Vakcina

Ruski novinari neće da se vakcinišu?

Ruski novinari, zaposleni u dva državna medija, među prvima su kojima je ponuđeno da prime novu vakcinu protiv koronavirusa “sputnjik V”, izvan okvira kliničkog ispitivanja, saopštili su ruska agencija RIA i još četvro zaposlenih u tim medijima.

Izvor: Tanjug

Foto: Depositphoto/perig76
Foto: Depositphoto/perig76

Dvoje novinara iz agencije RIA i dvoje iz kompanije VGTRK, u čijem sastavu se nalaze televizije Rusija-1 i Rusija-24, rekli su za Rojters da im je ponuđeno da se vakcinišu protiv koronavirusa, na dobrovoljnoj bazi.

Jedan od novinara RIA rekao je da je njegov utisak da je većina njegovih kolega odbila tu ponudu.

Takođe, jedan od novinara VGTRK, tvrdi da je većina njegovih kolega to odbila.

Agencija RIA potvrdila je da će se sprovesti program vakcinacije.

“Odobrili smo zaposlenima koji stalno rade iz kancelarije (a ne od kuće), koji idu na događaje, koji su na terenu, mogućnost da dobiju vakcinu sputnjik V”, navodi se u saopštenju agencije.

Agencija RIA nije precizirala koliko je zaposlenih dobilo vakcinu, dok VGTRK nije odgovorio na zahtev Rojtersa za komentar.

Obe kompanije zapošljavaju više stotina ljudi.

Ruska vlada prošlog meseca je objavila listu visokorizičnih radnih mesta, koja uključuju zdravstvene radnike, novinare i nastavnike.

Rusija je postala prva zemlja na svetu koja je registrovala 11. avgusta vakcinu protiv koronavirusa, “sputnjik V”.

Vakcinu je razvio Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju ruskog Ministarstva zdravlja “Gamaleja” i prošla je klinička ispitivanja u junu i julu.

Odgovori