Basara za danas

Dobrovoljni prinudni rad

Postoje, međutim (bar u Srbiji) i kolektivne prisilne misli i saborne prinudne radnje, Kosovo recimo – kao mitski pojam, ne kao realno mesto – jedna je od opsesivnih srpskih misli koja je u psihologiju Srba još birvaktile upumpana imbecilnom politizacijom genijalnih narodnih pesama i još imbecilnijom (i opasnijom) sakralizacijom profanog

Šta kaže Wikipedija – to vrelo belosvetske mudrosti – šta su to prinudne radnje?

 11

Piše: Svetislav Basara

05. avgust 2017. 19:00

Dobrovoljni prinudni rad

Evo šta: “Opsesivno-kompuzivne poremećaj (OKP) je vrsta neuroze koju karakterišu opsesivne misli i prinudne radnje u pokušaju da se redukuje ili neutrališe nerealan strah, strepnja ili anksioznost. Osoba obavlja radnje koje oseća kao tuđe, nametnute i neprijatne, a ako se usprotivi tom porivu strah, osećanje krivice i strepnja se intenziviraju”.

Kao vekovni pušač, znam to iz ličnog iskustva jer je pušenje prinudna radnja par ekselans. Manite vi priče o stravičnoj zavisnosti od nikotina i drugih otrovnih supstanaci koje međunarodni kapitalisti poturaju u duvan da bi trovale srpski narod – moć pušnja počiva isključivo na strahu od nepušenja, na strepnji od mogućnosti da udišeš čist vazduh, u krajnjoj liniji na nespremnosti da se izboriš sa anskioznošću zbog koje si i propušio.

Postoje, međutim (bar u Srbiji) i kolektivne prisilne misli i saborne prinudne radnje, Kosovo recimo – kao mitski pojam, ne kao realno mesto – jedna je od opsesivnih srpskih misli koja je u psihologiju Srba još birvaktile upumpana imbecilnom politizacijom genijalnih narodnih pesama i još imbecilnijom (i opasnijom) sakralizacijom profanog, što je u počecima dalvalo ogroman mobilizacijski potencijal i polet, da bi danas, pred kraj i totalni sunovrat, završilo u (po svemu sudeći) nezaustavljivoj dezintegraciji društva, njegovo svođenju na aritmetički skup Kosovom očemerenih i zbog Kosova stradalnih Srba, kao i paralizi svih racionalnih i emancipatorskih inicijativa.

Ali mi ne bi bili mi – jebo ti nas – kada i prisilne misli i radnje ne bi prilagodili našim “posebnostima”, sledstveno čemu većina Srba prinudno misli i radi sasvim dobrovoljno, orno, pa čak i udarnički, a ako se nađe neki svat – ne mora nužno biti psihijatar – da većinskim Srbima skrene pažnji da kosovski OKP može prerasti i u neku još gadniju boljku, tu je državna starleta – pardon sekretarica – ministarstva policajne sile da ga – za sada, doduše, samo verbalnom – silom prisili da prinudno misli i radi onako kako je propisano “tamo gde treba”.

Jego Sijatelno Predsedatelstvo, Vučić, bar koliko znam, nije pušač, kao što – viđi vraga – ni njegovi opozicioni konkurenti (bar one koji poznajem) nisu pušači, a držim da bi – i za njih i za sve nas – bilo bolje da jesu jer bi tako bar deo prisilnih misli i postupaka – nemojte imati ilzija i Vučić i opozicija se ponašaju ovako kako se ponaša zato što tako MORAJU – izduvali u spoljašnji prostor kroz duvanski dim, a poniženje duvandžijske zavisnosti (koju svaki pušač neminovno oseća) svakako bi bio dušekorisni korektiv za deluzije državnićke važnosti i veličine.

povezane vesti

Sto godina sramote

Sto godina sramote

 47

Piše: Svetislav Basara

Kopernikovi testisi

Kopernikovi testisi

 34

Piše: Svetislav Basara

Čitaonica misli

Čitaonica misli

 25

Piše: Svetislav Basara

komentari (11)

* Sva polja su obavezna

Potvrdite

Slanjem komentara slažete se sa Pravilima korišćenja ovog sajta.

El Grande

05. avgust 2017.

tacno onoliko koliko mu je neispravan pravopis toliko mu je neispravan i, ako mozemo tako da nazovemo, i politicki stav!! JEZIVO

Hantington S.

05. avgust 2017.

Za kompulzivne propulzije su krive “autogenocidne patriote”.

Ruzica Devetak

05. avgust 2017.

Ma bravo majstore! Sta bi moja malennkost radila u ovom paklu dok cekam prevoz sa Ade, da mi nema tvojih spisateljski bravura?! I tako umesto dda posegnem za prinudnom radnjom, lepo se ishcitam sa tobom, a bogme i nasmejem. A to ti je danas jedan redak luksuz i zato ti bas iz dna duse zahvaljujjem.

miodrag

05. avgust 2017.

Porucnice , slusaj sad ””vamo. I ti i ja znamo da bi ogromnu vecinu ovog naroda zaboleo crven ban kad bi i ova ili bilo koja druga vlast priznala Kosovo. Ti to u ovoj kolumni ne mozes da kazes. Razumljivo. Ne zameram Ti i nije nikakav minus. Elem..nisam siguran 100 % ali mi se cini da interesnim krugovima u Bgd-u i Pristini jako odgovara ovaj status..jer ovo je pitanje od zivotne vaznosti , od toga nista nije ” svetije ” i uvek je dobra maska . A uredjenje drzave je tezak fizicki i prljav posao…to nam se ne radi a tesko da bismi to uradili i da mozemo i da hocemo…opasan bi bio strah za dobar deo ovdasnjeg stanovnistva da otpadne korupcija..da su sudovi efikasni… Imam utisak da se to ovde nece nikad desiti..za to bi morali svi da se ponovo rodimo , mozda bi bilo neke sanse.

Branka

05. avgust 2017.

Kod nas je sveto samo sto je profitabilno.

Kikić

05. avgust 2017.

Pušenje je prinudna radnja samo za pasivne pušače.

El Grande

05. avgust 2017.

da probamo opet, ako je na jengleskom onda je wikipedia, dakle bez j, a ako je na srBskom onda je, posto svi osim druga tzv basare znamo da u srBskom ne postoji slovo w, vikipedija! ccc, i ””””to”””” je kolumnista i novinar!? a bogami i pisac! kuukuuu.. JEZIVO

Milić

05. avgust 2017.

Basara je propušio iz anksioznosti? Hm! S obzirom da je s tim verovatno počeo u školskom WC-u, to je bila “anksioznost” od dobijanja keca.

PG

05. avgust 2017.

Basarini biseri sve lepsi, a svinja pred koje ih Bas prosipa u nezapamcenom broju.

Trifun

06. avgust 2017.

Komentator “El grande” je sigurno neka zvezda Granda.

@ El Grande

06. avgust 2017.

El grande sine, ti ni do sendviča nisi dobacio, džaba se nadaš botovskom vaučeru za letovanje u Grčkoj. I naprednjački standardi podležu valorizaciji iako malo ko to vidi.