Dan D za listu Albanaca u Bujanovcu

Dan D za listu Albanaca: Od izbora u Bujanovcu zavisi da li će u parlament

Podeli:
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Danas se ponavljaju izbori na jednom biračkom mestu u Velikom Trnovcu, nakon kojih postoji mogućnost da dobijemo još jednu parlamentarnu listu. Naime, šansu da pređe cenzus ima Koalicija Albanaca doline, kojoj za ulazak u Skupštinu Srbije nedostaje 400 glasova.

Građani Velikog Trnovca, mesta kod Bujanovca, danas ponovo izlaze na birališta. Na jednom biračkom mestu ponavljaju se izbori za narodne poslanike, a pravo glasa ima 1.089 glasača.

Prema ranijoj izjavi Šaipa Kamberija, predstavnika Koalicije Albanaca doline, za list „Danas“ toj listi nedostaje 400 glasova za prelazak cenzusa. To znači da, imajući u vidu ukupan broj birača na mestu gde se ponavljaju izbori, ta albanska lista ima šanse da uđe u parlament.

Inače, 3. aprila Koalicija Albanaca doline osvojila je 9.630 glasova, dok je za listu Alternativa za promena – Albanska demokratska alternativa glasalo 3.250 građana.

Prema preliminarnim rezultatima za parlamentarne izbore sa 99,99 odsto obrađenih biračkih mesta, najveći procenat glasova dobila je lista okupljena oko SNS, „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“, – 42,97 odsto, što će joj u novom sazivu u parlamenta obezbediti 120 poslaničkih mandata.

Lista “Ivica Dačić – premijer Srbije” osvojila je 11,44 odsto glasova, pa će u skupštinske klupe sesti 32 poslanika sa te liste, koju su činile SPS, Jedinstvena Srbija i Zeleni Srbije.

Lista “Ujedinjeni za pobedu Srbije” osvojila je 13,68 odsto glasova, pa će imati 38 poslanika u parlamentu.

Poslanike će u novom sazivu imati i koalicija Nada, koju čine Demokratska stranka Srbije i POKS koji predvodi Vojislav Mihailović, kojima na osnovu 5,37 odsto osvojenih glasova, pripada 15 mandata.

Lista “Moramo – Akcija – Ekološki ustanak – Chuta – Ne davimo Beograd – Nebojša Zelenović” biće predstavljena sa 13 poslanika, jer je osvojila 4,7 odsto glasova.

Koaliciji Dveri-POKS glasove je dalo 3,8 odsto birača, pa će u poslaničke redove sesti 10 poslanika sa njihove liste.

“Boje” jedine stranke koja je samostalno ušla u parlament, Zavetnika, braniće 10 poslanika, zahvaljujući 3,71 osvojenom procentu glasova birača, a to je, inače, prvi put da će predstavnici ove partije sesti u Skupštinu Srbije.

Kad je reč o manjinskim partijama i koalicijama, Savez vojvođanskih Mađara imaće pet poslanika, lista “Muftijin amanet – Stranka pravde i pomirenja” tri, a SDA Sandžaka dva poslanika.

Dva poslanika imaće i lista Zajedno za Vojvodinu, pa će u skupštinske klupe prvi put sesti i predstavnik hrvatske nacionalne manjine Tomislav Žigmanov.

BONUS VIDEO Danica Vučenić o hodu Srbije po ivici i rezultatu tronedeljnih izbora u BG

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram