Zapadnu Europu pogodio tolotni udar

Zapadnu Europu pogodio toplinski val, bilježe se rekordne temperature

Foto: EPA

VELIK dio zapadne Europe pogodio je u petak toplinski val, dok stanovnici traže olakšanje u fontanama i bazenima, a vlasti upozoravaju na zdravstvene rizike i opasnosti od požara.

Od Velike Britanije do Italije temperatura od 40 ili više stupnjeva Celzija učinila je nošenje maske neprihvatljivom za mnoge, dok sve više gradova zahtijeva obavezno nošenje maski i na otvorenom kako bi suzbili širenje koronavirusa.

“Čak i u ovoj gušećoj vrućini bolje je staviti (masku) na 38 stupnjeva nego dobiti koronavirus”, rekla je Daniela Ianneli, pedesetpetogodišnja zaposlenica gradske uprave Rima.

14 gradova u Italiji u stanju visoke pripravnosti, stanje kritično i u Francuskoj

Četrnaest talijanskih gradova u stanju je visoke pripravnosti, dok je Francuska izdala upozorenja za otprilike trećinu od 101 departmana.

Pariške su vlasti uvele restrikcije prometa kako bi ograničile zagađenje, dok se deseci tisuća Parižana pripremaju otputovati u hladnije krajeve, pokazuje nacionalna agencija za praćenje prometa.

Ranije u petak ugašen je požar u ljetovalištu Anglet na Atlantiku, nakon što je izgorjelo skoro desetak kuća, a oko stotinu ljudi je evakuirano.

Požar je izbio kasno u četvrtak u park-šumi Chiberta u Angletu na jugozapadu Francuske, čije plaže, sjeverno od Biarritza, privlače surfere iz cijeloga svijeta.

Zadnji je to od nekoliko požara koji su izbili u južnoj i središnjoj Francuskoj ovoga tjedna, čime je započela sezona požara.

“Zbog toplinskog vala država treba biti budna, a svi trebaju biti oprezni”, kazao je premijer Jean Castex prilikom posjeta vatrogascima u Bourg-en-Bresseu na jugoistoku Francuske.

Dužnosnici upozoravaju da bi se stanje moglo pogoršati zbog suhoga vjetra i visokih temperatura.

Zbog porasta broja zaraženih koronavirusom pooštrena je mjera nošenja zaštitne maske u nekoliko gradova ovoga tjedna, a neki su uveli obavezno nošenje maski na otvorenom, usprkos vrućini.

Najtopliji dan ove godine

U Nizozemskoj su posjetitelji plaža dobili preporuku da izbjegavaju ljetovalište Zandvoort blizu Amsterdama.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Vlasti navode da je ljetovalište prenapučeno da bi se održavala socijalna distanca.

“Postoje mnogo mirnije plaže na našoj obali i u drugim vodama. Savjetujem vam da ih potražite”, rekla je čelnica pokrajinskog tijela za sigurnost Marianne Schuurmans, prenose nizozemski mediji.

Dugi redovi biciklista nastali su ispred trajekta za Schiermonnikoog, jedan od zapadnofrizijskih otoka blizu njemačke granice, dok je temperatura u južnoj Nizozemskoj skočila na 35 stupnjeva Celzija, nakon hladnijeg vremena.

Rekordne temperature i u Velikoj Britaniji

Britanski meteorološki zavod zabilježio je u petak najvišu temperaturu ove godine.

U londonskoj zračnoj luci Heathrow temperatura je iznosila 35 stupnjeva Celzija.

Mnogi stanovnici Londona vlakovima su krenuli u Brighton na južnoj obali Engleske, dok je Met Office objavio da bi se niže temperature mogle vratiti za vikend.

U Austriji i Bugarskoj također su zabilježene najviše temperature.

U Beču je temperatura iznosila 37 stupnjeva Celzija prije no što je ljetna oluja donijela olakšanje.

Španjolski meteorološki zavod upozorio je da se toplinski val kreće iz Afrike, u Madridu je zabilježena temperatura od 38 stupnjeva Celzija, a u nekom gradovima u unutrašnjosti i više od 40 stupnjeva.

Dok se približavaju tradicionalni kolovoški praznici, mnogi Španjolci idu na bazene usprkos obvezi nošenja maske, a na španjolskim plažama mogle bi se naći manje skupine ljudi dok pandemija nagriza španjolski turizam.

 

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori