ispod brojki u ožujku i travnju, kada su mnoge bolnice bile pretrpane.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori