Evropa ušla u rat s Rusijom preko Ukrajine?

Mediji: Evropa ušla u rat s Rusijom preko Ukrajine, a cilj ne zna

Putin se ne zaustavlja, a i mi zapadnjaci smo sad u ratu, pa zato evropske vlade to jasno moraju predočiti svojim građanima i javnosti, navode evropski mediji.

Evropa je “ušla u rat” s Rusijom preko Ukrajine, a nije jasno koji su vojni i politički ciljevi tog upadanja u svetski kovitlac dok sve veća ruska agresivnost i rešenost američkog predsednika Džoa Bajdena da pruži ogromnu finansijski potporu i pošalje oružje Kijevu, guraju Evropu da postane poprište sukoba dve nuklearne velesile.

To u nedelju pišu komentatori u medijima u Evropskoj uniji, a direktor italijanskog lista La Stampa Massimo Giannini kaže: “Putin se ne zaustavlja, a i mi zapadnjaci smo sad u ratu, pa zato evropske vlade to jasno moraju predočiti svojim građanima i javnosti”, prenosi Beta.

Slično pitanje postavlja i francuski dnevnik Le Mond koji ukazuje na to da je Vašington sad potpuno “preuzeo konce” vođenja rata u Ukrajini, jer su najnovije odluke o desetinama milijardi dolara finasijske i pomoći u najsavremenijem naoružanju Kijevu jasan pokazatelj šta je američki cilj.

Španski dnevnik El Pais ukazuje na zabrinutost što je Evropa “bez vlastite volje i smišljeno” uvučena u “rat velikih sila preko Ukrajine”.

Mediji u EU prenose ocjene izvora u NATO-u da će se rat u Ukrajini zaoštriti i produžiti zato što ruska vojska nema izgleda da osetnije preokrene ratnu situaciju u svoju korist, pa otud nema nikakvih izgleda ni da se stvore uslovi za obustavljanje sukoba i ozbiljnije pregovore Kijeva i Moskve.

„Kraj mira“

Italijanski geopolitički sedmičnik Limes zaključuje da je u Evropi sad “kraj mira” i podvlači da je “stari kontinent poprište teškog sukoba i očevidac činjenice da dugo doba dosadašnjeg mira jasno nestaje”.

Komentatori postavljaju i pitanje šta znači i kuda vodi rešenost Vašingtona da preko rata u Ukrajini “uruši moć Rusije” i kažu da su se tom viđenju izgleda priključile i neke vladajuće strukture u Evropskoj uniji, dok predsednica Evropske komisije Ursula von der Lajen traži da i EU uđe u ratni sukob u Ukrajini jer je “ruska agresija direktna pretnja našoj sigurnosti, tako da moramo sve učiniti da to postane strateški poraz (Rusije)”.

Od toga zavisi i budućnost međunarodnog poretka i opstanak svjetske ekonomije, poručila je predsjednica Evropske komisije prilikom posete Indiji čiji zvaničnici su Ursuli von der Layen prenijeli da u ukrajinskoj krizi vide i greške Zapada.

„Niko ne govori o brzoj pobjedi“

Nemački portal Dojče Vele primećuje da “niko ne govori o nekoj brzoj pobedi u sukobu s Rusijom, štaviše – NATO govori o borbi koja se može odužiti godinama”.

Ali, smatra uvodnik nemačkog portala, “ne sme se dozvoliti da Moskva ikada bude jaka kao sad, u stanju da vodi ratove protiv drugih zemalja” što je rekao i Vašington.

“Rusija mora biti prisiljena da plati posleratnu obnovu Ukrajine, mora povući trupe iz Gruzije i Moldavije i napustiti Belorusiju”, smatra Dojče Vele.

“Ekonomski nadmoćniji Zapad je”, podseća, “1980-ih upotrebio trku u naoružavanju da Rusiju gurne u bankrot” i smatra da se “sada istorija ponavlja”, ali je “Rusija i slabija nego tadašnji SSSR, a Zapad je veći, više ujedinjen i moćniji nego ikad”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Cassions Tema od FRT