Svetislav Basara

Carevo novo odelo

Osim istorijskih „nepravdi“, Srbi, pogotovo oni podfamozne sorte, vole da uočavaju i ispravljaju greške i omaške, naročito tuđe. Sledstveno je bilo predvidivo da će i mene savatati u omašci kojom sam Predićevo platno „Vesela Braća, kukala im majka“ pripisao Paji Jovanoviću.

    
Carevo novo odelo 1Foto: Stanislav Milojković

Mea culpa.

Izvinjavam se cenjenom čitateljstvu i – pre svega – Prediću, koji se zacelo okrenuo u grobu čuvši da sam ga pobrkao sa nekadašnjim glavnim konkurentom, Jovanovićem.

U jednom od mojih romana napisao sam – citiram po sećanju – da su Predićeva i Jovanovićeva platna najveći domet srpske realnosti (ne samo realizma) i da zahvaljujući njhovom slikarskom umeću njihove slike ne vise okačene na zidove muzeja sagrađenih unutar ovdašnje stvarnosti, nego da srpska stvarnost visi okačena o Predićeva i Jovanovićeva platna.

Nije, izgleda, daleko dan u kome će srpska realnost osvanuti okačena o Sebastian, sve ide u tom pravcu.

Na takva sumorna predviđanja navela me je ovih dana afera „Carevo novo odelo“, koja je počela pre neki dan senzacionalnim otkrićem Dejana Bulatovića da sako na Visokim Leđima košta celih 7.000 evra, da bi se nastavila u današnjem Vremenu istraživačkonovinarskim tekstom na temu da li je prezidencijalna plata od 150.000 RSD dovoljna da pokrije troškove luksuzne garderobe, postoji li državni „fundus“ koji oblači predsednika i 3. da li je to sve skupa lepo ako znamo da „narod gladuje i grca u dugovima“.

Pre mnogo godina sam bacio JexS-a u tešku sprdnju zbog interne naredbe izdate „srednjem ešalonu“ DS-a – koju mi je „procurio“ upravo jedan srednjeešalondžija – da se u javnosti nipošto ne pojavljuju sa skupim satovima na rukama.

Okidač stroge JexS-ove naredbe beše tabloidna hajka protiv Šutanovca, koji je bio (verovatno i ostao) sklon razmetanju skupim satovima, mada ni ostali viđeniji DS-ovci nisu bili s raskida da na ruku zapandrče rolex, bvlgari, konstanten vašeron i ostale vlažne kulovske snove.

Ako se neko seća, ja sam tada odlučno stao u odbranu Šutanovca, a odbranu (i poslednje dane) sam potkrepio sledećim argumentima 1. da je zagledanje ljudima u marke odela i satova izraz malograđansko-ćepenačko-bakalskog mentaliteta (glavnog uzroka svih naših posrtanja), 2. da ukoliko Šutanovac satove nije ukrao (što sumnjam da jeste, a i da jeste onda bi to bila stvar policije, a ne predsednika republike i tabloida), ima „svako pravo“ da nosi sat koji mu drago i (naročito) 3. da držanje skupih političkih satova daleko od očiju javnosti neće ni za „i“ onemogućiti glavnog provajdera skupih satova i ostalih stvari koje vole mladi – korupciju.

Ličio mi je JeXS tih dana (i godina) na noja koji da bi sakrio zlatnu ogrlicu zabada glavu u govnavi pesak. Epilog: igrao je za raju, zanemarivao taktiku, pa je završio tako što sakoe od 7.000 evra umesto njega nosi Vučić.

    

Komentari (11)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Druže Basara,

  Svaka ti čast jer si opet merio rep mrtvom vuku. Naravno, na tapetu ti je polumrtva opozicija i jedva čekaš da je još više gurneš u neki bunar. Ne znam za tebe, ali mene je otac učio da uvek budem na strani slabijih i nezaštićenih.
  Samo jako, druže Basara.

  1. Druze Ilicu,

   pa to izgleda ti valjda cekas ispred stamparije (ili sobe sa serverima, to je u danasnje doba verovatnije) da ni casa ne caseci skreses Basari u brk da treba da se vrati na pravi put.

   Kao, brze ce tirjanin da ode ako svi zajedno graknemo na njega, a ovako stalno ima jedan (da li da upotrebim rec izdajnik?) koji grakce na drugu stranu pa to koci celu stvar.

   Pitam se samo, sto citas kad ti se ne svidja? Jedan od dva razloga: ili te neko placa da to radis, u kom slucaju je ok, posao je posao, niko ga ne voli ali samo nastavi, valja zaraditi hleb i na hleb.

   Ili si pristalica teorije „dajte nam dobrog vodju pa cete da vidite kakav smo narod mi Srbi“ ((c) Dusan Radovic), u kom slucaju pomoci nema, uprkos ponovljenim (da ne kazem dzaba) naporima autora kolumne da takve privede k poznaniju istine.

   1. Trebalo bi, Base, da jednom napišeš da je zagledanje komentatorima u komentare, takođe izraz malograđansko-ćepenačko-bakalskog mentaliteta!

 2. Predočite dokaze da je bilo koja vlast koruptivna pre negoli iznesete apriorne tvrdnje o korupciji. Ajde bogati, korupcija u Srbiji!? Ko je to video? Ko je dokazao da je ijedna vlast od 1804. koruptivna? Pa naravno, nijedna. Nema toga međ našim blagorodjem. Toga ima tamo daleko; Belorusija, Ukrajna, truli zapad i srednja Evropa. Majčica Rusija nipošto. Slovenska bratja su isto blagorodna, bezgrešna i mnogo stradalna kao i mi.

 3. O kolumni i njenom piscu najviše govore komentari komentara.
  Samo mi smo volonteri Dabas-a, dok Bas (kako mu tepaju od milja) uzima honorar !
  Kolumne su inače piščev krajnji domet na zalasku stvaralačke karijere, a bio je nekad tako dobar, da je i do ambasadora dogurao ! Baš šteta !

  1. Јесте ли читали, Борисе, ил’ цените да је био добар ‘нако, по чувењу?!

 4. Nije ga platio 7000 e. Ķupio ga je wna polu-crno, od druga sa tribina, za trećinu cene. Štedeo, nije jeo, spavao na podu…

 5. Malo mi njega plaćamo koliko smo ga zapljuvali, zapi*ali i po*rali samo od početka godine. Na stranu što, kad recimo ljudi kukaju da rade za minimalac sa osmoljetkom, mi opet okrivimo Visokopredsedavajućeg, jer, pobogu, sa osmoljetkom treba biti dekan fakulteta s platom od sedamdesetak hiljada mesečno. Vrlo logično i nadasve zakonski ispravno, naraffski. +++

 6. Lažu, fundamentalno lažu. Čovek se oblači iz fundusa. A tamo je sve skromno, tek toliko da se nešto ogrne, pa nije ni čudi što posle kažu CarGo.

 7. Naravno da svi ispravljaju tuđe, a ne svoje greške, jer ih inače ne bi ni pravili. Mada ja mislim da ja u konkretnom slučaju reč o neznanju. .

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares