Fijat ne odgovara na predloge sindikata

Sindikat: Zabrinutost Fijatovih radnika dodatno pojačana, više rukovodilaca dalo otkaze

Zabrinutost Fijatovih radnika za radna mesta u fabrici u Kragujevcu dodatno je pojačana jer je više rukovodilaca na odgovornim pozicijama dalo otkaz, rečeno je u Samostalnom sindikatu fabrike.
Sindikat: Zabrinutost Fijatovih radnika dodatno pojačana, više rukovodilaca dalo otkaze

Foto: Pixabay

Prema rečima predsednika tog sindikata Saše Đorđevića, ovakve vesti dodatno otežavaju situaciju budući da su radnici već uplašeni za radni status kao i za egzistenciju njihovih porodica.

Radnicima fabrike Fijat Krajsler automobili (FCA) u Kragujevcu poslodavac je, zbog pripreme proizvodnje električnog automobila, ponudio da idu da dvogodišnji rad u fabrikama u inostranstvu kompanije Stelantis, u čijem sastavu posluje Fijat ili da napuste fabriku uz otpremninu.

Đorđević je potvrdio da je fabriku napustilo nekoliko menadžera, kao i rukovodioci službe za ljudske resurse.
On, međutim, nije mogao da potvrdi nezvanična saznanja agencije Beta da je ostavku juče podneo i direktor fabrike FCA u Kragujevcu Nikola Jerotijević koji je učestvovao u poslednjim razgovorima sa sindikatima u Ministarstvu rada u Beogradu.
Đorđević je rekao da odlazak rukovodilaca iz FCA radnici vide kao “napuštanje broda koji tone”.
On je izjavio da se od iduće nedelje od poslodavca očekuju da izađe sa socijalnim programom za radnike, pošto se završi anketiranje zaposlenih o ponudi za odlazak na rad u inostranstvo.
Prema njegovim rečima, od poslednjih pregovora u resornom ministarstvu malo je urađeno”, a kompanija ne haje za predloge sindikata i uporno “gura svoj program na mala vrata”.
Ponovio je raniji stav sindikata, da je ponuda radnicima za odlazak na dvogodišnji rad u inostranstvo takva da većina neće moći da je prihvati, a ko odbije, kako je istakao Đorđević, ide na biro.