Svetislav Basara o izborima u Crnoj Gori

Tesna mi je ova pobjeda

Polovina Srbije je u svetu neđelju navijala za Mila – i to gorljivije nego Milove pristalice u CG – druga pak polovina je priželjkivala Đukanovićev strmopizd, takođe gorljivije od Milovih izbornih protivnika.

    
Tesna mi je ova pobjeda      1Foto: Stanislav Milojković

U tome su, kao i obično, prednjačili viđeniji Srbi iz Crne gore koji su guzice instalirali u Beograd, ali im je srce zauvek ostalo razapeto na Lovćen. Bila je, međutim, upadljiva napadna uzdržanost zvaničnog Beograda koji je sve smo ne uzdržan.

Ako mene pitate, umesto da navija za ove ili one, Srbija je trebalo džumle da se postidi od za nju nedostižne političke zrelosti Crnogoraca (oba pola i obe narodnosti) koji su na parlamentarne izbore izašli u postotku od preko 75.

Kada je izlaznost tako velika, tu niko ne može ni preterano pobediti niti previše izgubiti, što se videlo čim su počeli da pristižu rezultati. Rezultat je, kako novindžije vole da kažu – tesan; DPS & Co jesu pojedinačno osvojili najviše glasova, ali je u konačnom zbiru CG opozicija – koja za razliku od srpske ne traći energiju na međusobna prepičkavanja – dobila najviše mandata, tako da joj se – ako se drugačije ne naredi odnekud „odozgo“ – smeši Vlada.

„Tesne“ pobede su u principu velika blagodat za demokratiju jer u korenu sasecaju cezarističke ambicije koje u manjoj ii većoj meri tinjaju u svakom političaru, čak i u državama od kojih se to ne bi očekivalo. Ne kaže se zalud „ne vavedi me vo iskušenije“. E sad, ako u skupštini imaš samo dva glasa više od protivnika (takođe podložna vavedeniju vo razna iskušenija) ako pritom imaš i nekoliko samosvesnih koalicionih partnera, onda nema ni teoretske šanse da „otmeš državu“. Prvi će te – po principu što ti, a ne ja – u tome sprečiti koalicioni partneri.

Pisac hoće da kaže da se majušna Crna Gora pokazala neuporedivo zrelijom, organizovanijom i uljuđenijom od Pijemonta, koji ispod žita ne odustaje od (pre)uređivanja Crne Gore i Brda.

Šta će iz svega toga ispasti, ostaje da se vidi. Čisto sumnjam da će vodeća ličnost crnogorske opozicije, odmereni Krivokapić, dugo ostati na vodećoj poziciji; čovek očigledno nije alamunja i pokvarenjak, što će reći da nema političku budućnost. Takav kakav je, ne bi je imao nigde na svetu. Stvar će po svemu sudeći – opet ako se drugačije ne naredi – preuzeti neki Dodik, koji će ipak biti mnogo manje Dodik, opet ne zato što možda ne bi hteo da bude i veći Dodik od Dodika, nego zato što mu to neće dozvoliti ni opozicija ni deo koalicionih partnera, od kojih su neki suverenisti.

Šta crnogorski novopobednici (svih boja) sanjaju i šta će im se događati, za mene je to velika nepoznanica, a bojim se da je i za njih. To je i inače problem svih koalicija okupljenih oko programa rušenja (bilo koga), a ne oko projekta izgradnje (bilo čega). To je, uostalom, unutrašnja stvar Crne Gore. Mi te brige nemamo. Pred nama su još dvadeset dve godine Visoke Vladavine.

    

Komentari (21)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

   1. Шта то би? Поче истрага у редовима „праве опозиције“, а још ни победили нису?! Мисли Жиле да ће ово из Црне Горе да се „прелије“ у Србијицу к’о корона-вирус, па је оштро стартовао у лева скретања?!…
    Најгори сте, браћо Срби, био ја „аутошовиниста“ ил не био!

 1. Druže Basara,

  Tekst glasi – može da bude, a ne mora da znači. Šteta što nisi nešto više rekao na tu temu, a bio si blagoglagoljiv kad si potpisao Apel vas 88 za druga Tita, pardon za tvog prijatelja Mila Đ. Šta sad, sad se pereš i ničega se ne sećaš, zar ne?
  Ništa strašno i samo jako, druže Basara.

 2. Eeeeeeeee, BAS njima pomože Sveti Vasilije Ostroški.
  A nama kukavcima nema ko da pomogne !!!
  Evo ti i dokaza. Juče u Ostrog slećela Bijela Golubica (Svijeti Duh)
  Rešetke same razdvojile i na oltar sleće Golibica Bilela.
  Ako ne veruješ pogledaj sliku na Fejsbuku.
  Znači samo tako možemo pobjediti ove.

 3. Ja sam bolesno ljubomoran što su Crnogorci tako pametno glasali. A, i, zdravo sam tužan što je u Srbije toliko vernih podanika, koji ne mogu da se otrgnu od mentalitetskog lanca.

 4. Tvoje opredeljenje je bilo jasno onog trenutka kada si potpisao anti srpski memorandum,pa ti ovakav rezultat ne odgovara.Ali takvih kao ti u Srbiji nema bas pola nisu bas svi auto sovinisti.

 5. Pocinje vec da smara ovo autosovinisticko mantranje kako Basare tako i njegovih grupija koji ce da se jave o tome kako su Srbi i Srbija najgori i svi su bolji, zreliji, pametniji od Srba sa izuzetkom prepatneih Basare&grupies. „Majusna“ Crna Gora nije nista pokazala posto je u zadnjih 30 godina bila oteta od strane Cara Mila Djukanovica a sta ce biti u buducnosti se jos ne zna. Besmisleno je hvaliti „zrelost“ Crnogoraca unapred kao sto je bilo besmisleno onomada davati Obami unapred Nobelovu nagradu za mir..

 6. Svaka Vam čast Maestro! Još znate da Krivokapić nije alamunja, a niste hteli da kažete, iako znate, da nema veće alamunje od Mila Đukanovića. A Milo će biti tu da pokaže ostalima kako se vlada u kapitalisitičkim uslovoma. A to su: ko je jači, ko je brži, ko je lukaviji, ko je bazobrazniji taj će vladati. Izbegli ste da spomenete Crkvu, iako je ona bitno uticala na izbore. Jer znate da Crkva koja se bori za materijalno ne za duhovno nije uz Boga već uz đavola. A niti Boga niti đavola nema van Čoveka

 7. Kaži slobodno da priželjkuješ da se prijatelj tvog prijatelja održi još tridesetak godina na vlasti, ne treba da zamotavaš. Pa svi znamo tvoja komunistička opredeljenja, potpisniče Milovog Apela 88 ruža za Druga Tita.

 8. Sve ce to biti u redu. Danas je treci i poslednji dan medenog meseca, vec od sutra ide redovno prebrojavanje krvnih zrna i crnogorskih direktora po Beogradu i Sumadiji.

 9. Nisam sklona likovanju, oprezna sam, ali me je vazda cudilo Basarino odbacivanje nacionalnosti i Crkve, kao neceg zaostalog. Multi-kulti je uspevalo u USA u decenijama njihovih velikih privrednih I vojnih (jakako) uspeha. Svi su bili zadovoljni standardom, I komsija razlicitog izgleda im nije smetao. Pa I u ta zlatna vremena su tamo ljudi isli redovno u svoje crkve, sto god ‘svoje’ znacilo. Kad je globalizacija pojela radna mesta za najnizi stalez, pa I korona dosolila, eno im rasnih nemira! Ene de sad!?

 10. Svetislave Basara,
  Ovaj hvalospev Krivokapicu pokazuje da nisi nemust, posto odlicno znas da je Krivokapica doveo za ruku vojvoda Andrija Mandic, kome je cin vojvode dao Vojislav Seselj. Tako da te molim da ne mutis vodu i da prepustis teme koje zadiru u proslost i Srebrenicu gospodji Snezani Congrodin. Ona ima ljudski i principijelan stav po tom pitanju.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares