DOKTORATI I JOŠ PO NEŠTO

U poslednjoj deceniji broj doktora nauka porastao za 880%

U poslednjoj deceniji broj doktora nauka porastao za 880%Izvor: N1

Zvanični podaci o broju doktora nauka u Srbiji stvaraju utisak da se u deceniji za nama doktorati štancuju.

Po glavi stanovnika imamo manje studenata na milion recimo stanovnika, nego što ima EU. Ali imamo više doktoranada. Taj paradoks ne može biti normalan, rekao je u dokumentarnom filmu N1 “Doktori” Vladimir Kostić, predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti.

Šta ne štima? Pre deset godina, 2007. univerziteti u Srbiji su dodelili 206 doktorskih titula. Samo pet godina kasnije, 2012. broj onih kojih mogu da se potpisuju sa Dr porastao je za 270 odsto. Te godine Srbija je dobila čak 770 doktora nauka. Vrhunac donosi 2016. kada srpski univerziteti aminuju čak 2012 doktorata.

Te godine samo u jednoj sedmici odbranjeno je 187 disertacija – verovatno najviše u istoriji obrazovanja Srbije.

DoktoriIzvor: N1

“Mislim da su državni univerziteti bolji od privatnih i neka se ljute kolege s privatnih. Ali sa druge strane, ne mogu, pravo da kažem, prihatim u potpunosti tu mantru da je sve to što vidimo posledica postojanja privatnih, jer privatni naši univerziteti i fakulteti su učestovali u ovom broju sa 190 disertacija, što će reći ispod 10 posto. Neće biti da je tu grupisan sav kal ili sva greška”, ističe Vladimir Kostić.

Naime, broju od 2012 novih doktora nauka 2016. najviše je doprineo Univerzitet u Beogradu. Titulu dr u toj godini najstarija visokoškolska ustanova u Srbiji dodelila je čak 1.133 puta.

Poredeći 2007. kada je bilo izdato 206 doktorskih diploma i 2016. dolazi se do podatka da je broja doktora nauka porastao za skoro 880 odsto.

DoktoriIzvor: N1

Naime, sve više se i u akademskim krugovima govori da sa štamparske trake univerziteta izađe i po koja diploma koja je nezaslužena. Tj. instant – diseratcije se pripremaju lako, a diplome doktora stiču nečasno. Takva titula u žižu javnosti dođe kada je vlasnik iste 2 u 1 – doktor nauka i javna ličnost.

“Instant doktori nauka ne znaju da pravi doktor nauka ne završava svoje obrazovanje sticanjem doktorske diplome. Naprotiv, njegov pravi naučni život tada tek počinje. Diploma doktora nauka obavezuje na kontinuirani naučni rad. Ta diploma je kamen odgovornosti oko vrata i treba moći i znati nositi ga. Ko nema talenta za nauku možda bi trebalo da razmisli o drugačijem životnom putu, a ne o životu doktora nauka”, kaže dr Rajna Dragićević, profesorka Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Pogledajte ceo dokumentarac Adama Santovca “Doktori”:

: N1

KOMENTARA 39

POSLEDNJI KOMENTARI

Grada

Predsednik Akademije Nauka trebalo bi da zna da je 2016 godina bila poslednja godina za doktoriranje po “starom” pravilniku. Mnogi koji su u prethodnih 10-15 godina pripremali doktorate morali su da ih odbrane do kraja 2016.

15 29

Commodus

Ja cu biti konkretan. Imam lovu nemam Dr. Posto je? Ah, tema! Ja bih doktorirao na temu :”Bremzanje civilizacije”. Ta nauka ode tako brzo da neko to mora i da zakoci. Drugi deo komentara sam plagirao od Branislava Nusica, znaci moj talent za plagijat je tu.

26 298

Shone

Nusic nas je sjajno opisao…

31 454

IZDVAJAMO