Svetislav Basara

Poslovni rizik

Prilježijim čitaocima Danasa svakako nije promakla polemika između Branka Klanščeka i N. N. Ljubiše Nikolića, Đilasobranitelja po vokaciji.

    
Poslovni rizik 1Foto: Stanislav Milojković

Što reko Marinko M. Vučinić, „meritum spora“ je bila pokvarenjačka legalnost muljatorskih ugovora između RTS, Telekoma i uticajnih srpskih poltičara (svih vremena i boja).

Klanšček je u svom tekstu (s pravom) bagatelisao Tepićkine jeremijade nad prelivanjem narodnih para u privatne džepove, podsećajući je na činjenicu da je isto to radio i Njen Vrhovni, Đido.

U pomenutom tekstu Klanšček je podsetio i na jednu vrlo bitnu stvar koja neprestano izmiče ionako izdišućoj srpskoj pažnji – svaki, naime, ugovor oko koga se slože, koji potpišu i kod notara overe ugovorne strane automatski čini zakonitim sve oko čega su se jebene stranke dogovorile, ma koliko to kradljivo, jadno, bedno i drljavo bilo.

Legendarna je, recimo (doduše usmeni) ugovor o delu između Kodže Miloša i elčija koje je knjaz otpravio u Stambol. (Ono onomad nije bila integralna verzija.) Da je bio sastavljen napismeno i overen kod notara, ugovor bi glasio ovako:

„Mi dolepotpisani obavezujemo se da u Stambolu u ime knjaza dajemo sve od sebe za polzu otačastva. Svetli knjaz nam je rekao da se diplomatski problemi u Stambolu najlakše rešavaju mitom, da sultan voli dve stvari – pare i dupe – da on para nema, pa da mi vidimo šta nam je činiti.“ Pečat! Potpis. Ostalo je istorija.

Što reko N. N. Ilić, njegov tekst, u kome možete naleteti i na bisere tupoumnosti poput ovog – „pretprodaja sekundi po deset puta većoj ceni bila je veliki poslovni rizik, a šta da te sekunde niko nije hteo da kupuje, pa je li Đilas nekog terao da kupuje sekunde“ – ne bi zavređivao pažnju da nije dva tri primera imbecilne osionosti, jednog od glavnih uzroka neuspešnosti takozvane opozicije, što ne bi bio problem, da se ta opozicija jednog dana u neizvesnoj budućnosti neće vratiti na vlast.

„Nađite jedan tekst“ – proziva Ilić Klanščeka – „u kome ste vi izneli nešto afirmativno o opoziciji i D. Đilasu“ – pa nastavlja – „nađite jedan tekst u Danasu u kome ste izneli nešto negativno o sadašnjoj vlasti“.

Za koji bi Sebastian – zapitah se – bilo ko, osim renta–a-novindžija koji su za to (bedno) plaćeni, bio u obavezi da iznose „nešto afirmativno (krv ti jebem) o opoziciji i D. Đilasu i zbog čije babe zdravlje bi bilo ko bivao diskreditovan u iznošenju notornih istina, samo zato što ne iznosi „ništa negativno o sadašnjoj vlasti“.

Kad pronađete odgovor na pitanje od dva ferarija – zašto je iznositi podatke o muljavinama opozicije – koja je između ostalog zbog tih muljavina i postala opozicija – nemoralan čin, onda će vam mnoge stvari biti jasne, samo što će biti kasno.

Iliću, inače, proričem blistavu mračnu budućnost.

Uskoro će – vidim u kristalnoj kugli – biti pozvan u Utisak nedelje, pa onda polako, korak po korak, sekund po sekund…

    

Komentari (8)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Nije svaki potpisani i overeni ugovor automatski zakonit. Postoje štetni ugovori … to bi neki pravnik mogao bolje da objasni. Medicinu protiv štetnih ugovora su objasnili Škoro i Bakić, samo treba što pre početi sa terapijom.

  2. Stvarno izuzetna kolumna, puna neočekivanih obrta. Jedan od njih je da N.N. Nikolić iz prvog stava, postaje N.N. Ilić u sedmom stavu.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares