Babaserološki nalaz

Babaserološki nalaz

Sistemska greška, tj. kolektivna psihologija prve lopte – „skidaj Obrenoviće, dovedi Karađorđeviće, ubij Obrenovića. vrati Karađorđeviće“ – preskupo je koštala ovu čemernu zemlju, a papreni računi tek stižu.

    
Babaserološki nalaz 1Foto: Stanislav Milojković

Da su personalne promene, bez prethodeće promene ustrojstva društva, isto što i promene baba Sere u razvaljenom, zasranom čučavcu, na Ibarskoj magistrali, to nikako da dođe iz dupeta u glavu specijalisti Jankoviću, tipičnom primeru blagočestive osobe – legion im je ime – koja naseda na vašarske opsene.

Pogledajmo najpre kako to funkcioniše u magistralnom čučavcu.

Baba Sera A – nazovimo je Ikonija – ne čisti nužnik, dernja se na korisnike i papreno naplaćuje toalet papir od isečenih stranica Politike, onda to seronjama jednog dana dozlogrdi pa na vlast u nužnik dovedu baba Seru B – nazovimo je Milijana – koja obećava da će čistiti nužnik i umesto novinskih isečaka deliti paloma toalet papir.

Od obećanja, naravno, ne bude ništa, pa seronje na jedvite jade sruše Milijanu i u nužnik vrate Ikoniju.

I tako, kao u onom bajatom vicu o Muji i Hasi, dvadesetak puta, a sve to vreme nužnička razvaljenost i zasranost ostaju kakve su oduvek bile.

Naivčina je specijalista Janković.

A pomalo je i metafizičar.

Za vlast se – tu se slaže sa mnom, može reći da je katastrofalna, ali ne i za opoziciju, „bar dok ne postane vlast“.

Treba li – pitam ja specijalistu – sačekati da DS ponovo postane vlast, pa tek onda reći da je višemesečno ciganisanje i rasulo koje je kulminiralo u nedelju katastrofa ravna humanitarnoj, čije će se posledice tek osećati, jer obrni-okreni DS je i u ovakvom raspadnutom stanju nešto najbolje na (para)političkoj sceni Srbije.

Da li specijalista misli da će „opozicija“ – sa kojom će se i ovakva okljaštrena DS vratiti na vlast u svojstvu zanosača muda – koja i dok je opozicija korumpira novindžije i potplaćuje „davače podrške“ zasukati rukave i očistiti nužnik na Ibarskoj magistrali ili će – na podobije baba Sere Milijane (u prvo vreme) davati paloma papir, a sve drugo ostaviti po starom.

Biti opozicija ne znači samo ne biti na vlasti, ne znači ni biti protiv vlasti, to pre svega znači imati drugačiju politiku od vlasti, u slučaju radikalno razjebane Srbije – radikalno drugačiju, ne naravno u smislu Bakićeve salonske radikalnosti.

Onomad apsolvirasmo da u Srbiji tradicionalno dominira nacionalkonzervativna politika, a u ovom trenutku se protiv jedne takve politike šatro „bori“ jedna još nacionalkonzervativnija opozicija.

Da počem mogu omesti dolazak na vlast takve opozicije – a specijalista smatra da to uspešno ometam novinskim tekstovima ( da lakrdija bude veća tako misli i opozicija ) – ni trenutka ne bih oklevao da je ometem.

Ali niko na ovom svetu ne može ništa protiv determinizma, koji je neizbežan na mestima na kojima nema slobode.

U tom smislu specijalisti želim dug život i dobro zdravlje, uz napomenu da kad opozicija ponovo dođe na vlast, za svaki slučaj toalet papir ponese od kuće da mu baba Sera Milijana ne bi uvalila šmirgl-papir.

    

Komentari (3)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

  1. Opa, ciganisanje! Danas dopušta ovakav diskriminatorski govor, kojim se ime jedne etničke manjine koristi kao pojam prostačkog ponašanja??

    1. Име те мањине (што је само по себи дискриминаторски концепт) је „Роми“, Ханс, а не „Цигани“.
      „Циганисање“ је пак културошки феномен који се не односи на „простачко понашање“ како Ви мислите, него сасвим конкретно на наставак цењкања пошто је цена већ утврђена, и које није искључиво својствено Ромима илити „Циганима“, него управо већини, што је и разлог да појам постоји у саобраћају – да се односи тек на Цигане, циганисање не би имало смисла…

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares