Grenel i američka finansijsko-razvojna delegacija

Grenel i američka finansijsko-razvojna delegacija u Prištini

U okviru posete Kosovu, Srbiji, Grčkoj i Jerusalimu, u Prištinu danas stiže delegacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja (DFC) Adamom Belerom (Boehler).

    
Grenel i američka finansijsko-razvojna delegacija u Prištini 1Ričard Grenel Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Prvi susret najavljen je sa kosovskim premijerom Avdulahom Hotijem, piše Radio Slobodna Evropa.

Kako je najavljeno iz DFC-a, poseta ima za cilj unapređenje ekonomske saradnje i razvoja.

Za Kosovo i Srbiju poseeta je od posebnog značaja, jer je u delegaciji i specijalni predstavnik za pregovore Kosova i Srbije Ričard Grenel.

Osim Belera i Grenela, tu su i zamenica administratora američke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Boni Glik, predsednica izvozno-uvozne banke Sjedinjenih Američkih Država (EKSIM) Kimberli Rid i drugi visoki američki zvaničnici iz Odeljenja za energetiku i trgovinu.

Planirani su susreti sa državnim zvaničnicima ali i liderima privatnog sektora.

U saopštenju se navodi da poseta američke delegacije dolazi nakon „istorijskog“ sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa koji su 15. septembra u Vašingtonu potpisali Izrael, Ujedinjeni Arapski Emirati i Bahrein i sporazuma o normalizaciji ekonomskih odnosa između Srbije i Kosova, potpisanog 4. septembra u Beloj kući.

„DFC će postaviti temelje za otvaranje kancelarije u Beogradu kako bi se olakšala primena projekata koji će podržati ekonomski rast u regionu“, navodi se u saopštenju i podseća da su DFC i EKSIM nedavno potpisali Pisma o zainteresovanosti sa Srbijom i Kosovom za pomoć u finansiranju važnih projekata „identifikovanih sporazumima od 4. septembra“.

Dodaje se da će tokom posete proceniti i mogućnosti za proširenje investicija u regionu radi unapređenja stabilnosti i ekonomske saradnje na Bliskom istoku.

Delegacija će unaprediti strateška ulaganja koja podržavaju raznolikost zaliha i ojačaće energetsku nezavisnost u Grčkoj i širem regionu, navodi se u saopštenju.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares