Svetislav Basara

Odrapljivanje istine

Mnogo smo ovih dana govorili o lažima i šteti koje nanose istoriji i životu, red bi bio da prozborimo neku i o istini, iako je to u Srbiji maltene nemoguća misija.

    
Odrapljivanje istine 1Foto: Stanislav Milojković

Šta je, dakle, istina, što reko Pilat i što će u potonjoj istoriji izgovarati mnogi pilati, među kojima se posebno ističu oni srpskog porekla.

To je komplikovano filosofsko i teološko pitanje.

Istina, naime, nije od ovoga sveta, ali – viđi vraga – istina je temelj ovoga sveta.

Drevni Pilat je zaglavinjao u devetom krugu pakla zato što je stajao pred Istinom, a nije je primetio jer je prelešćen skepticizmom mislio da istina ne postoji.

Ali Pilat je kao i krle22 bio polovično u pravu.

Kako napred rekosmo, istina nije od ovog sveta koji u „zlu leži“, nemoguće ju je dosegnuti, obuhvatiti, pogotovo ne prisvojiti, najviše što se može uraditi jeste – kloniti se laži i težiti istini.

U granicama (pre)skromnih mogućnosti ovog sveta pojam istine se svodi na „verno predstavljanje stvari“ (Hajdeger).

To u praksisu znači da ono što vidimo i čujemo verodostojno prenesemo, bez nagrđivanja i ulepšavanja.

Stvar se, međutim, komplikuje, Verodostojno predstavljanje stvari nije nikakva garancija istinitosti te stvari, ali nije laž, a to nije malo.

Naprotiv.

Društva koja se klone laži i koliko toliko verno predstavljaju stvari, makar te stvari bile i lažne, postižu najveći mogući stepen blagostanja u ovom svetu ogrezlom u laž i prevaru, dočim društva – poput recimo srpskog – sklonog laganju čak i u situacijama kada mu to očigledno nanosi štetu, završavaju u ovom što „nikad ovako nije bilo“, a kako to izgleda, ne treba da vam objašnjavam.

Na drugoj strani, u društvima (poput našeg) u kome je laganje nešto najnormalnije, pa čak i „izraz patriotizma“, laži se s vremenom toliko nagomilaju da istina, da se tako izrazim, mora da se ureže lažovima u kožu ili – preciznije – da im se odrapi po dupetu.

E, poslednjih osam godina Vučić & Co upravo to rade – odrapljuju istinu po dupetima.

Iako im to ni u snu nije bila namera, svakoga dana i u svakom pogledu sve više otkrivaju istinu o Srbiji koja se tankoćutnijim lažovima ne dopada, ali znate šta, ni onaj ruski đeneral (ako ga se sećate) nije hteo da umre pa je morao.

Za kraj malo lažovske zajebancije. Podfamoznik „Oskar“, ucveljen što sam ga nešto očepio, zašiljio plajvaz i napisao sledeći utuk: „Vrlo sam počastvovan što je Basara pomenuo moj nik u svojoj kolumni. Zato sam kupio štampani primerak lista ‘Danas’, otcepio poslednji list i njime obrisao dupe.“

Laž do laži.

Nije počašćen, nego je ljut ko guja.

Nije, garantujem, kupio štampani primerak, jer kao i njegove kolege džabaluči na internet izdanju i nije poslednjim listom obrisao dupe.

Kako to znam?

Eh, kako.

Nikada moja slika na poslednjoj strani ne bi zaboravila taj osebujni prizor.

    

Komentari (13)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Simpatičan primer kako izgleda odrapljivanje istine po dupetu prikazao je Corax u svojoj jučerašnjoj karikaturi, u listu Danas. Možda je Basara baš u toj karikaturi našao inspiraciju za današnji Famozno.

 2. Druže Basara,

  Je l’ to onda znači da i ja prekinem da kupujem Danas na kiosku? Pok. otac mi je ostavio tu gadnu naviku da dnevne novine čitam na papiru, pa sad ne znam šta da radim.
  Lepo je to što čitaš Podfamozne komentare i na iste odgovaraš. Ne sumnjam da će i kolega Oskar imati šta da kaže na zadatu temu.
  Samo jako, druže Basara.

 3. Ako smo društvo u kojem je laganje nešto najnormalnije, red je da proglasimo i najvećeg lažova. Valjda to niko ne radi jer je previše očigledno.

  1. Па, прогласили сте га, Лаки! Зар ономад не беху избори?!…

 4. Беше пре неки дан овде у Данасу објављен интервју са Јурицом Пађеном, иначе право освежење у мртваји данашњег поимања света и светских проблема, под насловом „Док год ти је за проблеме крив нетко други, осуђен си на стагнацију“, и ту на једном месту Пађен каже следеће: „Recimo, treba ti majstor da ti nešto sredi u stanu, spreman si platiti koliko traži, međutim, on ne dolazi kad je dogovoreno. Zoveš ga, kumiš, moliš, međutim, uzalud. Pritom, on je jako ogorčen na vlast… Treba shvatiti da vlast dolazi iz naših redova. Kad su gore, ponašaju se kao što bi i većina od nas – uviđa Pađen i konstatuje da neke bitne promjene počinju na vlastitom kućnom pragu.“
  Кужите ли шта вели брат Хрват, Србадијо?

  1. Vi,Jurica i mali Perica za rucice da se uhvatite i da tu, „filozofskim“ nabojem potentnu, pricicu ispricate severnokorejskim ziteljima, sugerisuci im da njihovi juzni sunarodnici i sabraca, a samim time i majstori, verovatno poseduju sasvim drugaciji mentalitet i ponasaju se drugacije cim su zasluzili bolju vlast.Drz`te se vi ipak vase omiljene discipline.Nisu samostalni komentari jos za vas, ali na dobrom ste putu pa za dve,tri godine vec bi mogli da porodite i neki em samostalni em smisleni.Kuzite li sta veli zdrav razum i obrazovanje,simplifikatori?

 5. Eh, a ja mislio da ću da pogledam Utisak kroz Famozno. Mazohizma mi, čak i komentar spremio. – Kako se suprostaviti aktualnom režimu? Možda dobro organizovanom političkom strankom? Da se ne zezamo, da se ne smejemo – idealna tema za, s leva na desno : Borisa Tadića, Dragana Đilasa, Vuka Jeremića, Zorana Lutovca i Branislava Lečića. Može i Pajtić! Gosti bi mogli da objasne kako se reformiše stranka posle izbornog poraza, kako se čuva njeno jedinstvo, kako se suprostavlja populizmu i bori kroz institucije sistema čuvajući na taj način i značaj samih institucija. DS, koju je srušila Vesna Pešić sa Čiča Glišom, imala se rašta i paramparčadirati. DSS koja je abolirala SPS-SRS-JUL politiku jer je Đinđić najgori – imala se dok su ambasade gorele, usrati u gaće, podviti rep i zatiihovati u Belanovici gde joj se, nadam se, Đinđić kao crno dete pričinjava u krošnjama stoletnih hrastova, makar to kao svaki etnofil tumačila biološkim poremećajima izazvanim trovanjem od strane strane agenture. – Oskarah se…

  1. “Oni” to smo svi mi. Kaniš li ih pobjediti trebat će ti dobar dio onih koji su sada u poziciji da lažu i tako dobro zaradjuju džeparac.
   Lagali su i ovi pre njih i ovi pre ovih pre njih…. to jest od uvek smo lagali. Danas su nam laži na vrlo slabe i neubedljive ali je to sasvim dovoljno.

 6. Opet si mi, Base, učinio čast pominjući me u svojoj kolumni, pa ću ti zahvaliti na isti način! Neobično mi je svejedno da li veruješ ili ne!

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares