Čokolada

Upotreba ove namirnice svaki dan može popraviti raspoloženje

AUTOR: CITYMAGAZINE27 Mar, 2022
Upotreba ove namirnice svaki dan može popraviti raspoloženje

Istraživanja su pokazala da tamna čokolada ima prebiotičko dejstvo, utiče na sastav crevne flore, i posledično može poboljšati raspoloženje kroz vezu creva-mozak. Prema Dži-Hi Šinu, istraživaču, poremećaji raspoloženja su vodeći uzrok invaliditeta u čitavom svetu. Poremećaji raspoloženja utiču na opštu dobrobit pojedinca i njegovu sposobnost učestvovanja u društvenim interakcijama, što dovodi do telesnih zdravstvenih problema kao što su hronične bolesti.

Znakovi i simptomi poremećaja raspoloženja uključuju:

  • stalni osećaj tuge,
  • osećaj bespomoćnosti
  • beznađe
  • razdražljivost…

Ovi poremećaji često se ublažavaju lekovima.

Sada istraživači ponovo skreću pažnju na ulogu ishrane kao regulatora raspoloženja, jer se pokazalo da neke nutritivne komponente smanjuju anksioznost i depresiju te poboljšavaju kvalitet života. Konkretno, proizvodi koji sadrže kakao, kao što je tamna čokolada, u sebi imaju niz sastojaka koji mogu uticati na raspoloženje. „Zdravstvene dobrobiti konzumiranja tamne čokolade, posebno učinci polifenola na raspoloženje, zabeleženi su u nekoliko istraživanjaˮ, poručuje spomenuti stručnjak.

Istraživači su hteli da testiraju hipotezu i sproveli su kliničko ispitivanje s tamnom čokoladom. Nakon konzumiranja tamne čokolade s različitim sadržajem kakaa, oni su uočili promene u crevnoj flori, kao i vezu između tih promena i emocionalnog stanja kod zdravih odraslih osoba.

Učesnici su svaki dan tri nedelje konzumirali sledeće: 30 g tamne čokolade s 85% udela kakaa (prva grupa) ili čokolade sa 70% sadržaja kakaa (druga grupa), dok se kontrolna grupa odrekla ovog slatkiša.

Ujedno, akteri su beležili i vrstu, količinu, sastojke i način pripreme hrane koju su jeli u prethodna tri dana, kao i mesto svakog obroka. Status raspoloženja meren je pomoću upitnika skraćenog naziva PANAS.

Svakodnevna upotreba tamne čokolade značajno je smanjila negativne učinke u grupi koja je konzumirala čokoladu s 85% kakaa, ali ne i u grupi koja je konzumirala čokoladu sa 70% kakaa. U grupi koja je konzumirala čokoladu s 85% kakaa, takođe su izmerili značajno veću raznolikost crevnih mikroba u odnosu na kontrolnu grupu. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu Journal of Nutritional Biochemistry.

Napomena: ne smemo zaboraviti da na našu dobrobit i zdravlje utiču brojni činioci, te da su ravnoteža i umerenost važni u svim područjima života. No, svako bi takođe trebalo da ima na umu svoje trenutno ili procenjeno zdravstveno stanje. Čokolada nikako nije lek.

Izvor: Aktivni Si

Naslovna fotografija: Priscilla Du Preeze / Unsplash