Republikanaci PERU RUKE OD TRAMPA

“LJUBI DIKTATORE U D**E” Sve više ljudi oko američkog predsednika se sprema za PORAZ: Republikanaci PERU RUKE OD TRAMPA

Oslobođen impičmenta - Donald TrampFOTO: OLIVER CONTRERAS / EPA;

Republikanski senator Ben Sas krajem prošle nedelje žestoko je napao partijskog kolegu Donald Trampa: obraćajući se grupi birača u Nebraski putem telefonske konferencije, rekao je da Tramp baca novac kroz prozor “kao pijani mornar” i “ljubi diktatore u d…e”.

Četrdesetosmogodišnji senator Nebraske, koji se i sam nalazi u jeku kampanje za reizbor trećeg novembra, optužio je američkog predsednika da “flertuje sa belim fanaticima koji umišljaju da su nešto posebno” i da “predsedničku funkciju vidi kao poslovnu priliku”, preneo je “Vašington igzaminer”.

Nakon što je pre dve godine gurnuo Predstavnički dom u ruke demokrata, sada preti da to uradi i sa Senatom i nanese trajnu štetu Republikanskoj partiji, upozorio je Sas, da bi ga na kraju optužio za nerazumno i neodgovorno upravljanje krizom zbog pandemije korona virusa.

Tramp je uzvratio kritiku tako što je Sasa okarakterisao kao najneefikasnijeg od ukupno 53 republikanska senatora u SAD.

– I u našim redovima ima nekoliko glupaka – rekao je Tramp.

Ben SasFOTO: GAGE SKIDMORE / WIKIPEDIA
Ben Sas

Panični pokušaji spasavanja

Opravdane kritike su, međutim, zabolele su predsednika, pogotovo što slične izjave u međuvremenu više nisu beznačajne propratne pojave. Kako prenosi vašingtonski magazin “Hil”, sve više uticajnih republikanaca panično pokušava da se spase u poslednjem trenutku.

Uporedo sa borbom za Belu kuću, trećeg novembra će se voditi i borba za trećinu mesta u Senatu i Predstavničkom domu. Nekoliko republikanskih mandatara koji su godinama podržavali Trampa nadaju se da će sačuvati stolicu u Kongresu ako ga budu kritikovali. Cilj im je očigledno da privuku neodlučne birače i umerene republikance, koji više neće glasati za Trampa, ali bi možda glasali za “svog” konzervativnog predstavnika, piše austrijski “Standard”.

Mič Mekonel FOTO: JIM LO SCALZO / EPA;
Mič Mekonel

Za razliku od njih, sve više republikanca potpuno je otpisalo Trampa dve nedelje pre izbora i spremaju se za period bez populiste u Beloj kući. Iako Tramp nastoji da stvori takav utisak, nosioci pokreta za smenu Trampa nisu samo “neefikasni” poslanici iz zadnjih klupa, već i pripadnici partijskog establišmenta. Tako je lider poslaničkog kluba u Senatu Mič Mekonel nedavno izjavio da nije bio u Beloj kući još od početka avgusta, iako dotada nije izbijao odatle. Kao razlog je naveo upravljanje pandemijom korona virusa, u koje apsolutno nema poverenja. Sa 87 godina, Mekonel pripada rizičnoj grupi.

“Nebezbedna zona”

Kris Kristi, bivši guverner Nju Džersija, još pre nekoliko dana je zajedno sa Trampom vežbao za njegovu prvu TV-debatu sa Džozefom Bajdenom. Tramp je izgubio duel: gubio je strpljenje i neprekidno napadao izazivača, sve dok ga ovaj nije zamolio: “Ućuti malo, čoveče”.

Poput Mekonela, i Kristi se pozvao na argument da je sa Trampovom politikom nemoguće prevazići krizu zbog pandemije. Osim toga, Bela kuća odavno više nije “bezbedna zona”, rekao je Kristi, koji je i sam oboleo od kovida-19.

Sas nije jedini senator koji, poput Teda Kruza (Teksas), strahuje od “krvoprolića” trećeg novembra. Marta Mekseli predstavlja republikance u Arizoni i početkom godine je sa većinom partijskih kolega glasala protiv opoziva Trampa. Uprkos tome, u predizbornom duelu sa demokratskim izazivačem nije mogla da odgovori potvrdno na pitanje da li je ponosna što je podržala Trampa.

Njena koleginica u Senatu Suzan Kolins jasno je stavila do znanja da neće glasati za Ejmi Koni Baret, Trampovu kandidatkinju za poziciju vrhovnog sudije tako kratko vreme pre predsedničkih izbora.

Senator Jute i bivši republikanski predsednički kandidat Mit Romni pre dužeg vremena je izjavio da neće glasati za Trampa, a bio je i jedan od retkih koji su glasali za Trampov opoziv.

Spisak istaknutih republikanaca koji su protiv Trampa na Vikipediji ovih dana se povećava gotovo iz sata u sat.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares