Svetislav Basara

Apstraktno i empirijsko

Hajde da raščistimo neke stvari. Da li su krugovi dvojke, „građanski intelektualci“ i opozicija serbska u pravu kad kažu da su 1. izborni uslovi bili groteskno neravnopravni, pride pokradeni i 2. da je trenutni saziv nelegitiman.

    
Apstraktno i empirijsko 1Foto: Stanislav Milojković

Prve stavke što se tiče, dibidus su u pravu, ali su u krivu po pitanju druge stavke.

Predizborne muljavine i izborni lopovluci spadaju u domen empirije, dočim je legitimitet apstrakcija koja, istina, i te kako utiče na empiriju, ali o tom ćemo potom.

Sa opozicione tačke gledišta, pa ako hoćete i tačke gledišta pravednosti (takođe jedne apstrakcije) novi skupštinski saziv jeste „lažan“ ali na način, recimo, na koji je lažna država Kosovo.

Saglasno ustavno-preambularnim halucinacijama, Kosovo je „južna srpska pokrajina“, u realnosti, međutim, znamo (znamo li u stvari?) kako tamo stvari stoje.

Vajkadašnji problem Srba (svih boja) je u tome što poražavajuće nevični apstraktnom razmišljanju, previše drže do apstrakcija dočim za empiriju ne haju.

Osim u (takođe empirijskom) smislu mažnjavanja, karanja sekretarica i ždranja na račun države.

To se stručno zove – duhovna lenjost, a to u praksisu znači očekivanje da apstrakcije obave posao koji se mora uraditi empirijski.

Kao što su takozvani srpski pregovarački timovi – do imbecilnosti uvereni da je uvaljivanje muda umesto bubrega delotvorno svuda u svetu – po inostranstvu prave budale od sebe – a u domaćoj javnosti ispadaju heroji – ponavljajući kao papagaji da „u srpskom ustavu lepo piše da je Kosovo srpsko“, isto to (samo sa drugim predznakom) rade i krugovi dvojke, građanski intelektualci i opozicija serbska.

Nema tog lopovluka, gnusobe, rugobe budalaštine – da ne nabrajam – koji se neće legitimizovati – u svetu apstrakcije manje-više sve je legitimno – ako se ne blagovremeno spreče u svetu empirije, dok su u fazi ekspres lonca.

A faza ekspres lonca bila je početkom dvehiljaditih. Setite se afere Bodrum, izbacivanja DSS-a iz kozačke skupštine…

I još koječega prekrivenog snegovima i šašem.

Da ne bude zabune. Prisustvo DSS-a u Skupštini za mene je bilo (i se dok nisu ugasili ostalo) teška muka duhu, donekle i lična uvreda, ali sam momentalno „oštro osudio“ obračun sa tom opskurnom sektom putem seljačkih dubara i marifetluka.

Davno je to bilo, ne sećam se više šta sam tačno tim povodom negde napisao – ili rekao u nekom intervjuu – ne bi me začudilo da sam bio napisao (ili rekao) da će povratak na stari put grešnika utabati put crnjim i gorim grešnicima.

Predbodrumska politička istorija Srbije bila je beskrajni niz Bodruma i skupštinskih obračuna seljačkim dubarama i marifetlucima, onda je došao peti oktobar i pokušaj da se unese malo reda u empiriju… Šta je potom bilo – znate. Šta će dalje biti – to ne zna ni Aco Srbin.

    

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares