Svetislav Basara

Dritana za predsednika

Ne znam kako se majke ovdašnje invencije nisu dosetile da umesto što raspisuju konkurs za srpskog Krivokapića, za posao strmopižđavanja Visokog Vučića angažuju sv. Vasilija Ostroškog, za koga i sam Krivokapić kaže da je stvarni pobednik CG izbora.

Dritana za predsednika 1Foto: Stanislav Milojković

Jedna od tema naše današnje kolumne je uloga svetitelja u svrgavanjima tirjana ovoga sveta, kao i škakljivo pitanje (od bezbroj sendviča) da li sveti ljudi imaju moć da od Gospoda Boga izmole neku uslugu za narod iz koga su „ponikli“, kako to sladunjavo kažu nacionaltutumraci, kao da se, božemeprosti, radi o biljkama.

Odgovor je – decidirano njet. Svetiteljem se postaje isključivo tvorenjem Božije, a ne sopstvene volje i to u vrlo dugom i bolnom procesu preispunjenom nedoumicama i paradoksima. E sad, ukoliko je svetitelj tvorio volju Božiju za života, nije li blizu pameti da će nastaviti da je tvori i posle smrti kad mu je, da tako kažemo, mnogo očiglednija.

Sledstveno, ako se Božija volja ne poklopi sa nekim „nacionalnim interesom“ – u datom slučaju srpskim – nema tog svetitelja kome će pasti na pamet da se zauzme za „narod iz koga je ponikao“, jer je svetiteljima i za života bilo jasno da je „nacionalni interes“ moguć koliko i nacionalno dupe.

Naravoučenije je sledeće: narodima se, kao i pojedincima, događa samo ono (i oni) što (i koji) treba da im se događaju – s tim je saglasan i drug Mao Ce Tung – sledstveno čemu je Milo trideset i jednu godinu vladao Crnom Gorom u saglasju sa Božijom, iako ne i Amfilohijevom voljom.

Božija volja se onomad promenila, ali ne zato što Krivokapić ima natprirodne moći, a još manje zato što je Amfilohije umolio sv. Vasilija da se kod Boga zaume za njegove pulene, nego zato što se crnogorska opozicija koliko-toliko politički organizovala i artikulisala.

Da se to nije dogodilo, crnogorska opozicija bi i dalje tavorila u situaciji onog čipavog Jevrejina koji je dosađivao Bogu da mu „sredi“ zgoditak na lutriji sve dok jednog dana nije čuo glas s nebesa koji je dreknuo: „Šlomo, kupi loz!“, u situaciji, dakle, u kojoj će, kako stvari stoje, opozicija serbska tavoriti još 23 godine, koliko Vučiću fali do punog Milovog mandata.

Ne znam kako se dogodilo – nadam se da nije u pitanju ono što mislim da jeste – da majke ovdašnje invencije nisu dokonale da osim srpskog Krivokapića i sv. Vasilija dobitna strmopizd kombinacija podrazumeva i srpskog Dritana Abazovića. Možebiti da su i dokonali jer je u toku intenzivna srbifikacija već postojećeg, crnogorskog Abazovića, koji je bajagi – ka i Ajnštajn – „srpski zet“, koji je (još bajagije) izjavio da je Skenderbeg Srbin i koga – za razliku od ostatka albanske ekumene – i najljući Srbi umesto Šiptarom zovu Albancem, što znači da Albanci na Kosovu, ako hoće da budu zvani Albanci, moraju postati Srbi, dati glas srpskom Krivokapiću i srpskom Dritanu, pa će i Kosovo opet biti naše.

Komentari (13)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Opozicija u Crnoj Gori ništa ne bi uradila da Milo nije napravio grešku u postupanju prema SPC. Onog momenta kada je eskalirao sukob izmedju Mila i SPC, SPC se pojavila kao (politički) kohezivni faktor za sve one koji su bili protiv Mila, bez da je imala ikakav plan po tom pitanju, sve se desilo kao prirodna posledica njene borbe za svoja prava. Jedino pametno što je njihova opozicija uradila bilo je što je u tim vremenima mudro ćutala, nije se isticala, i nije se medjusobno svađala.

 2. Opozicija u Srbiji ima mnogo nepovoljniju situaciju nego što je do sada imala opozicija u Crnoj Gori. Srpski režim ima mnogo veći stepen netolerancije, daleko je brutalniji i ne dopušta ni malo prostora za bilo kakve demokratske procese. Ta vrsta demokratske blokade prisutna je na svim nivoima, a posebno na personalnom planu pojedinaca koji učestvuju u vlasti.

 3. Vidim čudiš se intenzivnom posrbljavanju Abazovića. Evo ti objašnjenja: sve što je dobro spsko je (Srbin=dobar). Tako je od boga postalo. Ostalo su Šiptari.

 4. Ako je mogao Esad paša Toptani da pogazi svoj nacionalni interes što Dritan Abazović ne bi pogazio svoj građanski interes i prešao dal na evrotočivu dal na svetootočku stranu litijaša, siromašnih duhom jerbo je njihovo carstvo zemaljsko posle nedavno svršenih izbora u CG?

 5. Opozicija u Srbije je uglavnom „ćosava, nema bradu“, zato je većinsko biračko telo veoma skeptično i rezervisano, ne ljube ćosavu ideologiju ako nije konspirativna, pa to ti je . Tradicija je to.

 6. Ђукановићев је грех у томе што се са Ристом није одлучно обрачунао још 2006-те. Да су тада црногорске власти поступиле по закону, демонтирали и уклонили „цркву“ на Румији и казнили одговорне по закону, никаквих „ауто-литија“ не би било! Него се цецало и чекало да се Сотона преподоби…
  Калкулантство је у политици увек лош рачун.

 7. Sve to stop si naslovio I napricao moze da se resi sasvim lako : Nagovori vinovnika Srpske gluposti B.Karica da se kandiduje za Predsednika KiM I kad pobedi mirna Backa. To sto ti nece uspeti tako nesto jer gospodina Lovatorea bas boli prezime za sve osim za takozvane kila move I grand kanjon poteze pokazuje tvoje neznanja o „nacionalnom“ interesu klike koja zivi I ekploatise istorije tudjih zivota.Biti top skot je kad neces da I’m budes ono sto oni „empatijski“ ti“zele“ iz „najbolje“ namere. Obuci ti Basara blagos mama range jer jedino tako CES dokazati da si spreman u svaki doba da se jebes u dupe za nova,je to je pravi Republikanski cin. Onaj ko misli da zene Samo gledaju u prednji loves trebalo bi da se obavesti da je logika u njih za 180stepeni okrenuta.Obrati paznju na Dritonovo dupe,vise ve ti reci od frizure,jer vapi za Krivim doktorskim ubadanjima.Ne znam zasto ja to save tebi objasnjavam,valjda nece da ti skodi.Ben Akibini de bili I de nebili smej te Jesi li se Dana’s uhvatio za fasizam Basara I arlauknuo: Krivokuca sta je tebi krivo ispravno nam bilo! Love,love Raspucin….❣️

 8. Novinar: ‘Šta očekujete od manjinskih stranaka, kakav odgovor na poziv?’
  Dritan: ‘Očekujem pozitivan odgovor i očekujem da će oni biti deo nove većine. Naša, i ruka drugih partnera je pružena. Neće se zaratiti. Ovi što smo ih mi pobedili na izborima, oni su bili u ratu. Dritan Abazović nije mogao da bude. Ja sam dete rata zbog njih. Srebrenica? Đukanović je direktni akter toga. Neka pitaju ljude koji su i dalje na vlasti u tehničkom mandatu oni su bili deo toga. Neka pitaju direktora Uprave policije Veselina Veljovića kako je moguće da ljude hapse zbog statusa na društvenoj mreži FB, jer su predsednika nazivali pogrdnim imenom, a za sat a u Pljevljima ne mogu da nađu nekoga ko piše grafite ili lomi stakla.’

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares