Ekološki vandalizam

Ove godine uništen značajan dio Amazonske prašume, aktivist: Ovo je izvan kontrole

Ilustracija: EPA

VIŠE od 9 tisuća kvadratnih kilometara Amazonske prašume u Brazilu raskrčeno je u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju preliminarne brojke koje je u petak predstavio brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE).

To predstavlja rast od 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Između kolovoza 2018. i srpnja 2019. uništeno je 6844 kvadratnih kilometara prašume, tvrdi INPE, koji je analizirao satelitske snimke šume.

“Deforestacija u Brazilu je očito izvan kontrole”, upozorio je za portal G1 Marcio Astrini, izvršni tajnik brazilske nevladine organizacije Osservatorio d o Clima.

Astrini strahuje da bi brojka mogla narasti do 13 tisuća kvadratnih kilometara nakon što se ubroji i period od kolovoza 2019. do srpnja 2020. godine.

Brazilski desni predsjednik Jair Bolsonaro, na vlasti od početka 2019., kritiziran je zbog velikih požara u Amazonskoj regiji. Ekolozi ga optužuju da nije učinio dovoljno kako bi spriječio vatru zapaljenu kako bi se proširila područja za poljoprivredu.

“Veće brojke idu ruku pod ruku s politikama predsjednika Jaira Bolsonara”, napisala je eurozastupnica Anna Cavazzini, stručnjakinja za Brazil.

Pozvala je na mjere za zaustavljanje deforestacije, poput zakona o dobavnim lancima i zaustavljanja sporazuma o slobodnoj trgovini između južnoameričkog saveza Mercosura i Europske unije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori