Engleska-Srbija

Vesić sa ambasadorkom Velike Britanije o saradnji u oblasti infrastrukture i transporta

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Goran Vesić razgovarao je danas sa ambasadorkom Velike Britanije u Srbiji Šan Maklaud o unapređenju saradnje dve zemlje, posebno u oblasti infarstrukture i transporta.

Beta

Autor: Beta

Postavljeno: 06.02.2023

Vesić je rekao da bi uskoro trebao da bude potpisan sporazum sa Evropskom unijom o izgradnji brze pruge Beograd – Niš, nakon čega će biti raspisan tender, na kojem su, kako je poručio, dobrodošle i britanske kompanije, saopštilo je ministarstvo.

On je precizirao da je ovaj projekat vredan više od dve milijarde evra, od čega je 600 miliona grant EU, najveći koji je Srbija ikada dobila, a da ostatak finansiraju Evropska investiciona banka i Srbija.

Takođe, ministar je upoznao ambasadorku Maklaud sa planom, rekonstrukcijom i modernizacijom oko 600 kilometara regionalnih pruga u Srbiji, uz pomoć EU, što su takođe projekti na kojima bi mogle da rade i kompanije iz Velike Britanije ukoliko budu najbolje na tenderu.

Vesić je naglasio da Srbija ogromna sredstva ulaže upravo u obnovu železnice i regionalno povezivanje uopšte.

Kada je reč o zelenoj enegriji i tranziciji, ministar je rekao da će biti raspisan tender za nabavku 100 punjača za električna vozila koja će biti postavljena duž auto-puta i da su u planu izmene zakona koje će se odnositi na to da svi veliki i javni objekti moraju da imaju sertifikat zelene gradnje.

Ambasadorka Maklaud istakla je da su britanske kompanije zainteresovane za ulaganja u Srbiji, upravo u oblasti infarstrukture, transporta, posebno železničkog, kao i u zelenoj tranziciji.

Ona je podvukla da postoji prostor za saradnju kada su železnice u pitanju i navela da je četiri milijarde funti na raspolaganju Srbiji u okviru Britanske agencije za finansiranje i osiguranje izvoza.

Cassions Tema od FRT