Škola jahanja

Škola jahanja

Siguran sam da je Mitropoliti Crne Gore, Primorja, Brda, Skadra (ako Bog da i još koječega) – koga moja malenkost iz razloga poznatih redakciji ponekad zove Ambivalentije – pomno iščitavao pisanija sv Isaaka Sirina, koga, opet, sveštenstvo, monaštvo i verništvo SPC uprono zovu Isak, kao što i Avraama zovu Avram, iako je razlika vrlo bitna.

    
Škola jahanja 1Foto: Stanislav Milojković

Čitajući Isaaka Sirina, Mitropoliti je morao naići da odeljak u kojoj sveta duša piše sledeće, citiram po sećanju: „Šta god da te zadesi, kakva god nesreća da te skoli, za to uvek optužuj sebe i samo sebe. Nikad nećeš pogrešiti.“

Izgleda da Njegovo Visokopreosveštenstvo nije utuvilo tu lekciju.

Malo je u stvari, poslednjih dvesta godina visokopreosveštenstava (svih boja) utuvilo tu lekciju.

Pojavila se, doduše, sredinom pedesetih godina jedna struja u katoličkoj teologiji koja je odgovornost za žalosno stanje hrišćanske vere umesto sa crvenih krpa nadbiskupa i mitropolita – ateizma, komunizma, amerikanizma, konzumerizma, itd – prebacila na vekovna činjenja i nečinjenja nadbiskupa i mitropolita.

(Treba li uopšte reći da su teolozi te struje promptno završili prekomandovani u selendre Patagonije i Podsaharske Afrike.)

Evo šta su naučavali rečeni teolozi.

Crkva je (oni su mislili na katoličku, ja dodajem i pravoslavnu) napustila svoje prirodno stanište – siromašne, ponižene, uvređene i obespravljene i sramno se slizala sa moćnicima i bogatašima ovoga svijeta.

Sledstveno je lično Proviđenje – a ne Rogonja – „pustilo u pogon“ ateizam, komunizam, amerikanizam i konzumerizam ne bi li tim žalcem u mesu trgnula nadbiskupe i mitropolite iz letargije i privolela ih da se sa udobnih pozlaćenih krstova premeste na Hristov.

Treba li reći da Proviđenje (prividno) nije uspelo u tom naumu.

Ambivalentije, istina, nije s raskida da siđe i među siromašne, ponižene i uvređene, ali su mu moćnici i bogataši ovog svijeta nekako bliži srcu pak se uvatio lošeg političkog društva s namerom da „narod i zemlju isceli od virusa opakijeg od korone – bratoubistva i bogoubistva“.

Plemenit, ali preambiciozan naum.

Možda bi Amfilohije najpre trebalo da izvede čudo isceljenja od korone.

Etnofiletizam – inače osuđen (džaba okrečen) kao jeres na nekom od sabora pravoslavnih crkava – u stanju je da zaslepi i istančanije duhove od Amfilohijevog.

Društvo sa kojim se Amfilohije spajtašio većinski čine Srbi, što ih u mitropolitovim očima čini sinovima svijetla, iako je notorno – bar bi to mi Srbi iz pijemonta trebali da znamo – da su političari bez izuzetka propalice, muljatori i lopuže.

Nekima situacija u Srbiji i Crnoj Gori liči na povratak u devedesete, meni pre liči na povratak u tridesete godine XX veka, kada je crkveni mainstream (i to sa manje uspeha nego sada) radio isto što i danas – ortačio se s političarima i organizovao litije, da bi posle petnaestak godina završio tako što su komunisti uzjahali popove.

Ta opasnost je minula. U međuvremenu su se svi komunisti – čast izuzecima – vratili u okrilje crkve.

Neko će naposletku ipak morati da bude uzjahan.

    

Komentari (4)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

    1. Како каква?! Па, на Осмој седници је одлучено да друг Василије преузме функције друга Лењина у пасивним крајевима социјалистичке заједнице Срба свих и свуда…

  1. Današnji uradak je još jedan primer vrhunskog licemerja, koji, pored uobičajenog neznanja, diletantizma i nadri-filozofskih mudrolija, po običaju, zaslužuje samo prezir. Ne sumnjam da će Tetka iz Kanade oduševljeno reagovati i „dati podršku“. Kuku, šta se sve može pročitati u novinama (D)danas.

    1. Суздржаћу се од давања подршке и одушевљавања док не појасните у чему се састоји наводно лицемерје у овом тексту.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares