BLIC vesti

“OČIGLEDNA NESPOSOBNOST PUTINA” Kako su tri nedelje invazije na Ukrajinu otkrile SVE SLABOSTI RUSKE VOJSKE

Penzionisani američki general Dejvid Petreus, koji je komandovao snagama u Iraku i Avganistanu, kaže da su Rusi suočeni sa ukrajinskom vojskom koja je izuzetno odlučna, iznenađujuće sposobna i inovativna i koja se bori na svojoj teritoriji za svoj opstanak. Za razliku od njih, ruske snage su ispoljile gomilu slabosti – manjkavo planiranje, preterano optimistične obaveštajne procene o odvijanju konflikta, potcenjivanje ukrajinskih snaga, neadekvatno održavanje i logistika, neimpresivna oprema, oslanjanje na regrute i nesposobnost da vode efikasan sajber rat.

UkrajinaFOTO: PROFIMEDIA, AP, TANJUG, EVGENIY MALOLETKA, EFREM LUKATSKY, MARIENKO ANDREW / RAS SRBIJA
Ukrajina

Petreus, koji je nekad vodio CIA, izneo je svoje procene rata u Ukrajini na osnovu toga kako se odigrao u prve tri nedelje od početka invazije 24. februara. On je skeptičan po pitanju toga da li Rusi imaju dovoljno snaga da zauzmu, a još manje kontrolišu Kijev i druge velike gradove, navodeći da će nastavak urbanog ratovanja generalno ići u prilog Ukrajine.

Dejvid PetreusFOTO: JIM LO SCALZO / EPA;
Dejvid Petreus

Kapacitet za uništenje

Ipak, Petreus je ukazao da Rusi imaju ogroman kapacitet za uništavanje gradova, civilnih ustanova i ključne infrastrukture i da će “rušiti” urbana područja u naporu da preuzmu kontrolu. On je pozdravio poteze administracije američkog predsednika Džoa Bajdena i zapadnih saveznika poslednjih nedelja i napomenuo da je ruski predsednik Vladimir Putin, “umesto da ponovo učini Rusiju velikom, ponovo učinio NATO velikim”. Petreus je i pre nekoliko godina rekao da je Putin “najveći poklon” NATO paktu još od Hladnog rata jer mu je “udahnuo nov život”.

Petreus je predvideo da će najverovatniji kratkoročni ishod rata u Ukrajini biti nastavak krvoprolića za Rusiju koja je uglavnom neodlučna, iako nanosi sve veće i veće gubitke života, infrastrukture i osnovnih usluga ukrajinskom narodu. Postoji, međutim, i mogućnost rešenja putem pregovora, pošto i Moskva i Kijev priznaju štetu i razaranja koja se nanose njihovim zemljama. Petreus je CNN-u rekao da ga ruski vojni učinak u Ukrajini “donekle iznenađuje, ali ne potpuno”.

– Ima mnogo razloga za beznačajni učinak Rusije. Prvo, bore se protiv veoma odlučnih i prilično sposobnih ukrajinskih snaga koje se sastoje od specijalnih, konvencionalnih, teritorijalnih snaga, čak i privatnih građana, od kojih su svi rešeni da ne dozvole Rusiji da postigne svoje ciljeve. Oni se bore za opstanak svoje nacije, svoju domovinu i način života i imaju prednost domaćeg terena – istakao je Petreus.

Ruska vojska u MariupoljuFOTO: MIHAIL ANDRONIK / SPUTNIK / PROFIMEDIA
Ruska vojska u Mariupolju

“Veoma loši standardi”

Ali, van toga Rusi su se pokazali iznenađujuće neprofesionalnima. Petreus je ukazao na očigledne veoma loše standarde kad je reč o izvođenju osnovnih taktičkih zadataka poput kombinovanih oružanih operacija, uključujući pešadiju, artiljeriju, inženjere, minobacače i drugo. Veoma su loši u održavanju svojih vozila i oružanih sistema i mnoge su napustili. Takođe su slabi u obnavljanju zaliha i logističkim zadacima.

– Decenijama nam je poznato da je sovjetskom, a sada ruskom sistemu, uvek nedostajala jedna od ključnih snaga vojske SAD i Zapada, a to je jak, profesionalni podoficirski korpus. Deo tog problema je što ruska vojska ima značajan procenat regruta – istakao je Petreus, dodajući da je taj procenat verovatno oko 20-25 odsto i da regruta ima najviše u ključnoj oblasti logistike.

Rusima je takođe otežano kretanje van puteva jer zemlja nije zamrznuta kako su se nadali i njihova vozila se zaglavljuju u blatu. Oprema im je takođe nimalo impresivna, s obzirom na navodna ulaganja tokom protekle decenije.

– Svakako nemaju opremu koja bi mogla da se poredi sa američkom – istakao je Petreus.

Ruska vojska u MariupoljuFOTO: MIHAIL ANDRONIK / SPUTNIK / PROFIMEDIA
Ruska vojska u Mariupolju

Sajber ratovanje

Rusi imaju problem i sa preciznošću.

– Njihova precizna municija i nije baš precizna. Nisu “izbušili” kratere na pistama u Ukrajini u prvom satu borbe kao što smo mi u Iraku 2003. da potpuno uskratimo iračkim vazduhoplovnim snagama bilo koju priliku da polete. Štaviše, ukrajinsko vazduhoplovstvo i dalje leti, skromno kakvo jeste i koliko je gubitaka pretrpelo, ali i daje leti – rekao je bivši general.

Petreus je ukazao da je i rusko sajber ratovanje bilo neimpresivno, “možda zato što su ga preterano koristili u prošlosti, a Ukrajinci su naučili kako da se izbore sa tim”.

– Rusi nisu uspeli da sruše ukrajinski sistem komande i kontrole i nisu mogli da ukinu pristup ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog društvenim mrežama i internetu – rekao je.

– Povrh svega toga imate samo neimpresivan dizajn ruske kampanje očigledno zasnovan na veoma pogrešnim pretpostavkama o tome koliko bi brzo mogli da zauzmu Kijev i, posebno, koliko brzo bi mogli da sruše ukrajinsku vladu i zamene je proruskom.

“Neadekvatni u svakoj oblasti”

Petreus je ukazao da su se Rusi u svakoj pojedinoj oblasti procene pokazali “strašno neadekvatnima”.

– A suočavaju se sa neprijateljem koji je apsolutno odlučan, iznenađujuće sposoban, veoma inovativan i snalažljiv i bori se na domaćem terenu – istakao je.

Petreus je ocenio da Rusi nemaju na svojoj strani ni potrebnu veličinu svoje sile ni vreme.

– Očigledno je da nemaju dovoljno snaga da zauzmu, a kamoli kontrolišu Kijev i neke druge velike gradove, ali imaju projektile, rakete, artiljeriju i bombe i očiglednu volju da ih koriste na veoma neselektivan način – ukazao je on, dodajući da će Rusi “nastaviti da koriste pristup koji su koristili u Čečeniji, posebno u Groznom, te u Siriji, posebno u Alepu”, gde su desetkovali gradove neselektivnom upotrebom bombi.

Ukrajinski vojnici na obuci u okolini HarkovaFOTO: ANDREW MARIENKO / TANJUG/AP
Ukrajinski vojnici na obuci u okolini Harkova

Urbano ratovanje

Petreus smatra i da će urbano ratovanje ići u prilog Ukrajincima. Urbano ratovanje je relativno moderan fenomen koji je Lens Dejvis, stručnjak za odbranu britanske Kraljevske vojne akademije Sendherst, za “Al Džaziru” opisao kao “noćnu moru za vojne snage, zapovednike i političke čelnike”.

Obično je pravilo urbanog ratovanja da je potrebno bar pet napadača na jednog branioca. U ovom slučaju, možda će trebati i više napadača jer Ukrajinci rade složno da spreče Ruse da zauzmu urbana područja kao što je američka vojska, kako je rekao, “očistila” i zauzela gradove poput Ramadija, Faludže i delova Bagdada.

Pročitajte još

– Takve borbe u velikim gradovima zahtevaju od vas da zauzmete svaku zgradu i očistite svaku sobu, a onda morate da ostavite snage iza u svakoj zgradi inače će se neprijatelj vratiti posle vas i ponovo ih zauzeti – rekao je Petreus, ukazujući da Rusi “nemaju ni izbliza dovoljno vojnika da to urade čak ni u Kijevu a tek u drugim gradovima”.

Petreus je ocenio da “ni čitava ruska vojska” ne bi mogla da potencijalno zauzme celu Ukrajinu.

– Imajte na umu da postoji veliki ograničavajući faktor, a to je očigledna nesposobnost Putina da zameni snage koje se trenutno bore. Kako i kada će zameniti svoje snage? Meni to nije očigledno – rekao je.