BRANKA PRPA

„Krvnik ima samo jedan problem, nije nevin“: Prpa odgovara na navode da su pripadnici DB oslobođeni zbog njene izjave

VESTI Autor: Vanja Đurić 07. feb 202420:31 2 komentara

Branka Prpa odgovila na navode da su pripadnici DB oslobođeni zbog njene izjave

00:00

/

02:38

Izvor: N1 Beograd

Takva je procedura. Tako Apelacioni sud objašnjava zašto mu je bilo potrebno čak deset meseci da saopšti da je okrivljene za ubistvo novinara Slavka Ćuruvije oslobodio. Nikakve to veze sa procedurama nema, uverena je partnerka Slavka Ćuruvije i jedini svedok njegovog ubistva. Prpa odgovara i na navode iz vlasti da osuđenih nema, jer upravo ona nije prepoznala ubicu.

Uz imenicu pravda kod nas obično ide pridev spora. Još sporije izgleda stiže nepravda ili se možda samo pažljivo bira trenutak kada se ona saopštava.

Kao što je Apelacioni sud čekao pravi politički momenat, sigurna je istoričarka i nevenčana partnerka novinara Slavka Ćuruvije, Branka Prpa.

„Jer presuda koja je donesena pre deset meseci sa kojom se sačekalo da se izađe u javnost dok prođu sve demonstracije i ta vrsta političke nestabilnosti. A onda i kada su mislili da je sve amortizovano, onda su sa takvom odlukom izašli u javnost“, objašnjava Prva tajming objavljivanja presude.

Apelacioni sud objasnio zašto je presuda za ubistvo Ćuruvije objavljena 10 meseci pošto je doneta

VESTI

23:0144

Slavko Ćuruvija

Vučić komentarisao presudu za ubistvo Ćuruvije, zaboravio na obećanje iz 2013.

VESTI

05. feb 202417

Vuk Cvijić: Ministarka pravde da objasni posetu izaslanika predsednika Radomiru Markoviću u zatvoru

VESTI

22:1739

Sud kaže, takve su procedure. Odnosno tek 2. februara je „pismeni otpravak“ ekspedovan iz suda. Do tada, kažu, presuda nije bila poznata nikome osim članovima veća.

A u tom veću sedelo je i dvoje sudija koji su u drugim slučajevima već oslobađali iste ove službenike Državne bezbednosti, sada oslobođene optužbi za ubistvo Ćuruvije, piše Cenzolovka.

„To je jedna ikebana koja je očigledno imala zadatak. Sudska ikebana, da donese presudu koju je donela“, kaže Prpa.

Nikoga iz te ikebane predsednik države, kaže, ne poznaje. Misli da je njihova odluka nepravedna, ali nam i skreće pažnju na jedan detalj.

„U prvom stepenu su sudije donele osuđujuću presudu, u drugom stepenu pet od pet članova veća donelo je oslobađajuću presudu. Samo ljudi moraju da znaju zbog čega su doneli oslobađajuću presudu. Zato što je jedini svedok i jedini očevidac, gospođa Prpa, rekla da to nije to lice“, kazao je predsednik Aleksandar Vučić.

„Da, ali oni nisu sudili to lice, nego su sudili lica koja su učestvovala u tom zločinu“, odgovara Prpa.

A odgovor na pitanje zašto ih nisu i osudili i zašto se njeno ime vlast pominje kao alibi, Prpa daje kroz knjigu „Pisma nemačkom prijatelju“ Albera Kamija.

„Krvnik ima samo jedan problem, nije nevin. I onda po svaku cenu mora ukinuti nevinost kod nevinih“, objašnjava Prpa.

A kada ideja nevinosti nestane i kod samog nevinog onda se, nastavlja ona, bez problema vlada jednim očajnim svetom.

„E, to je apsolutno tipičan mehanizam totalitarnih sistema, antidemokratskih sistema, gde žrtvu učinite krivim“, istakla je Prpa.Tagovi

APELACIONI SUDBRANKA PRPADRŽAVNA BEZBEDNOSTN1TVPRESUDASLAVKO ĆURUVIJA