Kud dalje

Kud dalje

Šta ja uopšte znam o planu Z-4, pita me N. N. komentator.

    
Kud dalje 1Foto: Stanislav Milojković

Da sam pomno proučio taj plan – što, fakat, nisam bio učinio – znao bih, kaže podmfamozni mudrac, da je on podrazumevao „autononomiju za nekoliko rascepkanih sela“ i još nekoliko trica i kučina nedostojnih Srba i srpskoga roda.

Budući da se čovek uči dok je živ, pohitah na vrelo večne mudrosti, Vikipediju, da se detaljnije obavestim o planu Z-4 i tamo naiđoh na rečenicu: „(…) iz Plana Z-4 proizlazilo je da bi Srpska Krajina bila gotovo potpuno samostalan entitet u sklopu Republike Hrvatske ali bez međunarodnog suvereniteta, odnosno „država u državi“.

Piše još na Vikipediji da je plan Z-4 bio teška muka autoru bestselera „Bespuća povijesne zbiljnosti“, ali da nije imao kud jer su mu jajca bila u međunarodnom procjepu.

I Milošević je, međutim, kaže Vikipedija, na plan Z-4 gledao kao na smrdljiv sir.

Zašto? Vikipedija tvrdi „zbog brige o Kosovu“. Ja ostajem pri mojim onomad podastrtim razlozima.

Nema se kud dalje, ali hajdemo dalje.

Zahvaljujući neprekinutoj seriji teških brljotina pregovaračka pozicija Srbije je sve više slabila kako su se devedesete primicale svom tužnom kraju.

Već na pregovorima u Rambujeu u međunarodnom procijepu su se našla Miloševićev jajca.

Jeste to bio ultimatum, jeste bilo zazorno pristati na prisustvo NATO trupa na teritoriji suverene države, jeste da je rezultat kosovskog plebiscita koji je trebalo da bude održan nakon tri godine bio „više nego predvidiv“, ali, znate šta, u tome i jeste smisao uturanja tirjaninski jajaca u međunarodni procjep.

Kao što smo napred videli, upravo je Milošević bio taj koji je – na štetu i pogibiju Srba iz Hrvatske, a ubrzo i ostatka „zaklanog naroda“ – džentlmenski izvadio istoričareva jajca iz međunarodnog procjepa.

Njemu nije imao ko da ih vadi, pa ih je (prividno i privremeno) izvadio sam tako što je interno pobedio NATO. Kako to – interno.

Lepo.

Izjavio je na televizoru da smo izvojevali „veličanstvenu pobedu“.

A šta s tim to što se u realnosti NATO smestio na Kosovu?

Ništa, brate. Tim gore po realnost.

Tek sad nema dalje, ali hajdemo dalje.

Nakon što je đavo odneo sve što se imalo odneti, na scenu je stupio Referendumski Lopov koji je koji je Albancima ponudio manje-više isto ono što je plan Z-4 nudio Srbima.

Možda i više.

Lopužina nacionalna sujeta bi se zadovoljila i simboličnom zapandrčivanjem srpskog barjaka na granicama sa Makedonijom i Albanijom.

Kao što je bilo predvidivo da Rambuje Miloševiću neće moći ništa jer je jači od sudbine, bilo je predvidivo i da će Albanci glatko odbiti imbecilni predlog srpske strane. Zašto?

Prosto ko pasulj.

Zato što im predsednik nije bio ni Milošević, ni Koštunica, ni Tadić, Visoki je došao post festum.

A kada je Kosovo konačno proglasilo faktičku nezavisnost, RF je uzvratio tako što je polomio i popalio Beograd.

Eto, toliko. Pa vi sad turite na čelo i zapitajte se kud dalje.

    

Komentari (15)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Druže Basara,

  Razumem da je bio kraj radne nedelje, ali ovo je napisano kao da si negde žurio. Ni početka, ali ni kraja.
  Možeš ti to i bolje i samo jako, druže Basara.

  1. Bolesniku bre jedan! Imaš li ti ikakav drugi smisao u svom životu osim da zagađuješ Basarinu kolumnu svojim imbecilnim i uvek istim komentarima. Daj Moderatoru reaguj, skloni više ovog trola. Prestao sam da čitam Basarinu sjajnu kolumnu zbog ovakvih tipova koji misle da je komentarisanje zamena za Dnevnu bolnicu

 2. Jedino se ne bih slozila da je Visoki dosao post festum. Bio je on itekako aktivno ukljucen u sve brljotine, pogotovo tragicnih devedesetih. Sve ostalo je bas tako bilo.

 3. Milošević je džentlmenski postupio i prema Tuđmanu, jer se držao onoga šta su crtali na salvetama, a to je način na koji da podele Bosnu. Milošević nije nikada imao pretenzije prema delovima Hrvatske, niti je ozbiljno podržavao „lažnu državu“ koju su tamo privremeno napravili Srbi iz Hrvatske.

 4. Kuda dalje po pitanju Kosova i Metohije ? Sasvim je prihvatljiva varijanta da ne moramo ništa preduzimati (status quo), jer i dalje važi pravni okvir definisan rezolucijom 1244, minus ono što je predato Briselskim sporazumom. Ako je neko nešto obećavao, taj neka sam nosi svoj teret.

 5. Na Vikipediji piše da je ovaj „post festum“ učestvovao u organizaciji rušenja BG-a 2008( valjda, da pokaže snagu i brojnost huligana) i lepio sticker Ratko Mladić preko naziva bulevar Zoran Đinđić.

 6. Ovo je krah Basara.Tvoj nekada britki um je potpuno nestao.Tužno je čitati ove kvazi analize.Vrsta humora koju koristiš je u potpunoj koliziji sa profilom prosečnog čitaoca Danasa.Molim redakciju da se zahvali Drugu Basari i raskine ugovor.Iritantno je sve što napiše..

  1. @francuz, prestanite sa ponasanjem francuza, ako imate argumente o onome sto mislite, dajte da se i mi upoznamo, a ne obicno „francuziranje“, to i naj obicni mangup bez mozga moze da cini !?.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares