Idu Mara i svatovi

Idu Mara i svatovi

Ajnštajn je jednom rekao da se stvari ne mogu popraviti na način na koji su pokvarene, Ćosić je pak rekao da mi možemo i ono što ne možemo. Jeste Ajnštajn bio nacionalni zet – svaka njemu čast – ali Ćosić je otac nacije, zna se čija je poslednja.

    
Idu Mara i svatovi 1Foto: Stanislav Milojković

Kad god je stani-pani, srpske zaumne političke hunte poslušaju Oca nacije i kreću da udarnički popravljaju stvari na način na koji su ih pokvarili. Evo idu Mara i svatovi, što će reći izbori u Crnoj Gori, sprema se neki tugaljiv sporazum u Vašingtonu, a i svuda po svetu se zakuvalo, što je sve skupa – saglasno mišljenju majki ovdašnje tutumračne invencije – stvorilo idealni ambijent da se Crna Gora vrati pod okrilje Majčice Srbije, a da Republika Srpska pripreti ujedinjenjem sa Majčicom.

Postoji li neki tajni plan? Ma jok. Nije postojao ni krajem osamdesetih kad se uveliko pripremala obnova Dušanovog carstva proširenog do granice Karlobag, Ogulin, Virovitica. Kao i onda, popravna taktika (strategije tu nikad nema) je i sada ista: okupljaćemo se, pozivaćemo se na istorijska prava, pravićemo sranja, postavljaćemo balvane na drumove i to će zamutiti vodu u kojoj ćemo mi štošta uloviti.

Da će okupljanja, litija, sranja i balvana biti – to je sigurno, kao što je sigurno da će se čitavo to zamešateljstvo obiti o glavu, ne, međutim, zamešateljima – pravilo je da oni, ako ne završe u Hagu, uvek izvuku guzice – nego Srbima svima i svuda, osim u Hrvatskoj, u kojoj je srpska zajednica izgleda shvatila da će – ukoliko legne na rudu i krene da po instrukcijama iz Beograda „popravlja“ položaj – završiti u izbegličkim kampovima (u boljem) ili pod zemljom, u gorem slučaju.

Budući da se istorija jednom događa kao tragedija, a drugi put kao farsa, budući da je i prethodni put bila farsa (samo krvava) osnovano je pretpostaviti da predstojeće događanje srpskih naroda neće završiti u katastrofi razmera one iz devedesetih, ali da će od Mare i svatova biti štete (a nikakve koristi) za istoriju i život „više je nego“ izvesno.

Viđi sad vraga su sedam binjišah – Mara i svatovi uopšte nisu morali biti izvesni. Štaviše, Marina je svadbena povorka nakratko bila i zaustavljena (znate kada), svatovi su već počeli da se osipaju – jbg, nestalo bilo pečenja i rakije – a onda su se pojavila dva nova kuma – u stvari kum i stari svat – Referendumska Lopuža i JeXs, koji su zaboravili mudrost srpskog zeta i vratili se na staru stazu grešnika srpskog oca i stali da duhovno vertikalni kakvima ih je Bog sazdao ni po koju cenu ne daju ono što je odavno bilo oduzeto, da odlaze u Banjaluku na ritualno utiranje prstiju u dupe sa bosanskim đilkošima, da špricaju kokoške i češljaju babe. I – šta? Selo je izgorelo. Sada dogoreva.

    

Komentari (5)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Druže Basara,

  Početak kolumne je odličan, ali se zato opet morala pomenuti opozicija, naravno.
  Nego, da mi ništa ne diramo i neka i dalje vlada tvoj veliki prijatelj AV.
  Samo jako, druže Basara.

 2. Nož nijesam pročitao ali ga kao nacionalističku knjigu najoštrije osudjujem“ rekao je general Strugar. Tako se i meni zamalo omače da prokomentarišem tekst Basare.
  No, nedelja veče je blizu:
  Videćemo da li će i koliko rakije biti. Da li do podneva ili do utorka…
  Sve u svemu, puno istine a narod – ko narod,gleda ali ne veruje sebi već vodji.
  Zar tako nije skoro uvek bilo u Srba (tj. kod nas)?

 3. Basara Svetislav , izvrsni književnik naš , je post’o dosadan ponavljajući ono: “ Mi možemo i ono što ne možemo“ . Kao … glumi Basara jednog običnog čobanina kao što sam ja , te shvata bukvalno ono što je Ćosić napisao . Nažalost , Ćosić nije više živ , a i da jeste sigurno Basari ne bi objašnjav’o šta znači to što je napiso . Ima nas dosta i učenih i neukih koji to razumemo malo drukčije . No , Basara cilja na većinu koja će se , ako ništa drugo nasmejati , na ovaj njegov citat .

 4. Suština je da zamenimo Maru, recimo Maksimom, (Maksimova ženidba), pa će sve identitetske stvari krenuti nabolje. Nije Mara nego Maksim da se dušmani ne dosete a mi nastavimo po starom istim sredstvima bar dok je stabilan kurs (evra). Drži Jorgovanka ruke ti se pozlatile ko zna da li bi litije u CG bile tako masovne da kurs evra skoči. Dobro de, jeste sve božija volja pa nas neće začiditi još jedna Milova pirova pobeda. Naši sa sve babama i kokoškama nastupaju posle glasanja. A znamo da posle …. , jelte, nema kajanja….

 5. Jaoj! Pitam se da li će Vučić da ponese taj skupi sako i da se valja po podu u Beloj kući, kao što kaže da je to radio u Briselu? Ali tada nije imao tako skup sako. Ili će prvo da ga skine pa u košulji da se valja? Inače, drugo ništa od njega dobrog ne očekujem.
  A litija će zamreti ako Milo dobije na izborima. Verujem da će pobediti.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares