Europski sud kaznio Poljsku

Ovo čeka Srbiju?

Europski sud kaznio Poljsku s 500.000 eura dnevno zbog rudnika

HinaPrije 44 minute

Europski sud kaznio Poljsku s 500.000 eura dnevno zbog rudnika
Ilustracija: EPA

SUD EU naložio je Poljskoj da plaća Europskoj komisiji 500 tisuća eura dnevno jer ne poštuje raniju odluku suda da zaustavi eksploataciju rudnika lignita u Turowu, blizu granice s Češkom i Njemačkom. Poljska, koja ovisi o ugljenu, u svađi je po tom pitanju s Češkom, koja joj zamjera da rudnik nanosi štetu češkoj lokalnoj zajednici uz granicu.

Odluku je potpisala potpredsjednica Suda Rosario Silva de Lapuerta, koja je odbacila prigovor Poljske i odredila kaznu od 500.000 eura dnevno, počevši od dana službene objave pa sve dok ne ispuni raniji nalog Suda o obustavi eksploatacije toga rudnika.

Konačnu presudu u ovom predmetu, koji je pokrenula Češka protiv Poljske, bit će donesena kasnije. Ova odluka je privremena i ni na koji način ne prejudicira kasniju odluku Suda, navodi se u priopćenju Suda EU, čije je sjedište u Luksemburgu.

Sud je odredio znatno manju kaznu

Poljske vlasti odobrile su 1994. godine koncesiju na korištenje toga rudnika do 30. travnja 2020. godine. Prema poljskom zakonu iz 2008. godine, valjanost koncesije za eksploataciju lignita može se produžiti jednom u razdoblju od šest godina bez procjene utjecaja na okoliš. Nakon zahtjeva korisnika koncesije za produljenjem koncesije poljske su vlasti odobrile produljenje eksploatacije do 2026. godine.

Češka vlada se nakon toga žalila Europskoj komisiji, tvrdeći da eksploatacija toga rudnika nanosi štetu za okoliš u tom pograničnom području i da se odlukom o produljenju koncesije krše zakoni EU. Češka se također obratila i Sudu EU, tražeći da odredi kaznu Poljskoj od pet milijuna eura dnevno sve do zatvaranja rudnika. Sud je prihvatio taj zahtjev, ali je odredio znatno manji iznos kazne.Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?