Svetislav Basara

Bulevar involucije (7)

Pod torturom sve bih to priznao, nisam ja Mustafa Golubić, ovako, bez pendrečenja, ostadoh pri ranijoj izjavi, a pri svojim izjavama (različitim od mojih, ali njihovim, ličnim, ne komunalnim) kao osobe od integriteta ostadoše i drugoprivedeni Nadežda Milenković i Mikloš Biro, uprkos Bećkovićkinim nastojanjima da ih subliminalnim tehnikama, kojima se tokom decenija izveštila, navede da kažu ono što ona misli.

    
Bulevar involucije (7) 1Foto: Stanislav Milojković

Moju napred pomenutu nezainteresovanost – ko je (ako je ovakav, a jeste) na vlasti, a ko (ako je onakav kakav je) u opoziciji – vlast mi nije zamerila, bar ne javno, bar ne da znam, ali su mi opozicione personae dramatis (personae i u antičkom smislu te reči) ljuto zamerile politički nekorektno pisanje o njihovoj vrištećoj neorganizovanosti, lenjosti, srebroljubivosti, amaterizmu, političkom analfabetizmu, primitivizmu, prostaštvu, povremenoj neuračunljivosti, sklonosti seljačkom konceptualizmu – istovetnom vladajućem, samo sa obrnutim predznakom – kao i o mnogim drugim stvarima o kojima će Kontraevolucija imati štošta da kaže.

Nedeljama pre Utiska nedelje, po nečijem naređenju i po sublunarnoj logici (u dlaku istovetnoj vladajućoj) da ako nisi ZA (šta god to bilo), onda si PROTIV (toga što je šta bilo, iako je po pravilu i PROTIV šta god bilo), koja već 170 godina od ove čemerne zemlje pravi ruglo sveta – u beogradsku nadzemnu kanalizaciju, smrdljiviju od podzemne (tamo gde je ima), ispušten je (blago) otrovni otpadni materijal, difamacija (koja je momentalno postala opoziciona sveta istina) da sam ja nešto/nekog izdao, da sam se za nešto prodao Vučiću, zarad privilegija/ambasadorskih naimenovanja/džakova para – nepotrebno precrtati – ništa od toga, međutim, nije precizirano, potkrepljeno (makar montiranim) dokazima ili nabrojano – niti je zbog fiktivnosti moglo biti – za razliku od privilegija, marifetluka i lopovluka bivših vlasti, sadašnjih opozicionara, koji se lako mogu precizirati, nabrojati, dokazati i procesuirati, a što, štaviše, sve odreda, precizirano, nabrojano, dokazano i, kao takvo, nabrojano i dokazano čami u Vučićevoj top secret fioci.

Evo dva primera iz bogatog asortimana.

Dok beše beogradski baškajmakam, beta mužjak opozicije, Đilas, Dragan, ne Milovan – nekog Đilasa u Srbiji uvek mora biti – na nekoj novobeogradskoj pustopoljini podiže sedmo čudo Trećeg sveta, papje maše Tadž Mahal, umanjenu kopiju (otprilike 1:25) beogradskih Terazija sklepanu od šperploče, kartona i ter-papira, po bagatelnoj ceni (pretpostavljam) jedva nešto manjoj od tržišne vrednosti originalnih Terazija.

Otprilike dvesta pedeset puta većoj od basnoslovnog honorara koji, u znak zahvalnosti za podršku Vučiću, umalo nisam dobio od „Sl. glasnika“.

Vetar, kiša i sneg za dve tri sezone pocepaše kartonske Terazije.

Od kartonskih Terazija neku malu vajdu videli su samo sakupljači sekundarnih sirovina.

Čije je divlje naselje – valjda da bi raščistio prostor za kartonske Terazije – Lordmair Đilas brutalno počistio sa lica sveta.

Šuškalo se po Beogradu da je lepo zaradio na tom brisanom prostoru.

Gostovao je i Đilas, ako dobro pamtim, u Utisku.

Ne pamtim, međutim, da ga je Bećkovićka priupitala kud se dedoše pare od kartonske kopije Terazija.

    

Komentari (8)

* Sva polja su obavezna
Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

 1. Ja verujem Basari da se nije prodao Vucicu za nabrojane navodne privilegije, kao sto verujem i onom broju od oko (a mozda i preko) dva miliona glasaca, da nisu od glasanja imali nikakvu korist i privilegije.

 2. Izgleda da će u Basarinom romanu „Bulevar involucije“, bar na osnovu današnjeg odlomka, Aleksandar Vučić ostati upisan kao jedna pozitivna i bezgrešna ličnost, koja se herojski borila protiv zlih i opakih opozicionara. Tako će se buduće generacije učiti da se Vučić držao Ustava kao pijan plota, da je u svom okruženju je držao neukaljane ljude, da za njegove vladavine nije bilo nijedne afere, da je stvarao demokratske uslove za rad opozicije, da nije vršio pritisak na glasače, da se džentlmenski ponašao prema novinarima, da je uvek govorio istinu, itd., itd.

  Još malo pa će me Basara ubediti da glasam za SNS.

  1. Пре да ће Аца Србин бити налик оном Стаљину из „Фаме“, Лаки – праведна и богомдана епитимија за општенародно посрнуће.

 3. Ziva je istina da su vetrovi i kise za nekoliko godina srusili Djilasove kartonske Terazije, ali, bogami, nisu mogli i sekirce kojim je posekao sve platane sa bivseg.Bulevara revolucije, a sada, po Basari nazvanog, Bulevara evolucije.

 4. Заборавило је „србство“ и картонске Теразије, и масакр над платанима у Булевару и „шетајте унутар своја 4 зида“!
  И зато ће добити Немању-трансформерса, гондолу на Калемегдану и „очистимо србски Пицин-парк“!
  Удри, Вучићу, рука ти се позлатила!…

 5. Bulevar nepravde?
  Bulevar povređene sujete?
  Kako nazvati ovu seriju tekstova?
  Ako Olja Bećković čita ove komentare, evo molbe, da pozove Basaru u sledeći utisak, neka bude jedini gost, i neka kaže sve što mu na srcu leži, neka olakša dušu i zablista u sjaju dostojnom jednom od najvećih živih pisaca. Ako treba, neka taj Utisak potraje do jutra. Duša je to nežna, delikatna, zaslušila je Utisak Specijal ili čak Novogodišnje izdanje Utiska. Toliko nepravdi se svalilo na nju.
  U protivnom, kaže mi moj filing, ovaj serijal vađevine, vađerijal, će potrajati duže od pravog Bulevara, onog koji će Cvetkovu pijacu da spoji sa Smederevom.

 6. Djilas je gostovao u Utisku a Beckovicka ga,na ogromno zaprepascenje postavljaca SNS bilborda u Danasu,nije pitala o kartonskim Terazijama.Beckovicki sada nema druge no da u pripremi emisije potrazi pitanja koja bi joj UvredjeniBasara izdiktirao.To sto ovaj delija pise po diktatu nikako ne znaci da ima casnih ljudi koji tako ne rade.Kuzis li prastari moj?Drugo,opet se lozis da uz tvoje ime neko vezuje „dzakove para“ kako kazes.Spusti se na zemlju i skapiraj da je opste poznata stvar da sljaku odradjujes za sicu.

 7. Vec sam predlagao gradjanskoj opoziciji ritualno kolektivno samobicevanje na Terazijama subotuom u 6pm (umesto setnji). Naravno da je to bilo figurativno. Gornji tekst je primer kako se to moze raditi efektivno.

Odgovori

Cassions Tema od FRT
shares