Bogati Rusi se sele u Dubai

Rusija i Ukrajina: Bogati Rusi se sele u Dubai da bi izbegli sankcije, rekordnih 76 miliona dolara za kuću

Getty Images

Dubai je postao raj za bogate Ruse koji se sele zbog uticaja sankcija zapadnih zemalja njihovoj zemlji usled rata u Ukrajini.

Milijarderi i preduzetnici iz Rusije stižu u Ujedinjene Arapske Emirate (UAE) kao nikada ranije, rekli su predstavnici poslovnog sveta za BBC.

U prvom tromesečju 2022. godine ruski državljani kupili su 67 odsto više nekretnina nego u prethodnom kvartalu, navodi se u izveštaju tržišta nekretnina.

Prema podacima kompanije za nekretnine Beterhoums (Betterhomes), na rang listi najaktivnijih investitora na tržištu nekretnina u Dubaiju, Rusi su skočili sa sedmog na peto mesto, iza Britanaca, Indijaca, Italijana i Kanađana.

Ujedinjeni Arapski Emirati nisu uveli sankcije Rusiji, niti su kritikovali invaziju na Ukrajinu.

U toj zemlji izdaju vize za Ruse koji nisu direktno pod sankcijama.

Procenjuje se da su stotine hiljada stanovnika Rusije napustile zemlju tokom prethodna dva meseca, iako nisu dostupne zvanične brojke.

Oko 200.000 Rusa je izbeglo u prvih 10 dana posle početka rata u Ukrajini, rekao je jedan ruski ekonomista.

Virtuzon (Virtuzone), kompanija koja pomaže firmama da pokrenu poslovanje u Dubaiju, zabeležila je ogroman porast ruskih klijenata.

„Stiže nam pet puta više upita iz Rusije od početka rata“, rekao je izvršni direktor Džordž Hodžidž.

„Zabrinuti su zbog nadolazeće ekonomske krize. Zato se sele ovde kako bi zaštitili vlastito bogatstvo.“

Potražnja za luksuznim apartmanima i vilama je porasla zbog priliva ruskih državljana.

Zbog dolaska Rusa koji planiraju da kupe domove u Dubaiju, agenti za nekretnine primetili su da cene rastu.

Broj nekretnina koje kupuju Rusi porastao je za dve trećine u prva tri meseca ove godine, otkrili su iz kompanije Beterhoums, koja se bavi prodajom nekretnina.

Prema rečima generalnog direktora Beterhums Rajana Mahonija, klijenti iz Rusije traže nekretnine u najprestižnijim delovima Dubaija, u luksuznim stambenim kompleksima, koji obično gledaju na Persijski zaliv.

Rusi su potrošili skoro 12 milijardi dolara u Dubaiju u prva tri meseca 2022, prema brokerima.

Tokom ovog perioda, zabeležen je rekordan posao – za kuću je jedan Rus platio 76,2 miliona dolara, prenosi BBC ruski servis.

Poređenja radi, jedna od najskupljih nekretnina koju je Rus ikada kupio u Londonu koštala je nešto više od 42 miliona dolara.

Kako im je zabranjeno da prodaju imovinu u inostranstvu zbog sankcija ili bankarskih ograničenja, mnogi bogati Rusi nude poslove agencijama za nekretnine trećih zemalja, kao što je zamena kuće u Londonu za kuću u Dubaiju, kažu brokeri iz Dubaija.

Ovu šemu sada aktivno razmatraju stanovnici UAE koji su zainteresovani za kupovinu stanova u Londonu, ali su za sada oprezni.

„Veoma sam skeptičan, nisam siguran da je to izvodljiva šema, previše je dokumenata koje treba podneti u Londonu“, rekao je za Fajnenšel tajms biznismen iz Dubaija koji je tražio da ostane anoniman.

„Ali to pokazuje koliko su daleko oni [Rusi] spremni da idu da bi zaobišli sankcije“, dodaje.

Prema advokatima, takva trampa je moguća samo ako ruski vlasnik nekretnine nije pod sankcijama.

Kompanija Modern living, koja posluje u istoj sferi, zaposlila je mnoge agente koji govore ruski jezik zbog sve veće potražnje, rekli su iz te firme za BBC.

Dobijaju brojne pozive ruskih državljana koji žele da se odmah presele u Dubai, objasnio je Tijago Kaldas, izvršni direktor kompanije.

„Rusi ne kupuju samo da bi investirali, oni žele da im Dubai postane drugi dom“, kaže on.

Dubai Marina

Getty Images

„Odliv mozgova“

Mnoge multinacionalne kompanije i startapovi iz Rusije sele zaposlene u UAE.

Fuad Fatuljev je jedan od osnivača Viveja (WeWay), kompanije za blokčejn tehnologije, koja ima predstavništva u Rusiji i Ukrajini.

Posle početka rata, Fatuljev i njegovi partneri prebacili su stotine zaposlenih u Dubai.

„Rat je mnogo uticao na naše poslovanje.

„Nismo mogli da nastavimo da radimo kao pre pošto smo morali da preselimo stotine zaposlenih iz Rusije i Ukrajine“, govori Fuad, koji ima rusko državljanstvo.

Izabrali su UAE kao bezbednu ekonomsku i političku sredinu za razvoj posla, dodao je.

Ruske kompanije se sele zato što im je neverovatno teško da rade pod sankcijama, smatra Fuad.

Izazovi su još veći za one koji posluju sa međunarodnim klijentima i partnerima, pošto većina zapadnih firmi sada ima lošije odnose sa kompanijama iz Rusije, priča on.

Globalni giganti poput Gugla, Džej Pi Morgana i Golman Saksa zatvorile su poslovnice u Rusiji i takođe sele deo zaposlenih u Dubai.

„Definitivno se dešava odliv mozgova. Mnogi odlaze zbog velikih restrikcija za vođenje posla koje su trenutno na snazi“, kaže Fatuljev.

Rast cena nekretnina

Ruskoj centralnoj banci nije dozvoljeno da povuče milijarde iz stranih rezervi koje se čuvaju u inostranim bankama.

Neke ruske banke su izbačene iz sistema Svift za međunarodno bankarsko plaćanje.

Kako bi zaštitila domaće rezerve, ruska vlada je uvela kapitalne zabrane i građanima nije dozvoljeno da napuste zemlju sa više od 10.000 dolara u nekoj od stranih valuta.

Pošto su uvideli da je teško izvršiti prebacivanje gotovine, mnogi ruski kupci plaćaju kriptovalutama.

Neki to čine preko posrednika, koji primaju kriptovalute, a onda prodavcima u ime kupaca uplaćuju gotovinu.

Zemlje Persijskog zaliva poput UAE i Saudijske Arabije nisu se pridružile zapadnim sankcijama Rusiji.

Uz Kinu i Indiju, Ujedinjeni Arapski Emirati su jedina država koja je na samitu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u februaru bila uzdržana i nije osudila napad Moskve na Ukrajinu.

Isto je postupila i na Generalnoj skupštini 7. aprila, kada se odlučivalo o suspendovanju Rusije u Savetu za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Porast broja ruskih investicija zabeležen je nekoliko meseci pošto su Ujedinjeni Arapski Emirati uvršteni na „sivu listu“ Radne grupe za finansijsku akciju (FAFT), globalnog tela za nadzor finansijskog kriminala.

To znači da se pažljivije prate napori ove zemlje u sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Iz vlade UAE tvrde da su preduzeli značajne korake ka regulaciji stranih investicija i da ostaju posvećeni saradnji sa FAFT kako bi zemlja napredovala u tom pogledu.


Pratite nas na Fejsbuku,Tviteru i Vajberu. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT