Nekorisni idioti

Nekorisni idioti

Proteklih dana se na radio talasima Peščanika razvila polemika između Rastislava Dinića i Mijata Lakićevića, na (približnu) temu da li nam trebaju nova (treba li reći „neukaljana“) lica ili pak nova politika.

    
Nekorisni idioti 1Foto: Stanislav Milojković

Zbog Lakićevićeve tvrdnje da u Srbiji ima vazdan novih lica, a da nema ne samo novih, nego nikakvih politika, Dinić je Lakićevića i Kišjuhasa oglasio Vučićevim „korisnim idiotima“.

Lakićević i Kišjuhas će verovatno odgovoriti primerenim utucima, a ja ću se nezvan uključiti u javnu raspravu na temu da li nam trebaju nova lica, nova politika ili i jedno i drugo tvrdnjom da nam ne treba ništa od toga.

„Nova lica“ se traže za radna mesta manekenki, najavljivačica, glumica i spoznoruša (oba pola), dočim novih politika zapravo nema niti treba da ih bude.

U ovom trenutku dijalektičkog razvoja u Evropi su – naravno uz mnoštvo lokalnih varijeteta – u opticaju samo dve politike: liberalnodemokratska i nacionalkonzervativna.

U Srbiji je odvajkada – sa kratkim prekidima i sa izuzetkom SFRJotovog vakta – bila (i ostala) dominantna nacionalkonzervativna politika u svom najmalignijem i najkulovskijem pojavnom obliku.

Da je ta politika – mada se to politikom jedva može zvati – može uspešno savladati pokazalo se tek pred kraj milenijuma, ali niti je ključni čovek tog prevladavanja – Đinđić – bio „novo lice“, niti je izmišljao novu politiku, nego je primenio postojeće principe liberalne demokratije, sistemski ustrojio Demokratsku stranku i na kraju degažirao Miloševića u ropotarnicu istorije.

Da bi to učinio, morao se – da bi zasenio opštenarodnu prostotu – uortačiti sa Referendumskim lopovom, koji je u izvesnom smislu bio „novo lice“ jer tokom deset godina nije promolio nos iz stranačkog mutlaka.

Đinđić uopšte nije krio nameru da kad kucne čas i referendumskog Lopova otpravi u ropotarnicu istorije, što bi i učinio da složna braća nisu prva povukla, a u koju je – obrni okreni, kad je nacionalsocijalkonzervativizam ispotiha napravio subverzivnijim od Miloševićevog (Vučićev da ne pominjem) – dobrovoljno otišao i zatvorio se u šerpu sarme da piše knjigu o stricu/ujaku četniku.

Biće to must read, garant.

Ergo, potraga za „novim licima“ i „novim politikama“ delom je izraz duhovne lenjosti, delom pokvarenjaštva antropomorfnih ženskih polnih organa (oba pola) koji bi da se naguze, al da im ne uđe iliti u prevodu na kolokvijalni da se dokopaju vlasti i slasti, a da se ne pomuče.

Otuda i groteskno-lakrdijaško uzdanje da će se pobeda crnogorske opozicije volšebnim putem „preliti“ i u Srbiju, otuda otvaranje konkursa za radna mesta Krivokapića i Abazovića, koji, uzgred, uopšte nije „novo lice“ – momak je najmanje petnaest godina u politici – a čiju smo (manje više istu) politiku imali i mi ovde u DS-u i (pogotovo) u LDP-u.

I – šta? Rekao bih vam šta, da vam hiljadu puta nisam rekao, pa ništa.

    

Komentari (8)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. U sustini – slazem se sa autorom. Novi ljudi? Pa, dobro… A sta znamo o njima? Treba menjati, na bolje. Kako da budemo sigurni da je to novo lice nosilac promene na bolje? Nikako. Ali, sta i ovako? Ne moze se izdrzati vise… A ovaj nece da sjase tek tako. Mora da dodje Murta pa da ga skine. Ali ciji ce lik imati – ko to zna? Svi tako doteraju svoje cv-je u predizbornoj kampanji, a i ranije, svim kandidatima su puna usta narodnih interesa , pohapsice lopove i one najstrasnije kojima niko ime ne sme da pomene, radna mesta, bolje plate i penzije, bolnice, skole, vrtice (za svu nasu decu), bolji zivot, eeej, sta ces vise, ljudska prava, ukljucujuci i zenska, toleranciju i ravnopravnost (raznorodnu), i tako je uvek bilo, pa verovatno i ubuduce.

  2. Mislim da je ovde najveći problem lopovluk i odnos Srba kao naroda prema tome.Nadam se da će gos.Basara napisati jednu kolumnu o tome.Nije džabe rečeno da svaki narod ima vlast kakvu zaslužuje.

  3. Istina je da je nacionalkonzervativna politika u Srbiji bila i ostala pretežno „kulovska“, da citiramo SB, ali verovanje da za Srbiju može biti spas u liberalnodemokratskoj politici, u današnjem svetu sa svim njegovim izazovima, to predstavlja fundamentalno pogrešnu pretpostavku iz koje proishode sve dalje Basarine zablude, kojih se on drži, da li zbog sopstvenih zabluda i nerazumevanja dešavanja u svetu i/ili zbog ideološkog narativa koji preferira Danas a kome se Basara mora prilagoditi, pitanje je? Biti danas za liberalnodemokratsku politiku u svetu koji je takav kakav je, to je kao 1945.g. ići u četnike.

  4. Kanda Crna Gora ima tanku Službu. Da je C.G. Služba uzela Dritana pod svoje kao Čedu naša i od Dritana bi „ostali samo dugmići“ što reče Đenka. Metaforično naravno.

  5. Drago mi je da je Baky,napokon,izbrojao glasove i priznao danas tek, nakon „samo“ tri nedelje i to onako izokola,mufljuski,da je Majlou puk`o i da je opozicija pobedila.Taman sam mislila da, razocaran svojim potpisivanjima nekih peticija,šesticija,osamdesetiosamicija, losim prognozama i pogresnim analizama pred i post izbornih tamosnjih desavanja,Crnu Goru,a pobednike pogotovu,nece ni uzimati u razmatranje,kad danas iznenadjenje – sta smo imali ovde,imali smo jedno spominjanje Krivokapica i dva spominjanja Abazovica,jedared po prezimenu a drugi put kao „momak“.Ko zna, mozda je to pocetak of a beautiful friendship(H. Bogart)?A zasto da ne?Sta,valjda treba sada, pod stare dane, da se menjaju navike podvijanja pod toplo krilo vlasti?Radnih mesta sto se tice – Za radna mesta Krivokapica i Abazovica konkurs je mozda potreban,a mozda i nije,ali za radno mesto Baby Popovica zasigurno nije jer vec imamo njegovu ispostavu megafonskog tipa i to posred lista Danas.Nego,javlja li Baby stogod o Majlouovom odlasku u sumu da brani patriu?

      1. Елаборирајте, молим Вас, да и коментар не буде површан…

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares