Bil Gejts o smrtonosnim komarcima

Bill Gates: Najsmrtonosnija životinja na svijetu nije otišla na odmor u pandemiji

Foto: Index/Getty/123rf

OSNIVAČ Microsofta i filantrop Bill Gates je na svom blogu GatesNotes objavio novu videoporuku, u kojoj navodi kako je pandemija koronavirusa podsjetnik na razloge zbog kojih čovječanstvo mora eliminirati malariju, smrtonosnu bolest koju prenose komarci.

“Komarci ne prakticiraju distancu i ne nose maske”

“Komarci ne prakticiraju socijalno distanciranje. Ne nose ni maske. Kako se covid-19 širi svijetom, važno je prisjetiti se da najsmrtonosnija životinja na svijetu nije otišla na odmor za vrijeme ove pandemije”, napisao je Gates na svom blogu.

“Komarci bodu ljude svake noći i inficiraju milijune ljude malarijom. To je bolest koja ubije jedno dijete svake minute svakog dana. Mnoge od tih smrti događaju se u najsiromašnijim zemljama svijeta, koje imaju najslabije zdravstvene sustave, a sada se suočavaju s dodatnim teretom zaustavljanja pandemije koronavirusa. U mnogim od tih zemalja vrhunac broja slučajeva covida-19 očekuje se u najgore moguće vrijeme – na vrhuncu sezone transmisije malarije”, upozorio je Gates.

“Tijekom epidemije ebole 2014. godine u Zapadnoj Africi endemske bolesti poput malarije, tuberkuloze i AIDS-a donijele su puno veći broj smrti od same ebole jer je epidemija te bolesti srušila lokalne zdravstvene sustave. Liječnici sad strahuju da bi se isto moglo dogoditi s covidom-19”, naveo je osnivač Microsofta.

“Karantene i distanciranje su već otežali posao zdravstvenim radnicima”

“Karantene i mjere socijalnog distanciranja već su otežale posao zdravstvenim djelatnicima koji rade na prevenciji i liječenju malarije u mnogim dijelovima Afrike. Zabilježeni su i prekidi u lancima opskrbe esencijalnim alatima za borbu protiv malarije – krevetima s mrežama protiv komaraca, antimalarijskim lijekovima i brzim dijagnostičkim testovima, koji su bili ključni za smanjenje broja smrti od malarije za 50% od 2000. godine”, upozorava Gates pa dodaje kako bi se, prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, smrtnost od malarije mogla vratiti na razine koje nismo vidjeli zadnjih 20 godina.

“Napredak koji je svijet napravio u borbi protiv malarije jedna je od najvećih zdravstvenih priča o uspjehu. Pandemija covida-19 samo potvrđuje zašto je borba protiv malarije tako važna. Sve dok malarija postoji, vraćat će se i opterećivati najranjivije zajednice.”

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?

Odgovori