Beograd-Priština

Preduzetnice iz Srbije na prvom regionalnom skupu u Prištini

U Prištini je po prvi put održan skup preduzetnica iz regiona na kojem su prisustvovale i preduzetnice iz Srbije.

Izvor: N1

  Skupu preduzetnica iz regiona u Prištini prisustvovala je između ostalih i Milica Čalija iz Beograda.

Milica upravlja radionicom zdravih kolača “Anđeli” i ovu priliku iskoristila je kako bi uspostavila kontakte na kosovskom tržištu.

“Vidim da tu postoji, kao i u Srbiji, neka veća svest o zdravijoj hrani i ishrani, da se javlja potreba za tim zdravijim slatkišima, tako da vidim da Anđeli mogu da nađu neki svoj put do kosovskog tržišta. I mislim da ako uspem danas da nađem nekog uvoznika i distributera da bi Anđeli mogli lepo da prođu ovde”, rekla je Čalija.

Izvršna direktorka privredne komore žena Kosova Lindita Kastrati objašnjava zašto postoji potreba za ovakvim skupom.

“Ovo je prvi put da se organizuje ovakav B2B susret između poslovnih žena iz regije. Do ove inicijative je došlo nakon istraživanja koje smo uradili na osnovu izazova i problema kojima se žene poduzetnice suočavaju na Kosovu. Jedan od identifikovanih izazova je malo tržište na kojem one rade i nemogućnost da svoje proizvode promovišu kao i povezivanja svojih preduzeća sa regionom. Iz Makedonije imamo oko 20 preduzeća, iz Albanije 25, a iz Srbije je zbog slabog promovisanja došlo samo njih 10”, rekla je ona.

Poslovne žene se slažu da su ovakvi skupovi više nego potrebni bez obzira na prošlost ili predrasude koje mogu postojati.

“Ovi susreti su značajni zato što ne znače samo u tom poslovnom smislu negu u smislu povezivanja. Najavljujući ovaj svoj put u Prištinu, sam od raznih ljudi sam dobila neke začuđene poglede, kao pa šta hoćeš ti sad tamo, kao da to nije neko najnormalnije tržište. Mislim da moramo na tome da radimo, da napravimo normalne veze između Beograda i Prištine. Zato mislim da su ovakva okupljanja baš poslovnih žena mozda bolja”, rekla je Čalija.

“Ja gajim asparagus. Imala sam sreću da se danas sastanem sa dve žene iz Albanije koje su zainteresovane da poslujemo zajedno. Mislim da su ovi susreti veoma značajni naročito za nas žene”, rekla je Sadije Aslani, iz preduzeća Asparagus.

Prvi sajam poslovnih žena regiona podržali su kosovska vlada i pojedina diplomatska predstavništva u Prištini.

Komentara 1

Poslednji komentari

Boža

Bravo žene!