Da li idu zajedno glota i dronovi?

Kina koristi dronove da upozori one koji izađu bez zaštitne maske na ulicu

Kina koristi dronove da upozori one koji izađu bez zaštitne maske na ulicu Izvor: China Daily via REUTERS

U borbi protiv koronavirusa policija u Kini koristi i dronove da upozori stanovnike da koji izlaze bez maske i da se vrate kućama.

“Da, tetka, govori ti dron. Ne bi smela hodati napolju bez nošenja maske”, obraća se glas iz drona starijoj ženi koja je šetala ulicom u jednom kineskom mestu u pokrajini Unutrašnja Mongolija.

Ona, zbunjena i zabrinuta, žuri kući, osvrćući se za dronom. Glas iz drona joj dobacuje iz zvučnika: “Bolje požuri kući i ne zaboravi oprati ruke. Vidite da smo govorili ljudima da ostanu kod kuće, ali vi se i dalje skitate napolju”, upozorava dron, prenosi CNN.

“Ujače, u neobičnim smo vremenima. Zašto si izašao napolje bez maske? Sneg će se sam otopiti za nekoliko meseci, zar ne? Zar nije ugodnije ostati kod kuće, s hranom i pićem? Zašto uvek dolaziš? Možeš to srediti za nekoliko dana”, kaže isti ili sličan glas iz drona starijem muškarcu koji stoji uz parkirani tricikl.

“Ne izlazi ako nije potrebno. Vidiš da nisi stavio masku. Što sad gledaš? Idi kući odmah! Odmori se kod kuće. U neobičnim smo vremenima. Da, idi kući”, dodaje glas starcu koji se penje na svoj tricikl i odlazi, verovatno kući, u skladu s naredbom iz vazduha.

Naredbe izgovaraju policajci sa zemlje koji preko kamere na dronu nadgledaju ljude na ulicama.

Epidemija koronavirusa odnela je više od hiljadu života, dok je zaraženo više od 43 hiljada ljudi, od čega više od 42 hiljada u Kini.