DW analize

„Ruski juriš usporen, žele brzo da uzmu Kijev“

Kroz sedam dana ćemo verovatno imati sasvim drukčiju vojnu geografiju Ukrajine, kaže Matju Buleg, stručnjak „Četam hausa“ za Rusiju. U razgovoru za DW on primećuje da ukrajinske snage pružaju jak otpor.

    
Barikada u KijevuBarikada u Kijevu

DW: Da li je situacija za ukrajinsku vojsku tako očajna kao što se čini?

Matju Buleg: Situacija zapravo nije tako očajna. Ukrajinska armija je usporila ruske snage na nekoliko tačaka. Rusi se muče da potisnu ukrajinsku protivvazdušnu odbranu, a ukrajinske snage se bore za svaki santimetar bojišta. To usporava prvu fazu juriša. U ovom trenutku se radi o ublažavanju posledica i ostavljanju dovoljno prostora za Ukrajinu da pripremi kontraofanzivu kad ruske snage sasvim nadru. Ovo je suštinski tek početak prve faze. Druga faza će verovatno biti masovna kopnena invazija narednih dana.

DW: Da li ukrajinske snage mogu da odbrane Kijev?

Buleg: Kijev je u veoma nezgodnoj poziciji jer će ruska vojska verovatno okružiti grad sa više strateških tačaka. Videli smo da se ruske trupe kreću iz Belorusije, na severu, kroz Černobilj, i Rusija verovatno pokušava da uklješti grad dolazeći i sa istoka. Pitanje je da li se Rusiji žuri i da li će odlučiti da brzo uđe u Kijev, ili mogu da primene logiku opsade dok nastavljaju operacije. Bitka bi mogla biti ili ekstremno brza ili ekstremno krvava, u zavisnosti od ambicije.

DW: Šta je ruski plan za Ukrajinu? Da je celu kontroliše ili da je izdeli?

Buleg: Iskreno, sada svi možemo samo da nagađamo. Realno, držanje cele Ukrajine je maksimalistički plan. On će biti umanjen sposobnošću ukrajinskih snaga da uzvrate udarac i našim odgovorom na Zapadu, time da li će se računica Kremlja promeniti po tome šta dobijaju, a šta gube. Treći faktor je volja za borbom ruskih snaga. Ako dođu taktičke greške Rusije, zbog manjka morala ili discipline, onda i to postaje deo računice.

Trenutno je pokušaj da se razume šta se zbilja dešava kao pokušaj da načinite jasnu fotografiju voza koji projuri pored vas velikom brzinom. Stvari se prebrzo odvijaju da bismo mogli da znamo šta je krajnja igra.

DW: Da li je ruska ideja da okupira celu Ukrajinu, smeni vlast i ostane tu?

Buleg: Plan ne mora biti totalna okupacija zemlje jer bi troškovi toga verovatno bili previsoki. Ali mislim da su ubrzali odluku da uđu u Kijev, što je oduvek bila ambicija kako bi smenili režim. Ako osvojite prestonicu i obezglavite političko vođstvo i postavite marionete, onda se ruski plan potpuno menja. Čini mi se da je to što su ukrajinske snage isprva usporile ruski juriš podstaklo Kremlj da ubrza pokušaj da osvoji Kijev.

DW: Možete li da prognozirate šta će se dešavati narednih dana ili sedmica?

Buleg: Mislim da ćemo narednih dana videti bitku za Kijev, kako ruske trupe prodiru. U drugoj fazi dolazi novi talas invazije. Ako odbrambeni sistem Ukrajine padne, videćemo tu drugu fazu u narednih četiri ili pet dana. Kroz sedam dana ćemo verovatno imati sasvim drukčiju vojnu geografiju Ukrajine.

DW: Da li mislite da je Ukrajina mogla bolje da se pripremi za ruski napad?

Buleg: Ne možete se pripremiti za takav napad bolje od ovoga. Ukrajinci mogu da izgube sve i zato će se boriti do smrti ako moraju – što Rusija ne mora. Ima nekih indicija o niskom moralu i spremnosti na borbu u ruskoj armiji, recimo, to da primoravaju vojne obveznike da potpišu da su spremni i na borbu, a ne samo za civilne aktivnosti.

Na neki način vidimo očajnu Rusiju protiv slabije, ali ekstremno motivisane armije. Čuli smo ukrajinskog Ministra odbrane koji traži od civila u Kijevu da pripreme Molotovljeve koktele kako bi se borili protiv agresije. To je visok nivo spremnosti. Boriće se do smrti, ako budu morali.

Pratite nas i na Fejsbuku, preko Tvitera, na Jutjubu, kao i na našem nalogu na Instagramu.

  • Datum 27.02.2022
  • Autor Roman Gončarenko