Fabrika automobila Tesla kod Berlina

Zvanično otvaranje fabrike automobila Tesla kod Berlina

AUTO 22. mar. 202211:592 komentara
Podeli:
Tesla, fabrika, Nemačka, BerlinIzvor: Tanjug/AP Photo/Mićael Sohn

Američki proizvođač automobila Tesla otvoriće u prisustvu milijardera Ilona Maska i nemačkog kancelara Olafa Šolca, svoju prvu evropsku fabriku, kod Berlina, a ona će proizvesti prve automobile posle dvogodišnje izgradnje i administrativnih peripetija.

„Tesla danas izbacuje prva vozila proizvedena u Giga fabrici Berlin-Brandenburg“, navela je ta kalifornijska kompanija u saopštenju.

Prisustvo ceremoniji otvaranja najavili su nemački kancelar i ministar ekonomije Robert Habek. Ilon Mask, generalni direktor Tesle, takođe je potvrdio sinoć preko Tvitera da će učestvovati u toj svečanosti.

Otvaranje prve evropske „giga fabrike“ kompanije Tesla, kod Berlina, najavljeno je uz veliku pompu u novembru 2019. godine.

Ona predstavlja preokret za nemačku automobilsku industriju, u zemlji Folksvagena i Mercedesa u koju dolazi njihov glavni rival u trci za proizvodnju električnih vozila.

“Pokretanjem fabrike Tesla, istočna Nemačka jača svoju ulogu svetskog pionira u e-pokretljivosti”, saopštio je moćni sindikat IG Metal.

Otvaranjem se takođe okončava administrativna i pravna saga koja je odlagala događaj, prvobitno predviđen za leto 2021. godine.

Od demonstracija do sudskih postupaka i otvorenih pisama meštani su iscrpli sve moguće razloge za protivljenje uz podršku udruženja za očuvanje životne sredine.

Zvanična dozvola regionalnih vlasti, neohodna za početak proizvodnje, izdata je tek početkom marta.

Objekat se proteže na 300 hektara, a u skoroj budućnosti će imati i fabriku baterija.

Tu bi trebalo da se godišnje proizvode 500.000 Tesla Model Y, koji je 100 odsto električno terensko vozilo.

Već oko 3.000 ljudi radi na toj lokaciji, a kompanija Tesla obećava da će regrutovati hiljade novih radnika narednih meseci, u nametri da predje broj 12.000.