Da li su srpske žene “zlo” ?

Prelistavamo Mali žurnal – Izdanje za 7. maj 1912. godine

Kako su srpske žene stvarale „zlo“ u Americi pre 110 godina

Žene iz Srbije ne treba da dolaze u Ameriku, jer stvaraju veliko zlo, ima i dobrih žena, ali prilike su takve da se ne mogu održati, pisao je Mali žurnal pre 110 godina, prenoseći dopis novosadske „Zastave“, u kome se bave životom srpskih žena u Detroitu.

Kako se navodi, žene koje su u to vreme odlazile u Ameriku samo su stvarale neprilike. U prilog tome navode da je 8. marta grupa žena uz pratnju svirača, svarćala od kafane do kafane, naručivala i razbijala čaše, šolje…

Mali žurnal prenosi da je o moralu srpskih žena u Americi izveštavala i tamošnja engleska štampa. I stanovništvu koje nije bilo srpsko takođe su skretale pažnju svojim ponašanjem.

List navodi i da je bilo slučajeva svađa bračnih partnera, zbog čega su policija i „apsa“ morale da rade.

Kako su srpske žene stvarale "zlo" u Americi pre 110 godina 2
Foto: digitalna.nb.rs

Bilo je primera da su udate žene, koje su čak imale i decu, kada bi otišle tamo već posle par meseci našle drugoga.

„Iz Kaća u Bačkoj doveo jedan Srbin svoju ženu, a kod kuće ostavio četvoro dece. No, ona je sa njim živela dva meseca i nekoliko dana, pa ga ostavila i otišla sa drugim, koji je već promenio četiri žene. Ali posle osam dana vlast je novi bračni par strpala u aps. Da ne beše jedno Srbina, koji se za njih zauzeo, možda bi još uvek bili u zatvoru i promišljali o grešnoj ljubavi. Lepa Stevanija vratila se svom prvom mužu jer se predomislila“, prenosi Mali žurnal i ocenjuje da bi bilo bolje da žene „ovde“ više ne dolaze.

Međutim, dšavalo se i muškarcima, da u Srbiji ostave ženu i decu, a kad odu u Detroit nađu novu ženu sa kojom se venčaju.

„Ako je ovakav porodični život našig Srba u Americi, kako je izneto u ovom dopisu, bilo bi vrlo žalosno“, zaključuje autor teksta u Malom žurnalu.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1912. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT